Vakfıkebir İlçemizde geçen yıl 2021 yılında kurulan antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılan Aronya bahçeleri meyve vermeye başladı. Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç ve beraberindeki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri ile birlikte bahçe ziyaretlerinde bulundu. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ve insan sağlığına oldukça katkısı olan bu nedenle de "süper meyve" olarak adlandırılan Aronya bitkisi meyve verdi. Bahçelerde incelemeler yapılarak bahçe sahipleriyle bilgi alış-verişinde bulunuldu.

“ARONYA BAHÇELERİ MEYVE VERMEYE BAŞLADI”

Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç ziyaret sırasında yaptığı açıklamada; Üzümsü bir meyveye sahip olan Aronya bitkisi, sağlık potansiyeli (antioksidan özelliği) nedeniyle yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Aronya geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmesi, zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeni ile 'süper meyve' olarak adlandırılmaktadır. Meyveler Ağustos sonu Eylül ayı ortalarında hasada gelmektedir. Yaklaşık 1,5-2,5m boylanabilmektedir. Aronya taze ve kuru meyve tüketiminin dışında gıda sanayinde pasta, reçel, meyve suyu, dondurma yapımında farklı şekillerde kullanılabildiği gibi ilaç sanayinde de kullanılıyor.

“ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ DEVLETİN EN DEĞERLİ EMANETLERİDİR” “ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ DEVLETİN EN DEĞERLİ EMANETLERİDİR”

“ÜRETİCİLERİMİZE BOL BEREKETLİ BİR SEZON GEÇİRMELERİNİ DİLİYORUM”     

İlçemizde tarımsal üretimde çeşitliliği artırmak ve çiftçimize fındık üretimi yanında ek gelir kaynağı oluşturmak amacıyla 2021 yılında başlatılan Tarımsal Üretimde Çeşitliliği Artırılması Projesiyle oluşturulan 20 bahçeye ek olarak 2022 yılında da yeni bahçeler oluşturulması ve devamının sağlanması için çalışmalar devam etmektedir. Başkan Kılıç; “İlçemizde tarımsal üretimle geçimini sağlayan 20 üreticimize Aronya (Aronia melanocarpa) üretimi konusunda eğitimler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından verilerek, 5 yıl süreli teknik takibinin sağlanacağı 500m² alanda projeli bahçeler oluşturmaya devam edilecektir. Bu kapsamında İlçemiz sınırlar içerisinde toprak ve topografik şartları uygun, sulama imkânı olan, hali hazırda 500m² boş arazisi bulunan, Aronya üretimi konusunda istekli, önder üreticilerimizin gereken bilgi belgeleri almak üzere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze veya Ziraat Odamıza müracaat ederek konu hakkında ayrıntılı bilgi alabileceklerdir. Projenin sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla oluşturulan bahçelerde üreticilerin yapması gereken uygulamalar 5 yıl süresince uzman personeller tarafından teknik takip altına alınarak, kurumlara rapor edilecektir. Bu gün itibariyle meyvelerin oluştuğunu görmek bizleri son derece mutlu etmiştir. Bir süre sonra bu meyvelerin hasatınıda hep birlikte yapacağız. Üreticilerimize bol bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum dedi.”