Sonbaharın gelmesi ile birlikte görülen ani ısı değişimleri hastalıklara zemin hazırlıyor. Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Doktorlarından Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, mevsim geçişlerinde sağlıklı kalmanın yolları hakkında bilgi verdi.



Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Doktorlarından Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, mevsim geçişlerinde sağlıklı kalmanın yolları hakkında bilgi verdi.
MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİ VÜCUDU ETKİLİYOR
Mevsim geçişlerinde hava sıcaklığının ani değişimleri kronik hastalığı olan kişilerin, yaşlıların ve çocukların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Dr. Kamiloğlu,” Ani hava değişimleri vücut direncinin dengesinin bozulmasına neden olarak beraberinde de çeşitli hastalıkları getirmektedir. Mevsim geçişleri ile birlikte dengesiz beslenme ve uykusuzluk hastalıkların meydana gelmesinde oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Özellikle sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte artan depresyon halleri hava değişimleri nedeniyle daha fazla artmaktadır. Bu durum aynı zamanda meydana gelen ısı farklılıklarından dolayı stresi de tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.
Mevsim değişikliklerinden en çok etkilenen grup hamileler, yaşlılar ve çocuklar olduğunu vurgulayan Dr. Kamiloğlu,”  Vücut dengesinin bozulması nedeniyle vücut direncinde düşüş yaşanır ve çeşitli bağışıklık sistemi hastalıklarında artış görülebilir. Aynı zamanda kalp, tansiyon ve şeker hastalarında meydana gelen grip, daha hızlı ilerleme göstermektedir. Uzmanlar kronik hastalığı bulunan kişilerin mevsim geçişlerinde oldukça dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Aksi halde mevsim değişikliği nedeniyle artan grip virüsü kronik hastalarda daha hızlı ilerleme göstererek zatürreye ve hatta ölümlere neden olabilir” şeklinde konuştu
SONBAHAR AYLARINDA GRİBE DİKKAT!
Mevsim geçişlerinde meydana gelen hastalıklar dendiğinde şüphesiz ki akla ilk olarak grip geldiğini kaydeden Dr. Kamiloğlu,” En sık görülen bağışıklık sistemi hastalıklarından olan grip, değişen hava koşulları nedeniyle vücut direnci düşer ve mikroplara karşı savunmasız kalınması durumunda meydana gelir. Özellikle okul döneminde çocuklar arasında meydana gelen salgınlar grip riskini büyük oranda arttırmaktadır. 6 aylık bebeklerden itibaren her birey için önerilen grip aşısı, vücudun bağışıklık kazanmasına yardımcı olarak gribe karşı koruma sağlamaktadır. Yetişkinlerin yanı sıra özellikle bebeklerin gribe karşı daha hassas oldukları bilinmektedir. Bu nedenle grip virüsü bulunan kişilerin bebekler ile yakın temasta bulunmamaları ve hatta aynı ortamda bulunmamaları önerilmektedir. Aksi halde bronşit ve zatürrenin yanı sıra kalp yetmezliğine varan sonuçlar doğurabilir”
YAŞLILAR DİKKAT ETMESİ GEREKİR
Bebeklerin yanı sıra 65 yaş üzerindeki bireylerin mevsim geçişlerinde oldukça dikkatli olmaları konusunda uyaran Dr. Kamiloğlu,”Çocuklarda olduğu gibi yaşlıların da vücut dirençleri normalin altındadır. Mevsim geçişleriyle birlikte vücudun ısı dengesi bozulur ve vücut direnci olumsuz yönde etkilenir. Mevsim geçişlerindeki hastalıklara karşı çeşitli önlemler alınmalıdır. Öncelikle sağlıklı beslenmeli ve uyku düzenini sağlamalısınız. Sağlıklı beslenmeyle birlikte uyku düzeninin sağlanması hastalıklara karşı direnci arttırır ve mikroplara karşı daha etkili bir savunma sağlar. Kronik hastalıklar, mevsim değişikliği ile birlikte gelen hastalıkların daha hızlı ilerlemesini sağlayarak çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Vücudun ısı dengesinin bozulması kronik hastalığı olan kişileri olumsuz yönde etkilemektedir. Tansiyon, kalp, tiroid hastaları ve böbrek hastaları ısı değişimlerine karşı oldukça hassastırlar. Kronik hastaların mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenlerini korumaları önerilmektedir. Aynı zamanda su tüketimine önem vererek ilaçlarını düzenli olarak tüketmelilerdir. Öncelikle hijyene oldukça dikkat edilmelidir. Vücut direncinin normalden düşük olduğu bu dönemlerde ellerinizi sık sık yıkamalı ve bulunduğunuz ortamın hijyenine özen göstermelisiniz. Tozlu ve kirli havanın yanı sıra sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçınmalısınız. Grip virüsü bulunan kişilerden kaçınmalısınız. Aksi halde solunum yolu ile kolayca virüs kapabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamdaki ısı dengesini korumaya çalışın. Özellikle 22 ve 25 derece aralığında bir ortam ısısı elde etmeye özen gösterin. Klimalara karşı kendinizi koruyun. İçerisinde biriken toz ve kir daha kısa sürede mikrop kapmanıza neden olur. Şeker, böbrek ve akciğer hastaları düzenli olarak zatürre aşısı yaptırmalılardır. Ancak aşıyı yaptırmadan önce bir uzmana muayene olmalı ve onun onayı ile aşı yaptırmalıdır. İlk 6 ay sonrasında bebeklerin düzenli olarak aşılarının yaptırılması önerilmektedir. Aynı zamanda ebeveynler çocuklarının aşı kontrollerini düzeni olarak takip etmelilerdir. C vitamini ağırlıklı beslenmeyi ihmal etmeyiniz. C vitamini ile bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bol su için. Düzenli ve kaliteli uyuyun. Günde en az 30 dakika açık havada yürüyün. Düzenli egzersiz yapın. Mevsim yeşillikleri ve mevsim meyvesi tüketin. Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. Yumurtaya kahvaltılarınızda yer verin. Et, tavuk veya balık yemeye özen gösterin. Beslenmenizde besin çeşitliliğine önem verin. Bağışıklık sistemi güçlendirici takviyeler alabilirsiniz ”şeklinde önemli bilgiler aktardı.