Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye Kuleyin, fındık üreticilerini uyararak fındık kurdu ile mücadele zamanının başladığını belirtti.



Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye Kuleyin, fındık üreticisine yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi. Kuleyin, Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) Zararlısı sürvey çalışması için ilçemizde sahil, orta ve yüksek kuşak bölgelerde belirlenen bahçelere feromon tuzaklar asılmıştır. Zararlının görülmesi durumunda Müdürlüğümüze Bilgi verilmesini önemle duyuruyoruz.
FINDIK KURDU (CURCULİO NUCUM L.)
Müdürlüğümüzce yapılan tespitlere göre; İlçemizde Fındık Kurdu Mücadele zamanı; Sahil kesimde 12 Mayıs, orta kesimde 15 Mayıs ve yüksek kesimde ise 22 Mayıs tarihinden itibaren başlanmalıdır. İlaçlamalar sahil, orta ve yüksek kesimde bir haftalık süre içinde bitirilmeli ve ilaçlamada etkinliği artırmak için çiftçiler birlikte hareket etmelidir. İlaçlamalarda hem fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcasına etkili Bitki Koruma Ürünleri kullanılmalıdır.
İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır. Fındık kurdu ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlamalar akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır. Ayrıca arıcılarımız yöredeki mücadele programları hakkında Müdürlüğümüzden bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km. uzaklaştırmaları gerekmektedir dedi.
KAHVERENGİ KOKARCA (HALYOMORPHA HALYS)
Müdür Kuleyin, KAHVERENGİ KOKARCA (Halyomorpha halys) istilacı bir tür böcektir. Bu zararlı; yüzlerce konukçu bitki ile beslenebilen bu bitkiler içerisinde meyveler, sebzeler ve süs bitkileri bulunmaktadır. Zararlının; Karadeniz bölgesinde fasulye, mısır, kivi, turunçgil ve fındık bitkilerin de zararı tespit edilmiştir. Bu zararlının ileri ki yıllarda daha geniş alanlarda farklı kültür bitkilerin de zarar oluşturacağı tahmin edilmektedir. Ülkemize yeni bulaşmış olan bu zararlının dağılmadan hareketsiz ve toplu halde bulunduğu yerlerde (terk edilmiş boş ev, ahır, depo vb. korunaklı kapalı alanlarda) toplanarak imha edilmesi mücadele açısından önemidir dedi.