Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu tarafından ziyaret edilen ilçenin en yaşlı esnafı İhsan Turan, kendi mesleğinde yeni ustalar yetişmiyor dedi. Vakfıkebir'de 76 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan ve mesleğinin asla bitmeyeceğini, fakat bu işi artık kimsenin yapmak istemediğini söyleyen 90 yaşındaki İhsan Turan, çırak bulamadıkları için yeni ustaların yetişmesinin zor olduğunu belirtti.

“76 YILLIK AYAKKABI TAMİRCİSİ YENİ USTALARIN YETİŞMEMESİNDEN ŞİKAYETÇİ”

Vakfıkebir ilçesinde 1932 yılında dünyaya gelen ve 14 yaşında yani 1946 yılında çıraklığa başlayan bu meslekte usta olup kendi işyerini açan İhsan Turan, bu meslek sayesinde 6 çocuk okutup büyütmüş. Ekmeğin anavatanı olarak bilinen Vakfıkebir’de bulunan ayakkabı tamircilerinde genel bir yoğunluk mevcut. Fakat mevcut işlerini geçmişle kıyaslayan ustalar, önceden yaptıkları işleri özlemle anıyor. Günümüz koşullarında giyilen ayakkabıların tamirinin az yapıldığını belirten ayakkabı ustaları, insanların ucuz ürün alıp eskidiği zaman çöpe attığını söylüyor.  Bölgede 76 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan İhsan Turan, işlerinin eskiyle kıyaslandığı zaman arada çok büyük fark olduğunu belirtiyor. Eski ürünlerle yeni ürünleri kıyaslayan Turan, “Önceden ayakkabılarda kösele ve Japon kösele vardı. Bu ayakkabılar genelde el yapımı oluyordu. Bu ayakkabıların hepsine pençe yaptırılıyordu. Önceden günlük iki plaka pençe kullanıyorduk. Şimdi plakayı aldığımız tarihi unutuyoruz. Şimdiki ayakkabıların tabanları hazır taban oldu. Kırılan tabanın değişimi ayakkabının yarı fiyatı oluyor. İnsanların çoğu yaptırmaya yanaşmıyor. Geçim sıkıntımız pandemi döneminde var ama gene de Allah bereket versin. İşlerimiz oluyor. Çorbamız kaynıyor” dedi.

İNSANLAR YERE BASTIĞI SÜRECE BU MESLEK ÖLMEZ”

Sektörlerinin güzel olduğunu, iş imkanının sürekli olacağını fakat çırak yetişmediğini belirten çıraklıktan gelme ayakkabı tamircisi İhsan Turan, şunları anlattı; “Çırak yok, yetişmiyor. Önceden çocuklar ilkokulu bitirdikten sonra okumaya niyeti yoksa mesleğe atılıyordu. Ama liseyi okumuş bir çocuk eğilmez. 17-18 yaşlarına gelmiş birisini yetiştirmek mümkün değildir. Okumayıp bu tarz işlere yönelenlerin sayısı çok az. Sanayide sadece birkaç sektörde çırak oluyor. Bizim mesleğimizin sanat okulu yok. Bire bir yetiştirmek gerekiyor. O da mümkün olmuyor. Bu meslek kesinlikle ölmez. İnsanlar yere bastığı sürece bu meslek ölmez. Ama hiç kimse yetiştirilmez. Ancak el becerisi olan birisi gelip burada izleyerek öğrenebilir. Bundan sonra mesleğin geleceği yok. Çevremizde canlı örnekler var. Birkaç gün izleyip öğrenmeye çalışıyor. Pratik zekâlıysa eğer olayı çözüyor. Ama pratik zekâlı değilse öğrenemez. Küçük yaştan itibaren çırak olarak yetişme olayı artık yok."

“VAKFIKEBİR’DE 76 YILDIR AYAKKABI ONARIYOR”

Artık yok olmaya yüz tutan mesleklerden biri ayakkabı tamirciliği. Pençe takmak, yama yapmak, topuk değiştirmek gibi ustalık isteyen bir iş. Usta çırak ilişkisiyle öğrenilen mesleklerden. Ama artık rağbet görmüyor. Vakfıkebirli ayakkabı tamircisi İhsan Turan ayakkabı tamircisi bir usta, 76 yıldır geçimini bu meslekten sağlıyor. Yaptığı işi çok seviyor ama çırak bulamamaktan yakınıyor.

"ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİM"

 Meslekte 76 yılını geride bırakan Turan, artık çırak bulamadığını, daha önce yetiştirdiklerinin de bu işi yapmadığını söyledi. Geçmişte mesleğin ilgi gördüğünü, ancak, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle bu mesleğin gözden düştüğünü belirten Turan, şöyle konuştu: "Vakfıkebir de bu mesleği sürdüren birkaç kişiden biride benim. Daha önce çok sayıda ayakkabı tamircisi vardı. Fakat hepsi kapattı. Bu zamana kadar çok çırak yetiştirdim ama hiç biri bu işi sürdürmedi ve başka mesleklere yöneldi. Çok çeşitli ve her fiyatta ayakkabı üretimi olduğu için genelde eskiyenler tamire getirmiyor, yenisini almayı tercih ediyor. O yüzden de pek fazla tamirle ilgilenen yok. Çocuklarım da memuriyeti seçti. Ben ömrümün sonuna kadar, bu işi ilçede sürdürmeye devam edeceğim."