Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı teknik personellerince ilçe sahil ve orta kuşakta bulunan fındık bahçelerinde fındık kurdu tespit edildi. Üreticiler uyarıldı.

Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada; Fındık Kurdunun Ergin çıkışlarını tamamladığı ve ocaklarda beslenmeye başladığı sayımlar sonucunda tespit edilmiştir. Kimyasal Mücadele için sahil kuşağında bulunan bahçeler 12 Mayıs tarihinde, orta kuşakta bulunan bahçeler 16 Mayıs, Yüksek kuşaktaki bahçeler için ise 22 Mayıs da ilaçlamaya başlanılmalıdır ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada; İlaçlamalar sahil, orta ve yüksek kesimde bir haftalık süre içinde bitirilmeli ve ilaçlamada etkinliği artırmak için çiftçiler birlikte hareket etmelidir. İlaçlamalarda hem fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcasına etkili Bitki Koruma Ürünleri kullanılmalıdır.

İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır.

Fındık kurdu ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlamalar akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır. Ayrıca arıcılarımız yöredeki mücadele programları hakkında Müdürlüğümüzden bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km. uzaklaştırmaları gerekmektedir.

Üreticilerimizin konu ilgili bilgi için Müdürlüğümüze müracaatları önemle duyurulur.