2022 yılı Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırma süresi 30 Haziran’da son bulacak. Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, ÇKS kayıtları yaptırmayan çiftçilere uyarılarda bulunarak, “Mağdur olunmaması için çiftçilerimizin bir an önce ÇKS kayıtlarını yaptırmalarını istiyoruz” dedi.

“MAĞDUR OLMAYIN!”

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç yaptığı açıklamada, “2022 yılı ÇKS kayıtları 30 Haziran’da sona erecek. Bunun için gerek daha önceden basın yoluyla da bilgilendirme yapmıştık ama süreç dağıldığı için bugün bir kez daha tekrarlayalım istedik. Zaten gerek sosyal medyadan da bilgilendiriyoruz ama çiftçilerin mutlak şekilde bundan haberdar olup, ÇKS’lerini yaptırmaları gerekiyor. Buradan muhtarlarımıza, kooperatif başkanlarımıza, odamızın üyelerine sesleniyorum; malumunuz ÇKS’sini yaptırmayan çiftçi, çiftçi değil. 30 Haziran’da süre bittikten sonra 1 Ekim’e kadar Tarım Bakanlığı ÇKS kayıtlarını kapatmakta. Dolayısıyla o süre içinde çiftçinin aniden ÇKS’ye ihtiyacı olması halinde desteklerden, hibelerden yararlanamıyor. Hatta tarım aletleri bile almaya kalksa ÇKS gerekiyor. Dolayısıyla o 3 aylık sürede yararlanamıyor. O süreçte çiftçi ihmalden dolayı mağdur oluyor. Onun için biz bunu ısrarla bildirmek istiyoruz. Aynı zamanda çiftçinin ÇKS yaptırma zorunluluğu olduğunu belirtmek isterim. Bu da şundandır; ülke genelinde ürün planlamasını sağlıklı bir şekilde yapamıyoruz. Ancak bu da herkesin ÇKS’sini yaptırmasıyla olur. Ne ekiyoruz, ne biçiyoruz nerede ne eksik var gibi bilgilere ulaşmaya yardımcı oluyor. Pandemi sürecinde, akabinde de Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde desteklemelerinde arttığını göz önünde bulundurursak, çiftçimiz açısından da ÇKS yaptırmamak büyük bir kayıp olur. Özellikle bu yıl birçok üründe ek destekler çıktı. Çiftçimiz 30 Haziran’a kadar ÇKS’sini yaptırmazsa o yılı heba oluyor. Devletin vermiş olduğu desteklerden yararlanmalarını istiyoruz. Bir çiftçi sıkıştığı anda kredi kullanıyor. ÇKS’niz olmadığı zaman hiçbir şeyden yararlanamıyorsunuz. Mağdur olunmaması için çiftçilerimizin bir an önce ÇKS kayıtlarını yaptırmalarını istiyoruz” dedi.

VAKFIKEBİR’DE BAYRAMLAŞMA MERASİMİ DÜZENLENDİ VAKFIKEBİR’DE BAYRAMLAŞMA MERASİMİ DÜZENLENDİ

“DESTEKLEMELERDEN YARARLANMAK İÇİN ÇKS ŞART”

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, “2022 yılı ÇKS kayıtları 30 Haziran itibariyle sona erecek. Bakanlığımız son yıllarda ÇKS yönetmeliğini yayınlıyor. Bu yönetmelikle birlikte yılın Eylül ayında başlayan müracaat dönemi Haziran ayında sona eriyor. Bununla ilgili de süre uzatımı olmuyor. Haliyle şuan ki zamanda çiftçilerimiz tarlada, bahçede ekim, dikim, budama, ilaçlama gibi birçok işle uğraşıyorlar. Meşguller. Bunları unutabileceklerini varsayarak hatırlatma ihtiyacı duyduk. Çiftçilerimizin desteklemelerden faydalanabilmeleri, sadece mazot-gübre desteği değil farklı destek ödemelerinden istifade edebilmeleri adına muhakkak suretle ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Ön şart bu. Daha sonraki süreçte yem bitkilerinde fark ödemeleridir veya tarım sigortalarını yaptırabilmeleri adına ÇKS yaptırmaları gerekiyor. ÇKS’lerini yaptırmayan çiftçilerimiz muhakkak ÇKS kayıtlarını yaptırsınlar” diye konuştu.