Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, çiftçimiz üretmez ise bu kriz bizi daha çok etkileyecektir, çiftçimize yeterli destek verilmelidir dedi. Başkan Kılıç yaptığı açıklamada; “Tarımda günlük fiyatlar ve zamlar konuşulurken önümüzdeki en önemli sıkıntının kuraklık ve tarım nüfusunun yaşlanması olduğunu söyledi. Yaşanan küresel ekonomik kriz çiftçimizi derinden etkiledi. Yine pandemi sürecinde çiftçilerimiz topraklarına sahip çıkarak üretmeye devam ettiler. Birlik toplantılarımızda ‘’çiftçimiz üretmez ise bu kriz bizi daha çok etkileyecektir, çiftçimize yeterli destek verilmelidir’’ söyledik.  İklimlerde yaşanan değişimler bizim üretimimizde yaşanabilecek sorunları daha çok düşünmeye sevk etmektedir. Sıcaklıkların yükselmesiyle kuraklık ve üretimdeki hastalık ve zararlılardaki artışın verim kaybına sebep olacaktır. Bu nedenle tarımsal üretimin geleneksel yöntemlerden aşılıp yeni bilimsel gelişmeleri takip etmemiz gerekmektedir. Kırsal alanlardaki okulların kapatılıp şehirlere taşınması, sosyal güvenlik primlerdeki artış tarımsal işgücünü şehirlere taşımıştır. Bugün konuştuğumuz fiyat artışları yarın gıdaya ulaşamama sorunu olmaması için üretmeliyiz. Hükümetimizin küçük aile işletmesine yönelik destek projelerinin artırılması ve tarımsal üretime geri dönüşün cazip hale getirilmesi gerekir dedi.”

“GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTICI POLİTİKALARA İHTİYACIMIZ VARDIR”

Üreticilerimizin gündemi gübre, akaryakıt ve tarımsal ilaçlardaki artışlar olduğunu belirten Başkan Kılıç; “Girdi maliyetlerini azaltıcı politikalara ihtiyacımız vardır. Çiftçinin ürettiği ürünü piyasaya arz ederken fiyatın yüksek oluşu da sorun az olması da. Yüksek olduğunda talep olmayıp ürününü satamıyor. Çiftçinin mahsul fiyatı az olunca da üretimden vazgeçiyor. Seneye az ürün olunca fiyatlar yükselerek yine bizim cebimizden çıkıyor. Bu nedenle hükümetinde üzerinde çalıştığı kontrollü üretimde plan acilen devreye sokulmalıdır dedi.”

“ÜRETİCİ FINDIK TABAN FİYATINI BEKLEMEKTEDİR”

Kılıç, “Çiftçilerimiz, geçmiş yıllardaki gibi hasat öncesi fındık taban fiyatını beklemektedir. Hükümetimizden girdi maliyetleri ve piyasa koşullarına göre Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan fındığa iyi bir fiyat vermesini talep ediyoruz. İlçemizde fındık alım yeri oluşturulması ve yıllardır üreticinin kooperatifi niteliğinde olan Fiskobirlik’in desteklenmesi çiftçilerimizin faydasınadır. İklim değişikliği üzerine fındık kurutma zamanı çiftçilerimiz zor durumda kalmaktadır. Alım kriterlerinin iyileştirilmesi konusunda çalışma yapılması gerekmektedir. Fındık bizim ana ürünümüzdür. Bölge Milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar ile bir araya gelerek bölge çiftçilerimizin sorunlarını dinlemelidirler dedi.”

“ÜRETİCİ MALİYET BASKISINDAN BUNALDI”

Kılıç, Üretici fiyat artışlarının nedeninin, mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem fiyatlarındaki anormal artışlar olduğuna dikkat çekti. “Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez. Üründeki fiyat artışlarına rağmen üretici zor durumdadır. Çünkü girdi fiyat endeksi ile tarımsal üretici fiyat endeksleri arasında, üretici aleyhine giderek artan büyük fark var. Üretici maliyet baskısından bunaldı. Maliyetlerini fiyatlara yansıtamıyor. Üreticiye verilecek destek, aynı zamanda tüketiciye verilecek destektir. Tüketicilerin, üretici maliyetleri düşürülmeden ucuz gıdaya erişme imkânı kalmadı. Üreticimizi destekleyerek, moralini yüksek tutalım. Üretimden kopmasın. Ürün ithal etmek zorlaştı. Üretici ithal etmek ise imkansızdır. Üreticimizin kıymetini bilelim dedi.

VİCDANINIZ SIZLAMAYACAK MI? VİCDANINIZ SIZLAMAYACAK MI?