Doğu Karadeniz´de, yeşile bürünen yaylalara göç başladı. Ailelerin, küçük ve büyükbaşlarla yaylara göçü, renkli görüntüler oluşturuyor. Orta Asya'da hayvancılıkla uğraşan Türkler, yaklaşık 5 bin yıl önce hayvanlarına otlak bulmak için boyalarla süslediği, zil taktığı koyun, keçi ve inekleriyle havaların ısınmaya başladığı bahar başlangıcında kışlak denilen daha alçak kesimlerden yaylak olarak adlandırılan yüksek kesimlere göç ederdi. Kış yaklaştığında ise halk hayvanlarıyla kışlaklara dönerdi. Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türk boyları hayvancılığa bağlı bu yaşam tarzlarını Anadolu'da da sürdürdü. Zamanla zorluğu, ekonomik sıkıntılar ve modern yaşama olan hevesin de etkisiyle terk edilmeye başlanan gelenek, geçmişe göre çok daha az yapılmasına rağmen halen Anadolu'nun bazı bölgelerinde yaşatılıyor. Günümüzde özellikle Doğu Karadeniz'de havaların ısındığı mayıs ve haziran aylarında "vargel" çiçeklerinin açmasıyla koyun ve inekleri ile yaylaya çıkan besiciler, havaların soğuduğu eylül, ekim ve kasım aylarda ise "vargit" çiçeklerinin açmasıyla köylerine iniyor. Doğu Karadeniz'de halen Orta Asya'daki ritüellere benzer şekilde koyun ve ineklerini süsleyen, kendileri de yöresel kıyafetler giyen yaylacılar, şu sıralar 5 bin yıl önce olduğu gibi koyun ve inekleriyle kilometrelerce yürüyerek yaylalarına yolculuğa başladılar.

TÜRK POLİS TEŞKİLATI, DEVLETİN ÇELİK BİLEĞİ, GÜVENLİĞİMİZİN TEMİNATIDIR TÜRK POLİS TEŞKİLATI, DEVLETİN ÇELİK BİLEĞİ, GÜVENLİĞİMİZİN TEMİNATIDIR

Doğu Karadeniz Bölgesi´nde, asırlardır yaşatılan yaylacılık geleneği sürüyor. Bu yıl da vatandaşlar köylerden küçük ve büyükbaşları ile birlikte yaylalara göç etmeye başladı. Hayvanlarıyla yaylalara göç edenler, yılın 4 ya da 5 ayını buralarda geçiriyor. Özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylalara çıkanlar, buralarda kaldıkları süre içerisinde hem kış aylarında tüketecekleri süt ürünlerini elde ediyor hem de hayvanlarının tüketeceği otları biçiyor. Yaylada, ineklerin sütünden tereyağı ve peynir çeşitleri hazırlayanların kimi ürününü satarak, geçimine katkı sağlarken kimi de ailesinin kış mevsimindeki yiyeceğini elde ediyor.

YAYLACILAR GÖÇ YOLUNDA

Yaylacılar baharda inekleri ile yaylaya göç ettiklerini, 4-5 ay yaylada kaldıktan sonra buradan tekrar göç ettiklerini daha alçak kesimdeki köylerine dönüş yaptıklarını belirtiler. Yaylacılar, İneklerini beslemek için yaylaya çıktıklarını söylüyorlar. Doğu Karadeniz'de bir süre önce yaylalara yağan karın erimesi ve sıcak havaların artması ile birlikte özellikle koyun besleyen bazı yaylacılar köylerde hayvan beslemenin zorlukları yüzünden şu sıralar Trabzon, Gümüşhane, Giresun'daki yaylalara göç etmeye devam ediyorlar. Yöredeki yaylacılar, kışı köylerinde geçirip bu yıl Mayıs ayında hayvanlarını beslemek için yeniden yaylalara çıkıyorlar.