Toprak tahlili yaptırmanın tarım açısından çok önemli olduğunun altını çizen Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç; Çiftçinin ezbere tarım yapmasının önüne geçmek istiyoruz. Çiftçiler bize getirdikleri numuneleri laboratuarlarda tahlilini yaptırdıktan sonra çiftçilerimize analiz raporlarını ileterek gerekli çalışmaların erken yapılmasını sağlıyoruz. Çiftçilerimiz ne kadar erken toprak numunelerini getirmeleri kendileri için avantaj olur.   Analizlerini yaptırarak toprağın kışlık gübre, kireç, organik madde ve yazlık gübre ihtiyaçlarını tespit etmiş oluyoruz. Çiftçilerimiz tahlillerini erken getirsinler ki biz de bir an önce gübreleme programını yapalım. Böylece çiftçiler üretim dönemi öncesi çiftçinin hangi gübreyi atması gerektiğini analiz sonuçlarına göre belirler en azından artan gübre fiyatlarına karşın toprağın ihtiyacı doğrultusunda gübre kullanılmış olurlar dedi.

Başkan Kılıç ‘’Toprak analiziyle tarımsal verimlilik artacaktır, analiz bizim için çok önemli, analiz yapılmadan gübre kullanılmasına karşıyız. Herkes analizini yaptırarak, toprağın ihtiyacı olan gübreyi kullanmalı. Yanlış gübreleme sonucu oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesini amaçlıyoruz’’ dedi

“ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ DEVLETİN EN DEĞERLİ EMANETLERİDİR” “ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ DEVLETİN EN DEĞERLİ EMANETLERİDİR”

“TOPRAK NUMUNESİ NASIL ALINIR?”

Başkan Kılıç, toprak numunesinin alınmasındaki yöntemi şöyle anlattı; toprak numunesi arazinin tamamını temsil edecek şekilde arazinin en az 5-6 farklı noktasından ve bitki iz düşümünden alınmalıdır. Numune alınacak yerin üst yüzeyi yani çimen tabakası otlardan temizlenmelidir. Temizlenen bu alanda 30 cm derinliğinde “V” şeklinde bir çukur açılır ve bu çukurun kenarından helva keser gibi 3-4 cm kalınlığında bir dilim kesilerek alınır. Alınan bu topraklar taş, odun, yaprak vs. gibi yabancı maddelerden temizlenir. Daha sonra bu topraklar temiz bir yüzeyin üstünde karıştırılır. Hazırlanan bu topraktan 1,5 kg kadarı alınarak poşetlenir. Poşet içine etiket konulur. Etikette iletişim bilgileri ile ada-parsel bilgisi olmalıdır. Eğer bu topraklar nemli ise gölge bir yerde bir müddet kurutulur. Bunların yanında çamurlu yerlerden, su birikintisi, çukur ve tümsek yerlerden, çit ve yol kenarlarından, gübre yığını olarak kullanılan yerlerden toprak numunesi alınmamalıdır. Ayrıca, arazinin toprak yapısı farklılıklar gösteriyorsa her farklı kesimden ayrı numune alınarak ayrı tahlil yaptırılmalıdır dedi.”