Vakfıkebir Tarım Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin, Fındık bahçelerine yoğun zarar veren “Fındıkta Külleme Hastalığına” karşı Nisan ayının ikinci haftası itibariyle fındığın gelişimi takip edilerek meyve (çotanak) bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanabileceğini açıkladı.



Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye Kuleyin tarafından yapılan açıklamada, “Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır. Bu nedenle üreticilerimiz bu dönemde bahçelerini kontrol etmelidirler. Mevsim şartlarına (sıcaklık-yağış) göre Nisan ayının 15-20’lerinde görülmeye başlayan “KÜLLEME” için mutlaka bahçelerimizde kontrol yapalım. Yapraklar tam teşekkül (normal büyüklüğü) haline geldikten sonraki dönemde mücadele başlar. Yapraklarda parmak ucu kadar küf görülmesi halinde ilaçlı mücadele başlatılmalıdır. Hastalık belirtisi görülmeyen bahçelerde birinci ilaçlamada koruyucu Bitki Koruma Ürünü olarak % 80 Kükürt kullanılması; ikinci ve diğer ilaçlamalarda ve hastalığın görülmeye başladığı bahçelerde ise tedavi edici Bitki Koruma Ürünlerinden birinin kullanılması gerekmektedir. İlaçlamaları yaparken ilaca yaprak gübresi karıştırabilirsiniz. Ancak Külleme ilacı ile başka ilaç karıştırmayınız. İlaçlamadan sonraki 12 saat içerisinde yağmur yağarsa ilaçlamayı tekrar ediniz. Kullanılan ilaçlar kükürt bazlı olduğu için arılarda herhangi bir zarar oluşturmamaktadır. Lakin İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İlaçlamalarda atomizör kullanılacaksa ocak başına en az 1 litre, motorlu pülverizatör kullanılacaksa en az 2 litre ilaçlı su olacak şekilde, fındık ocakları dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır. Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından kullanılan Bitki Koruma Ürününün son ilaçlama ile hasat arasındaki süresine göre ilaçlama bitiminden 7-28 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İlçe Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesine sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır. Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze müracaat edebilirler” dedi.
Yapılacak olan bu ilaçlamaların daha etkili olması için; Komşularımızın da ilaçlı mücadeleye katılması, Fındık altı otunun en az iki kez alınması, Biçilen otun bahçeden çıkartılması, Fındık dip sürgünlerinin alınması gerekmektedir.
Kullanılabilecek ilaçlar, 1.İlaçlama için:  SULFÜR 800 SC 400gr/100 lt su. İlaç depomuzun 15 litre olduğu varsayılırsa 60 gr sülfür 800 sc karıştıralım. 2.ilaçlama için:200 gr/lt. Fluopyram+200gr/lt. Tebuconazole25gr/da