Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, son zamanlarda halk arasında aşı reddi olaylarının çoğalması üzerini açıklamada bulundu. Dr. Kamiloğlu, Aşı reddi toplum sağlığını riske sokmaya başladı dedi.

Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu yaptığı açıklamada; Aşı Reddi: Tüm aşıları reddetme, iradesi ile yaptırmama olayıdır. Aşı ile korunulabilen hastalıklara karşı bebeklik ve çocukluk çağında yapılması gereken aşıların, anne ve babalar tarafından çocuklarına yaptırılmamasıdır.
Dünyada yaklaşık 1,5 milyon insan aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölmektedir. Aşı olmayı reddetme, bireysel özgürlük değil toplum sağlığını tehdit eden davranıştır.
Aşı reddi olayı dünyada 1990 yılında İngiltere’de,2010 yılında da Türkiye’de başladı. Türkiye’de aşıyı reddeden aile sayısı 2011 de 183, 2013 te 913, 2015 te 5091, 2016 da 10000, 2017 de 23060 olmuştur.
Reddedilen Boğmaca aşısı, Boğmaca hastalığı riskini 22,8 kat, reddedilen Suçiçeği aşısı, Suçiçeği riskini 8,5 kat arttırmıştır.
Aşı reddine neden olan etkileşimler: Tarihi, sosyokültürel, çevresel, kurumsal, ekonomik, politik ,medya ve iletişim,etkili liderler ,dinsel  etkileşimlerdir.
Ülkemizde aşı reddi nedenleri: İçeriğindeki maddelerin zararlı olduğunu düşünme, aşı yaptırmanın günah olduğunu düşünme, aşının yaralı olduğuna inanmama, aşılar bağlı ilerde başka hastalıklar çıkabileceğinden korkma, aşıların ilaç firmaları tarafından maddi amaçlı üretildiğini düşünme, aşıların kısırlık yapacağından korkma.
Annelerin eğitim seviyesi yükseldikçe aşılama oranlarının arttığı tespit edilmiştir. Yani sosyokültürel seviyesi düştükçe aşılama oranları da azalmaktadır.
Aşı reddini önlemede medyanın rolü oldukça fazladır. Yazılı ve görsel medyada verilen eğitimler ve mesajlar insanları aşılama konusunda doğru bilgilendirmektedir.
Aşı reddi konusunda halk doğru bilgilendirilmeli, hukuksal boşluklar doldurulmalı, aşı redlerinin nedenleri iyi anlaşılmalı, sağlık çalışanları aşı redleri konusunda iyi eğitilmeli.
Unutulmamalı ki reddedilerek yaptırılmayan her aşı bireyin kendi sağlığı etkileyeceği gibi toplum sağlığını da ciddi oranda etkileyecektir. Ülkemizde 2016 yılında sonra aşı redlerindeki artış ve savaştan kaçarak ülkemize gelen aşısız çocuklar nedeniyle Kızamık vakalarında ciddi oranlarda artış meydana gelmiştir. Dedi.