Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, Fındık bahçelerimizde zarar yapan “Fındık Kurdu” zararlısına karşı mücadele zamanının yaklaştığına dikkat çekerek yapılacak mücadele hakkında bilgiler verdi.

“FINDIĞIN ANA ZARARLISIDIR”

BAŞKAN BAHADIR’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ BAŞKAN BAHADIR’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ

Başkan Muhammet Kılıç yaptığı açıklamada, “Fındığın ana zararlısıdır. Fındık kurdu erginleri havaların sıcaklaşmasıyla Mayıs ayında görülmeye başlar. Bir dişi ortalama 42 yumurta bırakır. Bir çift böcek 160 adet meyvede beslenme zararı yapmakta ve yaklaşık 40 adet yumurtlama ile toplamda 200 adet meyveye zarar vermektedir. Böylece fındıkta çok yüksek ekonomik zararlara neden olurlar. Erginler önce karanfillerde de zarar yapar. Daha sonraları fındığın meyve kabuğunu kemirerek kabuk içindeki yumuşak etli kısımda beslenir. Meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı renk alır. Bu zarar şekline ‘’Sarı Karamuk’’ denir. Ergin normal iriliğe ulaşan meyvede beslenirse bu şekle de ‘’Kara Karamuk’’ adı verilir. Kışı toprakta geçiren böcek, çapalama yapılarak populasyonu azaltılabilir dedi.”

“KİMYASAL MÜCADELE YÖNTEMLERİ”

Başkan Kılıç, “Kimyasal Mücadele yapmaya karar vermeden önce; ergin çıkış zamanının ve yoğunluğunun belirlenmesi gerekir. Yaklaşık 10 Ocak beyaz bir örtü üzerine silkenip 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini rastlandığında kimyasal mücadele yapılmalıdır. İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalıdır. İlaçlama sabah erken saatte uygulamaları ve tüm ocak yıkanarak yapmaları gerekmektedir. Koruyucu kıyafetlere özen gösterilmeli. İlaç boş kutularının doğaya atmayarak atık kutularına atılması gerekmektedir. Çiftçilerimiz detaylı bilgiyi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odamızdan alabilirler dedi.”