Vakfıkebir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin yaptığı değerlendirmede; Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi, doğal dengenin korunması ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile her yıl hazırlanan, Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı uygulama talimatı doğrultusunda, Müdürlüğümüz teknik personellerince yıl boyunca belirli zamanlarda, ticari amaçlı üretimi yapılan, meyve ve sebzelerden hasat öncesi ve hasat esnasında numuneler alınmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda alınan numunelerin, ilgili laboratuarlarda yapılan analiz sonuçlarında, üreticilerimizin tavsiye dışı ve yasaklı BKÜ kullanmadığı tespit edilmiş.

“33 ÜRÜN İÇİN KAYIT DEFTERİ TUTULMASI ZORUNLU HALE GELMİŞTİR”

Bitkisel üretimde kullanılan bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanılmasını sağlamak, hatalı kullanımından kaynaklanan sorunları ve kalıntıyı önlemek amacı ile, 2022 yılı için, Armut, Hıyar, Muz, Ayva , Ispanak , Nar , Bezelye ,İncir , Nektarin ,Biber , Kabak , Patates , Çilek ,Kayısı , Patlıcan , Domates , Kiraz , Portakal , Elma , Kültür Mantarı , Şeftali ,Enginar , Limon , Taze Fasulye, Erik, Mandalina, Taze Soğan ,Greyfurt, Marul , Üzüm , Havuç , Maydanoz, Vişne gibi 33 ürün için, üretici kayıt defteri tutma zorunluluğu vardır. Müdürlüğümüzce yapılacak olan denetimler neticesinde, yukarıda bahsi geçen, ÜKD zorunluğu olan ürünleri ticari olarak (Pazara, toptancıya, markete v.s.) üreten üreticilerin ÜKD bulundurmamaları durumda, 5996 sayılı kanun ilgili, hükümlerince idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca yapılacak olan Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı çerçevesinde, rastgele seçilen üreticilerden, numune alımı yapılacak ve alınan numunelerin ilgili laboratuvarlarda yapılan analiz sonuçlarında; yasaklı, tavsiye dışı, MRL (ürünlerde yasal olarak bulunmasına izin verilen en yüksek pestisit kalıntı limitini,) üzeri v.b. durumlarda, 5996 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Üreticilerimizin cezai işlemlerle karşı karşıya kalınmaması için, yukarıda bahsi geçen ürünleri üreten üreticilerimiz, Üretici Kayıt Defteri tutmaları zorunludur. Üretici kayıt defteri bulunmayan üreticilerin İlçe Müdürlüğümüzden temin etmesi, kimyasal mücadele yapmadan öncede, Müdürlüğümüze, başvurarak tavsiyelerini Üretici Kayıt Defterlerine yazdırmaları, tavsiye edilen BKÜ' yü etiket bilgileri ve tavsiyede bulunan teknik personellerin vermiş oldukları tavsiyeler doğrultusunda, tavsiye edilen dozda, tavsiye edilen alet ekipman ile tavsiye edilen zamanda, uygulamaları, uygulama ile hasat arasındaki süreye muhakkak uyulması gerekmektedir.

ZİRAİ İLAÇLAMA TEDBİRLERİ ve ARICILIK

İlçemiz arıcılığının zirai ilaçlamalar nedeniyle zarar görmemesi için, ilaçlamaların akşamüzeri veya sabah erken saatlerde arıların uçuş yapmadığı zamanlarda yapılması, tercihen arılara zarar vermeyecek ilaçların kullanılması, güvenlik tedbirlerini alarak ve uyarılarının ilgili kişi ve kurumlara yapılmasını önemle üreticilerimize duyurulur.