Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Vakfıkebir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.



             Başkan Muhammet Balta mesajında şunları söyledi; ‘Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için büyük bir direniş destanı yazarak, unutulmaz kahramanlıklara imza atmıştır. 
Dünya tarihinin en kanlı savaşlarının yaşandığı Birinci Dünya Savaşının başladığı 1914 yılından itibaren Vakfıkebir ve Büyükliman yöresi harbin olumsuzluklarını derinden yaşamış bir vatan parçasıdır.
            Harbin başından itibaren düşman donanmasınca denizden bombalanan, denizine mayınlar döşenen, eli silâh tutan mensuplarını vatan savunmasına cephelere gönderen Vakfıkebir, bütün imkânsızlıklarına rağmen, Rus istilâsından kaçarak muhacir çıkanlara da bir sığınak olmuş, ekmeğini onlarla paylaşmış, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştı.
Ancak, güneyimizde bulunan Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan’ın işgal edilmesi birliklerimizin Sisdağı, Çavuşlu Deresi, Çanakçı hattına çekilmesine sebep olmuştur. Askerimizin çekilmesiyle de Vakfıkebirimiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi.
             Muhacir çıkacak imkânları olan halkımız, yanlarına çok az eşya ve yiyecek alarak, hayvanlarını bağlarından çözüp salarak, düşman esaretinden canlarını, namuslarını kurtarmak için yollara düştüler.
            Gidecek imkânı olmayanlar da, çaresizlik içinde işgal zilletine katlanmak, boyun eğmek zorunda kaldılar. Katliamlara ve türlü eziyetlere uğradılar.
            Bundan 102 yıl önce, beldemizde yaşanan o acı günler sona erdi ve Erzincan Mütarekesi gereği ileri harekâta geçen askerlerimiz 14 Şubat 1918 günü Vakfıkebir’i düşman işgalinden kurtardılar.
            Düşman işgalinden kurtulan Vakfıkebir halkımız ise hastalıklarla, açlık ve çaresizlik içinde kıvranmasına rağmen, ülke ve milletimize karşı kurulan kumpası boşa çıkartmak, top yekûn kurtuluşu sağlamak için seferber oldu ve aynı yıl kurulan Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti’nde halkıyla, belediye reisiyle birlikte yer aldı.
Sevgili Vakfıkebirliler; gerek ilçemizde gerekse yurdumuzda birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır.
            Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, maddî sahada kalkınsalar dahi bağımsızlıklarını koruyamadıkları tarihin kaydettiği gerçeklerdendir.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde vatanının ve milletinin tarihini bilmek aydın olmanın vazgeçilmez şartlarındandır. Biz de insanımızı bu şekilde yetiştirmek durumundayız.
         Sevgili gençler;  kendi iradesi olmayan bir millet başka milletlerin oyuncağı olur. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkın. Tarihimizi ve kültürümüzü çok iyi bilin.
Vakfıkebir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümünü kutladığımız bu günde bütün dünyaya mesajımız, ‘Barış, sevgi ve kardeşliktir’
Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlarıyla, canlarıyla bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyor, ülkemizin ve milletimizin o kara günleri bir daha yaşamamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.