Trabzon 30. Bölge Birliği Başkanı Murat Gümrükçü Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu’nu ziyaret ederek, esnaf ve sanatkarların kooperatif kefaletiyle kullandıkları kredilere getirilen erteleme kararına ilişkin açıklamalarda bulundular.

Trabzon 30. Bölge Birliği Başkanı Murat Gümrükçü Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifini ziyaretinde Başkan Vekili ve Şalpazarı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Murat Yılmaz, Trabzon Yeşil Kooperatif Başkanı Hasan Kurt ve Bölge Birlik yöneticileri kendisine eşlik ettiler.

"ERTELEMELERE FAİZ UYGULAMASI YAPILACAK"

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kefaletiyle veya doğrudan Halk Bank’tan hazine destekli kredi kullanan ve Covid-19 salgını nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkârların kredi taksitlerinin ertelenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu, 4 Şubat 2021 tarihi itibari ile elimize ulaşan genelgeye göre söz konusu karar kapsamındaki esnaf ve sanatkârlardan yaşanan salgın nedeniyle işleri ve/veya işletmesi zarar görenlerin, kooperatif kefaletiyle veya doğrudan bankadan, vadesinde Aralık 2020 ve öncesi tarihlerde kullandıkları kredilerden doğan borçlarından, vadesinde ödenmeyen ve banka takibine alınmamış taksitleri ile 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 tarihleri arasında ödenmesi gereken taksitlerin erteleneceğini söyledi.

Daha önce yaşadığımız 4-5-6. Aylardaki erteleme gibi bir uygulama olmayacak. 7-8-9. Aylarda ki uygulama gibi bir uygulama yapılacak. Faiz uygulanarak kalan taksitlerin üzerine bölünme şeklinde bir uygulama yapılmıştı. Bu 6 aylık ertelemede yine aynı şekilde faiz uygulanarak yapılacak. Erteleme işlemlerinin; krediye tanımlı faiz oranı üzerinden faiz tahakkuk ettirilerek ve erteleme döneminde tahakkuk edecek taksit anapara ve faiz tutarlarının ertelenen taksitten sonraki taksitlere eşit olarak eklenmesi suretiyle yapılacağını belirten Başkan Topaloğlu, “Erteleme işlemi, herhangi bir talebe gerek kalmaksızın, taksitin vadesinde ödenmemesi halinde bankaca otomatik olarak gerçekleştirilecektir. Otomatik ödeme talimatı olanların taksitleri vadesinde bankaca tahsil edilecek olup, erteleme istemeyen esnaflarımız muhakkak ki gününde ödeme yapmaları gerekmektedir. Aksi halde bir gün gecikseler bile banka otomatik olarak erteleme yapacaktır. Erteleme yapılan kredi faizle birlikte bir sonraki ödemeye yansıyacaktır. Bu konuda esnaflarımız gerekli hassasiyeti göstererek mağduriyet yaşamamaları için gününde ödeme yapmaları gerekmektedir. Fakat vakit kazanmak isteyen esnaflarımız için de önemli bir fırsat sayılır” dedi.

Karar kapsamında kredisi ertelenen esnaf ve sanatkârların, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınacağının altını çizen Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu, çalışan sayısında eksilme tespit edilen esnaf ve sanatkarlar erteleme kapsamından çıkarılacağını da vurguladı.

Borçları ertelenmiş esnaf ve sanatkarlara, talepleri halinde düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin ilgili kararlar kapsamında Banka tarafından erteleme süresinde düşük faizli kredi açılabilecek ve söz konusu kararlarda ertelemeye tabi borcu bulunanlara kredi açılmasını engelleyen hükümler uygulanmayacak.