Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde ürünlere getirilen indirimler bir kereye mahsus olarak vatandaşın yüzünü güldürse de küçük esnaflara yapılan büyük bir darbedir. Başkan Sağlam, Perakende yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirterek, yapılan bu uygulamaların etik olmadığını belirtti.

“DEVLET ESNAFLA REKABET EDİYOR”

Başkan Sağlam, Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde bazı ürün fiyatlarına yapılan indirime sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Mevcut koşullarda indirim yapmalarının mümkün olmadığını söyledi. Krizde devlete destek verdiklerini belirten Sağlam paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Ayrıca bizim ticaret ortamımızda reyonlarda satış fiyatlarımız aynı şekilde devam etmektedir. 15 Temmuz’da önce meydanlara elinde bayrakla, kazma, kürekle, satır, bıçakla inenler bu halk ve esnaflardı. Pandemi döneminde devletimizin milletimizin yanında olan yine bizlerdik. Kriz var denildi gene gocunmadan, erinmesen yine bizler var olduk. Devletimize milletimize destek veren bizdik. Şimdi Devlet ticaret yapıp esnafla rekabet ediyor.  Zincir marketler zaten rakip; Biz esnaf camiası olarak insanlara anlatmakla zorlanıyoruz artık.”

“BAKKALLAR YOLU İLE YAPILMALI”

“Tarım Kredi Kooperatifi’nin böyle bir atılım yapması küçük esnafı etkiyor. Böyle bir atılımın bakkallar yolu ile yapılması daha doğru olur. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin satış mağazası açılması yerine devletin zincir market yasasına önem vermesi gerekiyor. Zincir marketler kendi insiyatiflerine göre gramaj oyunları yapıp fahiş fiyatlar uyguluyorlar. Yeni bir satış mağazası açmak bakkallar dahil diğer meslek dallarını olumsuz etkiler. Esnafının işlerinin iyi olmadığı dönemde böyle bir uygulama yapmak, esnafı daha da karanlığa sürükler. Perakende yasası düzenlenmeli. Bu zor süreçten ancak bu şekilde çıkabiliriz. Sigara ve ekmek sadece bakkallarda satılmalı. Devletin yeni satış mağazaları açması etik değil. Küçük esnaf düşünülmeli.”

“ÇÖZÜM OLMAYACAK”

Toplumsal yapının fakir ve zengin olarak ikiye ayrıldığını ve orta tabakanın ortadan kalktığını söyleyen Sağlam, “Tarım Kredi Kooperatifi Marketlerindeki ürünlere yüzde 40’a varan indirimler yapıldı. Bu indirimler yaşanan pahalılığa bir çözüm olmayacak bana göre. Çünkü fiyat istikrarları emir ve talimatlara itimat etmez. Vatandaş sormaz mı? ‘Madem bugün indirim yapabiliyorsun, neden daha önce yapmadın?’ diye” ifadelerine yer verdi.

“BİR İŞE YARAMAZ”

“Hükümetin kararlarını sorgulamak gibi bir niyetimiz yok ama vatandaş her şeyi görüyor” diyen Sağlam, “Biz çalışanların asgari ücretini artırdık. İsterseniz yüz kat arttırın maaşları, eğer fiyatlar artarsa yapılan maaş zamları bir işe yaramaz. Yapılan zammın bir anlamı olmaz. Eğer insanların alım gücünü rahatlatamazsak, gerekçe olmadan yapılan zamların önüne geçemezsek ekonomik istikrarı da sağlayamayız” dedi.

“ESKİSİ GİBİ DEĞİL”

VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU

Esnafın müşteri sayısının düştüğünü dile getiren Sağlam, “Dünkü şartlar maalesef bugün yok.  Eskiden yapılan harcamalar bugün yapılamıyor. Çünkü vatandaşta para yok. Biz ne kadar kaliteli, ne kadar iyi ürün yaparsak yapalım vatandaşta para olmadığı için gelmiyor. Fiyat istikrarı yok maalesef. Ucuzluk ve pahalılık kültürü ortadan kalktı. Esnaf kendine yansıyan maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıtmak zorunda, yoksa başka türlü ayakta duramıyor” ifadelerini kullandı.

“KAZIKÇI ESNAF” ALGISI

Başkan Kadem Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sistemin günah keçisi esnaf değil. Genelde “kazıkçı esnaf” tabiri kullanılıyor ama bu doğru bir durum değil. Esnafın hizmetlerini sürdürebilmek için maliyete yansıyan fiyat farklarını tüketiciden alması gerekiyor. Yoksa esnaf hiçbir türlü ayakta duramaz. Biz esnaf olarak hiçbir zaman zam taraftarı değiliz; ama bu ekonomik süreçte maalesef maliyetlerimizi karşılamak için fiyatlarımızda değişiklik yapıyoruz. Bu şekilde daha ne kadar devam eder, esnaf daha ne kadar dayanır bilmiyorum dedi.”