Vakfıkebir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin,  fındık bahçelerinin özel bir zararlısı olan “Fındık Kozalak Akarı (Phytoptus Avellanae)” ile mücadelenin çok önemli olduğunu belirtti.

Vakfıkebir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin yaptığı açıklamada, Fındığa özel bir zararlıdır. Çok küçük, ortalama 0,09 mm uzunluğunda, ince uzun silindir şeklinde, mat beyaz renkli bir akardır. Fındıkların meyve sürgün gözlerine girerek onları şişirir ve kozalak şekline sokar Deforme olan gözler gelişemediğinden kurur ve meyve tutumu azalır.

“FINDIKTA KOZALAK AKARI”

Müdür Kuleyin, Mekanik mücadele; Kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Toplanan Kozalaklar kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir. Kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler için de bir barınak yeridir. Fındık Kozalak Akarı çok yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre şartlarından çok çabuk etkilendikleri için kozalakları terk edemezler ve kuruyan kozalaklar içinde besin bulamadıkları için ölürler. Kozalakların içerisinde barınan faydalı böcekler kozalakları terk ederek faaliyetlerini devam ettirirler. Kimyasal mücadele yapılacak bahçelerde ise mutlak bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-20 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 21-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 30 ocak işaretlenir. Bu ocakların birer dalındaki kozalak sayılır. Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa ilaçlı mücadeleye karar verilir. Kimyasal Mücadele için en uygun zaman akarların göçünün yoğun olduğu Nisan sonu Mayıs ayı ortalarına kadar olan süredir. Başarılı bir mücadele için yaprak ve sürgünlerin tamamen ilaçlanması gerekmektedir. İlaçlamalar bir hafta içerisinde bitirilmelidir. Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri, Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri uygulama belgesine sahip kişiler tarafından yapılmalıdır. Üreticilerimiz Müdürlüğümüze müracaat ederek daha geniş bilgi alabilirler dedi.