Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Birbirine sahip çıkmayınca başarılı olamayız. Birbirimizi istismar edersek, başkalarına yem oluruz diyerek yerel esnafın yanlış tutum ve davranış içerisinde olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

DOKTOR EROL’UN BÜYÜK BAŞARISI DOKTOR EROL’UN BÜYÜK BAŞARISI

“KENDİ EKSİK VE HATALARIMIZI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ”

Başkan Kadem Sağlam; “Biz Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve sivil toplum kuruluşları olarak zincir marketlerin genel bir manada kanayan bir yaramız olduğunu yazarak ve basın yoluyla defalarca dile getirdik. Bu marketlerin bizlere ekonomik boyutta ciddi zarar verdiğini, esnaflarımızın bunlarla yarışamaz duruma geldiğini, yerel esnafa yaşama ve hayat hakkı tanımadığı noktasına geldiğini defalarca söyleyerek dile getirdik. Ancak bu anlamda kendi eksik ve hatalarımızı görmezden gelemeyiz. Burada bizim en büyük eksikliklerimizden bir tanesi de yerelde ki esnaflarımızın da bu noktada birbirine tam manasıyla sahip çıkmamış olmalarıdır. Bugün büyük zincir marketler ilçemizdeki bütün yerel esnaflarımızın sattığı malları satarak yerel esnafımıza yaşam hakkı tanımıyor. Bizler buna tepki verirken aynı noktada yerel esnaflarımızın da diğer sektör dallarına ciddi manada darbe vuracak girişimlerde bulunmasını doğru bulmuyorum.  Yerel esnaflarımız büyüdükçe diğer küçük esnafların kendi çapında kendilerine yetebilecek şekilde sattıkları tüm ürünleri maalesef bu büyüyen esnaflarımız satmaya başlıyorlar. Bütün sektörü kapsayan ve küçük yerel esnafa hayat hakkı tanımayan kampanya düzeyinde çalışmalar yürütüyorlar. Diğer küçük yerel esnaf arkadaşına müşteri gitmeyecek şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu durumda zincir marketlerin bütün ürünleri satmalarına bizler nasıl karşı çıkıyorsak. Kendi esnafımızın da kendi arkadaşına sahip çıkmasını bekliyoruz dedi.”

“AYNI YANLIŞI YEREL ESNAFLARIMIZ YAPMAYA BAŞLADILAR”

Sağlam; “Zincir marketler bu ilçeden kazandıkları sermayeyi nasıl dışarıya gönderiyorsa şimdi aynı yanlışı yerel esnaflarımız yapmaya başladılar.  Yani yerelden temin edebilecekleri ve yerel noktada güçlendirebilecekleri birçok sektörümüzü dışarıyı tercih ederekten sermayenin dışarı akmasına sebep oluyorlar. Bu nakit akışını ha büyük esnaf yapmış ha küçük esnaf yapmış. Doğal olarak burada yerel esnafların ilk yapması gereken aslında safları sıklaştırmalarıdır. Yani yerel esnafın birbirine sahip çıkmasıdır. Çünkü burada kalacak olan her kuruş burada kendi içimizde dönecektir. Yerel noktada güçlü olmamızı sağlayacaktır. Hangi birimiz çok güçlenirsek bu ülkeye ve ilçeye faydası daha çok olacaktır. Buna çok fazla gayret etmemiz gerekiyor. Gittikçe onlara özenerek onlara benzer duruma doğru gidiyoruz.  Yani bugün biz kalkıp o cincir marketleri eleştiriyoruz ama aynı hareketleri büyüdükçe bizde yapıyoruz.  Yine bir bakıyorsun küçük esnaf ile büyüğü arasında ciddi bir sıkıntı olmuş oluyor dedi.”

“DÜNYA VE TÜRKİYE ÇAPINDA GÜÇLÜ FİRMALARIMIZ VAR”

Başkan Sağlam; “Biz daha öncede defalarca söyledik. Bizim yöremizde çok güçlü olan Dünya ve Türkiye çapında firmalarımız var. Bu çok güçlü olan firmalarımızın yerel esnafın tezgahlarında da güçlü olması, ön tarafta olması lazım. Aynı anda da bunu yereldeki insanlarımız tercih etmesi lazım. Çünkü bu ilçede kazanan bu ilçede yaşayan bu ilçede istihdam sağlar. Bu ilçeye yardım eder. Yani biz şimdi bu yerel kaynaklar noktasında biraz daha çalışmamız lazım. Sahip çıkmamız lazım. Sadece dışarıdakini değil, bizim yardım ettiklerimiz bizi de tercih etmelidirler. Bu firmalar bu ilçe insanlarına iş veriyor aş veriyor. Fakat ürün satın alınırken bu firmaların ürünleri değil dışarıdan gelen ne içeriğinde ne olduğu belli olmayan firmaların ürünleri tercih ediliyor. Maalesef bu çok acı ve üzücü bir durum. Ben bütün esnaf adına konuşuyorum. Biz de o noktada hep birlikte hareket etmeliyiz. Tabii ki de bu konuda herkesin bize katkı vermesini bekliyoruz. İlçe yöneticilerinden basınımıza, kamu kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarına genel anlamda tüm ilçenin tamamının bu noktaya eğilmesini bekliyoruz. Bu noktada bizimle beraber hareket edilmesini bekliyoruz. Tüm ilçenin tercihlerini ben yerel esnaftan alışveriş yapıyorum diye açık açık kullanmasını bekliyoruz. Bunu hep beraber ayağa kaldırmamız lazım. Sadece sözde değil özde olması lazım. Yerel de çuvaldızını kendisine iğneyi karşısındakine batırması lazım. İlçe halkı olarak sadece birilerini suçlayarak değil dedi.”

“BİRBİRİMİZİ İSTİSMAR EDERSEK, BAŞKALARINA YEM OLURUZ”

Başkan Sağlam; “Eğer ben de sektörsel bazda bir başka sektörün yani bir başka esnaf arkadaşımın yaptığı faaliyeti işimin kenarında ek bir gelir olsun diye yapayım diyorsam hata yapıyorum demektir. Yani o komşumun da başka esnaf arkadaşımın da işine darbe vurmuş oluyorum. Bu darbeyi esnaf arkadaşlarımıza ha büyüğü vurmuş ha küçüğü vurmuş farketmez. Bunlara da çok dikkat etmemiz lazım. Bu tür sıkıntılar son dönemlerde çok fazla arttı. Git gide de artıyor. Bunun önünü bugünden geçmezsek kangren olduktan sonra geçebileceğimizi düşünmüyorum. Doğal olarak yerel esnafımız kendi başını önüne koyarak düşünmesi lazım. Ben hangi sektörde ki esnaf arkadaşımın işine, ticaretine kendi işim olmadığı halde müdahale ediyorum diye bakması lazım. Buna mutlaka önlem almamız gerekiyor. Eğer bir önlem almazsak bu konuştuklarımızın ve yazdıklarımızın da bir anlamı kalmaz. Bir esnaf arkadaşımız evine ekmek götürmek için ticaretini yaptığı ürünü bir diğer esnaf arkadaş kendi işinin yanında kendisine ek gelir olması için kendi tezgahında satıyorsa bu anlayış çok yanlıştır. Bu anlayış ben kazanayım diğer arkadaşım ne olursa olsun mantığıdır. Bu düşünce içerisinde hep kaybeden yerel esnaflarımız olur. Bizlerin en güçlü yönü birbirimize sahip çıkmamızdır. Birbirine sahip çıkmayınca başarılı olamayız. Birbirimizi istismar edersek, başkalarına yem oluruz dedi.