Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Gelleci ve Cemiyet Saymanı Hasan Bahadır, Gazetemizi ziyaret ederek bir süre Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Kamburoğlu ile yerel basının yaşadığı sıkıntılar hakkında sohbet ettiler.  Cemiyet Başkanı Aydın Gelleci sohbet sırasında yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi.

BEDENLERİMİZ İÇİN NEFES ALMAK NEYSE TOPLUMLARIMIZ İÇİN DE HABER ALMAK AYNI ŞEYDİR

Başkan Gelleci yerel gazetelerin desteklenmesi ile ilgili olarak yaptığı açılamada, “Pandemi öncesinde de yerel gazetelerin durumu mali açıdan zaten kötü durumdalardı. Bedenlerimiz için nefes almak neyse toplumlarımız için de haber almak aynı şeydir. Doğru ve tarafsız haber alamayan toplumlar nefes alamaz ve sonucunda önyargıların içerisinde boğulur. Toplumumuzu hakikat ile buluşturma sorumluluğu basın mensuplarımızın omuzlarındadır. Taşınması zaten zor olan bu görev, düşünce özgürlüğünün olmadığı ülkelerde daha da ağır bir göreve dönüşür. Türkiye gibi özgürlüklerin ağır saldırı altında olduğu, basın özgürlüğünün her gün darbe aldığı bir ülkede gerçeği yazmanın karşılığı ise ateşten gömlek giymektir. Bu kadar zor bir görev içerisinde Yerel basının ayakta durması, şehrin ve bölgenin gelişimi için çok önemli. Yerel yönetimlerin eksik yaptığı ya da bazen göremediği şeyleri doğru ve objektif bir şekilde kamuoyunun vicdanı olacak şekilde yansıtmaları yol gösterici olabiliyor. Biz cemiyet olarak basın mensubu arkadaşlarımızın kamusal bir görev yaptığını biliyoruz. Şunu sakın unutmayın, Yerel basın da bir şehrin beş duyusu olarak çalışır. O şehirde olan olayların veya hadiselerin iyi veya kötü topluma duyurulması noktasında hakikaten kamusal bir görev icra ediyoruz. Tabiri caizse toplumun gözü, kulağı, dili, dokunma duygusu ve koku alma duygusu gibi şehrin tüm olgularını kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bölgemizdeki yerel basının desteklenmesi noktasında da elimizden geldiğince çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda Büyükliman Postası Gazetesi çalışanlarına başarılar diliyorum. Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu’na misafirperverliği için teşekkür ediyorum” dedi. 

"23 NİSAN’I COŞKUYLA KUTLADIK" "23 NİSAN’I COŞKUYLA KUTLADIK"

“YEREL BASIN, SİYASETİN VE DEMOKRASİNİN TEMEL DİREĞİDİR”

Büyükliman Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu ise, “Bu nazik ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi. Kamburoğlu, Pandemi ile birlikte yerel gazetelerde alınan kapanma kararları nedeni ile resmi ilan ve reklamlar tamamen bitti. Böylece yerel gazeteler kendi kaderleri ile adeta baş başa kaldı.  Özellikle Pandemi sürecinde işyerlerinin kapalı olmasından dolayı gazete aboneliği ve reklam gelirleri neredeyse sıfırlandı. Buda zaten maddi açıdan zor durumda olan yerel gazetelerin adeta iyice belini büktü. Süreçte Dolar ve Euro’un inanılmaz yükselişi gazete basımında gider kalemini oluşturan başta kağıt, baskı kalıbı ve boya gibi malzemelerin inanılmaz yükselmesine neden oldu. Ayrıca çalışan personelin SSK birimlerinin yükselmesi maliyetleri artırdı. Tabi bu artışlarda yerel gazetelerin gazete basım maliyetlerini neredeyse %50 den daha fazla arttırdı.  Dolardaki kur artışı nedeni ile gazete basımı yapılan kağıt bulunamamaya başladı. Kalıp fiyatları da neredeyse geçen seneye oranla iki, üç katına çıktı. Özetle resmi ilan gelirleri abonelik gelirleri çok düşen aksine gazete basın maliyetleri de %50’nın üstüne çıkan yerel gazeteler bir yıl öncesine oranla çok daha zor durumda.  Basınımızın Anayasa’da karşılığını bulan haber verme işlevinin yanı sıra yerel siyasetin hayata geçmesini sağlama, kamu denetimi sağlama, sivil toplumu hayata geçirme, marka üretme, yerel ekonomiyi canlandırma gibi vaz geçilmez işlevleri bulunmaktadır. Bu zor şartlara rağmen her hafta Cuma günleri okuyucularımızı gazetemizle buluşturmak için caba harcıyoruz. Doğru ve tarafsız habercilik anlayışımızdan hiçbir ödün vermeden yayın hayatımıza devam ediyoruz dedi.”