Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, “Üreticinin aleyhinde olan her kesimle mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Başkan Kılıç, Fındık fiyatı sürekli düşüyor. Artık fındık ürünlerinde mamule geçilip ar-ge merkezlerinin oluşturulup, fındık organize sanayilerinin kurulması gerekir. Fındıktan üreticilerimizin daha fazla gelir elde edip Ülke ve bölge ekonomisinin kalkınmasına daha büyük katkı sağlamak için daha büyük miktarlarda fındık ezmesi, çikolata, fındık yağı üretilebilir. Maalesef hammadde olarak fındığı yurt dışına veriyoruz. Birileri de fındığı işleyerek asıl çileyi çeken üreticinin kazandığının 5 katından fazlasını kazanıyor dedi.”

“FERRERO’NUN TEŞVİKE HAKKI YOK”

Başkan Kılıç, “Bugün ki fındık fiyatlarını çeşitli oyunlar ile oluşturan Ferrero’nun teşvike hakkı yok. TMO’ya rağmen Türkiye’de fındığın tekelleşmesine sebep olan üreticinin alın terini, emeğini sömüren İtalyan Ferrero firmasına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 667 Milyon TL teşvik verilmesi çok yanlıştır. Ziraat Odaları olarak üreticimizin alın teri olan bu paralar ile büyük bir yatırım yapabiliriz. Yerli ve Milli İhracatçılarımızın önü açılarak fındığın mamule çevrilmesi lazım tekel firma olan Ferrero hem ithalat, hem İhracatçılık yaparak diğer bütün sektör mensuplarını baskı altına alıyor. Bizim burada önceliğimiz İhracatçılarımızın mamul üretir hale gelmesidir. Üreticimizin emeğini sömürenler ile mücadelemiz her geçen gün artarak devam edecektir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar öncülüğünde üreticinin ekonomik ve manevi yönden desteklenmesi için üreticinin aleyhinde olan her kesimle mücadelemizi her ortamda sürdüreceğiz dedi.”

FINDIK FİYATLARININ SERBEST PİYASADA YÜKSELMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, ayrıca serbest piyasada fındık fiyatının yükselebilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde de bulundu.

1-TMO fındıkta uyguladığı %6 rutubet oranını mevsimin yağışlı gitmesini göz önüne alarak %7'ye çıkarmalı,

2-TMO fındık alımında uyguladığı %3 çürük, yağlı oranı yağışlı giden havalardan dolayı 2017 yılında uyguladığı %5'e çıkarmalı,

3-TMO tarafından uygulanmakta olan çatlak fındık oranı %5’den en az %7'ye çıkarılmalıdır. Çünkü kaliteli ve randımanlı fındıklar kabuğunu çatlatır. Bu fındıklar hep 55 ve üzeri randımandırlar.

4-Üreticinin fındığına randıman kıran randımancılar fındığı bilen tanıyan elemanlar olmalıdır.

Toprak Mahsulleri Ofisi bu söylediklerimizi gerçekleştirmesi halinde geçen yılın fiyatı altında seyreden serbest piyasa fındık fiyatları yükselecek dolayısıyla fındık üreticilerinin şikayet ve mağduriyetleri giderilmiş olacaktır.