Vakfıkebir İlçemizin önemli tüccarlarından ve İş Adamlarından olan Uludüz Gıda Pazarlama Plastik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Uludüz, Sezona Cumhurbaşkanının açıkladığı 27 lira taban fiyat ile başlayan fındık fiyatları serbest piyasada uzun bir süre 24 lira seviyelerinde devam ederken son 2 haftadır 2 liralık artışla 26 TL seviyelerine yükselerek beklentilerin altında kalmıştır. Dolar ve Euro’nun yükselmesine rağmen fındık fiyatı hiç yükselmedi. Geçen yıl bu aylarda fındık fiyatı 3 Dolar iken bu yıl aynı ay itibariyle fındık fiyatı 2 dolarda kalarak beklentilerin çok uzağında kalmıştır dedi.

“FINDIKTA ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKIYOR”

Fındık konusunda 50 yıllık birikime ve bilgiye sahip Vakfıkebir İlçemizin önemli İş Adamı Emin Uludüz

 Fındıkta ki son durumun ne olduğunu ve piyasanın bir resmini çekse neleri gördüğü konusunda açıklamada bulundu. İş Adamı Uludüz; Bu yıl gerek kuraklık gerek pandemi gerekse uluslar arası ekonomik dengelerin değişmesi üreticileri de olumsuz etkiledi diyen Emin Uludüz artan Maliyetleri hesaplanıldığı zaman fındık fiyatının 35 TL bandında olması gerektiğini söyledi. Emin Uludüz ama geldiğimiz noktada bu saatten sonrada bu fiyatın artmasını artık beklemediklerini piyasalar da da bu yönde bir beklenti görmediğini söyledi. Emin Uludüz normal şartlarda bu aylarda fındık fiyatının yükselmesi gerektiğini söylerken Gübre, budama, fındık altı temizliği, işçi fiyatları, tarımsal ilaçlar hepsinin fiyatları yüzde 70 ila yüzde yüz artarken fındığın fiyatının artmaması manidar dedi. Ekonomistlerin tarım bakanlarının ve fındık konusunda yetkililerin tamamı fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu sürekli vurgulamaktadırlar ama gelin görün bu kadar stratejik ürün olan fındık fiyat olarak karşılığını yıllardır bulamamakta geçen yıl beklenen 30 tl fiyat aradan geçen koca bir sene ye rağmen hala 26 TL seviyelerinde satılıyorsa bizler fındık politikamızı tekrar gözden geçirmeliyiz kanısındayım. Her hasat döneminde ve sonrasında üreticileri Ziraat Odaları Birlikleri muhalefet milletvekilleri “fındığınızı satmayın fiyat yükselecek” diye beklentiye soktuğu çiftçinin, fındığa yatırım yapanların ve tüccarın beklentileri yıllardır boşa çıkarmakta bir müddet sonra ise Fiyat yükselecek beklentisi ile fındık satmayanlar elindeki fındığı çıkarmaya başlayınca da fiyatın düşmesinde en önemli etken olurken üreticiye iyilik yaptığını sananlar aslında bir yerde kötülük yapmış oluyorlar dedi.

Ülkemizde dünyayı da etkisi altına alan ekonomik kriz, elinde fındığı olan ve fiyat yükselecek beklentisi olan üreticinin dayanma gücünü zayıflattığını söyleyen Emin Uludüz Bankadan kredi alıp faiz vermek yerine üretici elindeki fındığı satmayı tercih ediyor böylece piyasaya fındık girdikçe fiyat aşağı doğru gitmeye başladı. Fiyatın düştüğünü gören üretici paniğe kapılarak daha çok fındık satmaya başlayınca da fındıkta 35 TL beklentisi de bir başka bahara kaldı dedi.