Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu, 8 Mart’ta özel bir etkinliğe imza attılar.

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu, Vakfıkebir İlçesinde Esnaf Odasına kayıtlı Esnaf ve Sanatkar kadınlar işyerlerinde ziyaret edilerek Dünya Kadınlar Günü nedeni ile çiçek takdim edilip günlerini kutladılar."

“AHİLİK GELENEĞİ”

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, kadınların birlikteliğinin Ahilik kültüründe yer aldığına atıfta bulunarak “Bacıyan-ı Rum", Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşımaktadır. "Bacı" kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir. "Rum" kelimesi ise Anadolu anlamını ifade etmektedir. İlme, sanata ve ahlâka son derece önem verilen Ahilikte, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Çalışan kadınlar gerek mesleki ve teknik konularda, gerekse ahlaki konulardaki çağın gerektirdiği eğitim ihtiyacını "Bacıyan-ı Rum" teşkilatında karşılamışlardı. Birçok batılı araştırmacı, tarihin o döneminde Anadolu'daki kadınların bir araya gelerek bugün ki anlamda bir sivil toplum örgütü kurmalarını hayretle karşılamıştır” dedi.

“SAĞLAM NESİLLER YETİŞTİRİR”

Başkan Sağlam, 8 Mart Dünya Kadınlar günün nasıl ortaya çıktığını belirterek “8 Mart 1857 tarihinde Almanya’da bir tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirilmiştir. Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı olarak, ilçemizdeki kadın esnaf ve sanatkarın başarılı olması, kalkınması ve toplumda önemli işlere imza atması gerektiğine inanıyorum. Başarılı, ayakları yere basan kadınlar sağlam nesiller yetiştirir” dedi.

“KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI”

Başkan Sağlam, "Kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü yürekten kutluyorum. Sizler yaşamımızın vazgeçilmez unsurlarısınız. Evimizde, işimizde aşımızda sizin varlığınız verdiğiniz emekler var. O nedenle sadece 8 Mart değil yılın 365 günü Dünya Kadınlar Günüdür. Kadın dünyanın yarısı, hayatın tamamıdır. Kadın ana, kadın eş, kadın yoldaştır. Kadın varlığın temelidir. Peygamber efendimizin (s.a.v.) 'Cennet anaların ayakları altındadır' ve cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün, 'Ey, kahraman Türk kadını sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksınız' sözleri bize ışık olmak için yeter de artar bile. Şahsım, yönetim, denetim ve oda personelim adına tüm kadınlarımızın ve özellikle ilçemizdeki esnaf ve sanatkar kadınlarımızın gününü kutluyoruz dedi."

“ÜLKEMİZ, KADINLARIMIZIN FEDAKÂRLIĞI İLE BÜYÜYOR”

 İnsan hayatına değer katan en büyük kavramın annelik olduğunu söyleyen, bununla birlikte kadınlara sadece ailevi olarak değil, sanatta, siyasette, ekonomide hak ettiği değeri vermenin herkese düşen bir görev olduğunu vurgulayan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Koperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu; “Bize bir şey düşüyor, bir elmanın iki yarısı olan bizler, el ele verdikçe neleri becerebileceğimizi tarih yazmıştır. Milli Kurtuluş Savaşı’mızdan bugüne kadar en zor zamanlarda hep kadınlarımız vardır. Biz, İstiklal Harbi’nde kadınlarımızın cesaretini, civanmertliğini unutmadık. O mücadelede kazanılan zaferlerin bugün ekonomide, sanatta, sporda devam etmesi gerekiyor. Bunun içinde kadınlarımıza verilecek her türlü imkânı hak ettiklerine yönelik kanaati herkes taşımalıdır. Biz, kadını, erkeği ile bu ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak bir ilçe de yaşamının mutluluğunu yaşıyoruz. Dünya tarihine emeği geçmiş, bugüne gelmemize önderlik etmiş bütün kadınlarımızı saygıyla, şükranla anıyoruz. Yükselmenin sınırı yoktur. Bizler, 100. yılını yaşayacak Cumhuriyet’imiz de ülkemizi, dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasında saygın, başı dik, alnı ak, vicdanı hür bir toplumla dünya ülkeleri arasına taşıma gayretini göstermek zorundayız. Mustafa Kemal’in bu ülküsünü gerçekleştirecek kadınlarımızın yapacağı fedakârlıları, çalışmaları, şimdiden tebrik ediyorum. Bundan sonra yapacağımız bütün çalışmalarda, kadının emeği, değeri ve hizmeti olacaktır. Bu vesile ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, Türk ve dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum” dedi.

Vakfıkebir ilçe genelinde Esnaf Odasına kayıtlı kadın esnaf ve sanatkar bayanlar işyerlerinde ziyaret edilerek çiçek takdim edilerek başarı dileklerinde bulundular.