Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısı ile Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, kurbanlık hayvanların kesiminde ki yaralanmalara ve kurban eti tüketimine bağlı meydana gelebilecek hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.



Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, Kurban Bayramında Alınacak Tedbirler Konusunda Vatandaşları Uyardı.
Kurbanın kesimi, kurban etinin parçalanması ve doğranması esnasında meydana gelen yaralanmalara karşı vatandaşları uyaran Dr. Zafer Kamiloğlu, hemen müdahale edilmediğinde sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuran ciddi kesik ve yaralanma durumlarında vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Kurban etinin sağlıklı bir biçimde tüketilmesi ve saklanması konusunda da önerilerde Dr. Zafer Kamiloğlu; Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemekle beraber etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir. Bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir’’ dedi.
Etin demir yönünden oldukça zengin bir besin olduğunu belirten Dr. Kamiloğlu, “ Vatandaşlarımızın ileride tüketmek üzere buzlukta saklayacakları kurban etlerini oda sıcaklığı ortamında değil de, yine buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürmeleri gerekmekte ve çözdürülen etler de tekrar dondurulmamalıdır. Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir” şeklinde ifade etti.
Kişide bulantı, kusma koyu renkli idrar, karın ağrısı, karın şişliği ile baş gösteren ve kistli sakatatlardan bulaşan Kist Hidyatik (Ekinokokkoz) hastalığı hakkında da bilgi veren Dr. Zafer Kamiloğlu, “Kurban Bayramında kesilen hayvanların kistli sakatatlarının kesinlikle kedi köpek ve benzeri evcil hayvanlara yedirilmemesi ve derin bir çukura gömülmesi gerekmektedir. Gömülürken atılan organların kedi, köpek gibi hayvanların çıkaramayacağı derinliğe konulması, atılan organların üzerine sönmemiş kireç dökülmesine dikkat edilmeli. Böylece hem kedi ve köpek gibi hayvanların hastalanması, hem de hastalıkların yayılması önlenmiş olur. Karaciğer ve akciğer gibi iç organların da kesinlikle köpek ve kedilere verilmemesi gerekir” şeklinde konuştu. Yukarıda belirtilen sağlık koşullarına dikkat etmek üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tebrik eder, bu mübarek bayramın ülkemize, milletimize ve İslam âlemine barış, huzur ve mutluluk getirmesini dilerim dedi.