Vakfıkebir İlçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından “10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü” kapsamında fiziksel aktiviteyi desteklemek, toplumsal bilinç oluşturmak, fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak ve sağlıklı yaşam hakkında farkındalık oluşturmak üzere etkinlik düzenlendi. Vakfıkebir İlçe Toplum Sağlığı Merkezi önünde düzenlenen etkinliğe İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Ozan Önen, Daire Amirleri, STK temsilcileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullardaki öğretmen ve öğrenciler ile kalabalık bir vatandaş grubu katıldı. Vakfıkebir İlçe Toplum Sağlığı Merkerzi Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüş, Vakfıkebir Devlet Hastanesi önünden devam ederek terminalde son buldu.  

Sağlik İçi̇n Harekete Geç (1)

ENES HACIFETTAHOĞLU’NUN BAŞARISI ENES HACIFETTAHOĞLU’NUN BAŞARISI

“SAĞLIK İÇİN HAREKET ET”

Vakfıkebir İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Ozan Önen yaptığı açıklmada; “10 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, sağlıklı uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda 10 Mayıs her yıl 81 ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur.”

“FİZİKSEL AKTİVİTENİN ARTTIRILMASI BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL BİR SORUN”

Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmak amacıyla günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirerek sağlıklı bir yaşama adım atmamız gerekmektedir dedi.”