16 Mayıs’ta açılan 1. sürgün yaş çay kampanyası 30 Haziran 2022 tarihine kadar çay alımı gerçekleştirdi. ÇAYKUR tamamlanan birinci sürgün kampanya döneminde ÇAYKUR fabrikalarının hiçbirinde kontenjan uygulanmadan üreticiden 212 bin ton yaş çay alımı yapmıştı. ÇAYKUR’un kontenjan uygulamasına geçiş yapmaması ve çayın da ağır geçen kış nedeniyle rekoltesinin düşük olması nedeniyle özel sektör çay firmaları alışılmışın aksine zaman zaman açıklanan taban fiyatın üzerinde fiyat vererek çay müstahsilinden çay aldı. 5 Temmuz 2022 tarihinde ÇAYKUR'un 2 sürgün alımlarını başlatmasını duyurmasıyla üreticiler çay bahçelerine akın etti. Bütün fabrikalarda yaş çay alımı öncesi hazırlıkların tamamlandığı ifade edilen açıklamada, dekara 550 kilogram alım kotası uygulanacağı aktarıldı.

“İKİNCİ DÖNEM ÇAY HASADI BAŞLADI”

Vakfıkebir ilçesinde de ikinci sürgün çay alımlarının başlaması ile birlikte Vakfıkebir Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan beraberinde Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, İlçe Tarım Müdürü Remziye Kuleyin ve Ballı Mahallesi Muhtarı Fazlı Yolcu ile birlikte Ballı Mahallesine giderek yeni başlayan ikinci dönem çay hasadında üreticilerle birlikte çay topladılar. Çay üreticisine bol bereketli kazanç dileklerinde bulundular.  

"ANAMI, AİLEMİ İHMAL ETTİM AMA VAKFIKEBİR’İMİZİ ASLA İHMAL ETMEDİM" "ANAMI, AİLEMİ İHMAL ETTİM AMA VAKFIKEBİR’İMİZİ ASLA İHMAL ETMEDİM"

“BU YILDA ÜLKEMİZE VE DÜNYAYA ÇOK GÜZEL VAKFIKEBİR ÇAY’I İÇİRECEĞİZ”

Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, özel sektörün bölge için değerli olduğunu ifade ederek, "Umarım özel sektör Çaykur'un taban fiyatı üzerinden alımlarını yapar ve kota ve kontenjan sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Sizlerinde bildiği gibi çay hasadında en yüksek işçilik ücretini ödüyoruz. İşçilik ücretinin cebimizde kalması için çayı kendimiz toplamamız gerekli. Çayın kampanyadaki sürecini 5-10 günde değil, 30 günlere yayabilirsek kontenjan ve kota problemlerini ortadan kaldırmış olacağız. Bu yılda ülkemize ve dünyaya çok güzel Vakfıkebir Çay’ı içireceğiz” diye konuştu.

Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan ise, geçen yıl Çaykur’un 860 bin tonun üzerinde yaş çay alımıyla tarihi rekor kırdığına dikkati çekerek "Bizler devlet olarak üreticimizin yanındayız. Üreticilerin yaş çay toplamaları ve kaliteyi artırabilmeleri için erkenden bahçeye girmesini istiyoruz. Bahçeye erken girmekte fayda var. Devletimiz üretilen yaş çayın tamamını almak için çaba harcıyor. Çayın 3-4 günde bitme şansı yok. Çaykur'un 47, özel sektörün 150'ye yakın fabrikası 3 günle çalışmaz. Ne kadar taze toplarsak o kadar kaliteli çay üreteceğiz. Çay sektöründe tüm Türkiye’ye olduğu gibi 110 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatı gerçekleştirirken çay’ın kalitesi ne kadar yüksek ise almak istiyorlar. Devlet olarak hedefimiz ülkemizde olduğu gibi tüm dünyaya sağlıklı daha fazla çay içirebilmek" şeklinde konuştu.