Vakfıkebir’de Belediye Otoparkı’ndan hareket eden kadın sürücüler şehir turu yaptıktan sonra başladıkları yere gelerek basın açıklamasında bulundular. Basın açıklamasını Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Personellerinden Mühendis Zahide Bulut yaparken, “Kadına el Kal-ka-maz” pankartı açarak açıklamada bulundular.
“İNSANA SEVGİ YAKIŞIR, ŞİDDETE KARŞI SES OL”
Vakfıkebir’de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli Mühendis Zahide Bulut, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Kadına yönelik şiddete “İNSANA SEVGİ YAKIŞIR” ŞİDDETE KARŞI SES OL” diyerek karşı durmak için direksiyonda ve yollardayız. Bugün burada etkinliğe katılım sağlayan herkese yürekten teşekkür ederiz. Basın açıklamamıza yaşama hakkı elinden alınmış tüm kadınları rahmetle, saygıyla anarak başlamak istiyoruz. 25 Kasım, Birleşmiş Milletlere üye birçok ülke ile birlikte “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak anılmaktadır. Toplumun temeli aile, ailenin temeli kadındır. Kadınlarımız her daim hak ettiği konumda, ailenin ve toplumun merkezinde yer almış ve almaya devam edecektir. Kadınlarımız eğitimden sağlığa, siyasal yaşamdan iş dünyasına kadar her alanda üstlendiği sorumluluklarla birçok başarıya imza atmış ve Türk Milletinin geleceğe güvenle bakmasının teminatı olmuştur.
KADINA VE AİLE BİREYLERİNE YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?
ÇOCUK, EŞ, ESKİ EŞ, YAKIN AKRABALAR gibi aile bireyleri arasında gerçekleşen; bireyin, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal veya özel alanda meydana gelen, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. 25 Kasım 1960; Dominik Cumhuriyeti’nde üç kız kardeşin öldürülmelerinin tarihidir. Bu olay dönüm noktası olmuş ve tüm dünyada kadına yönelik şiddete karşı kampanyalar düzenlenmiştir. Öldürüldükleri gün olan 25 Kasım Birleşmiş Milletlerin 1999 yılında aldığı kararla “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü” olarak anılmaktadır. Günümüzün en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olan kadına yönelik şiddetin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar veren ve ülkelerin öncelikli olarak çözmesi gereken önemli bir toplumsal sorun olduğu bir gerçektir. Maalesef şiddet toplumun her kesiminde var, sadece kadına karşı değil, çocuklardan her türlü canlıya kadar şiddet var ve gün geçtikçe de çoğalmakta. Bu gidişe dur demenin farklı yollarından birini bizler de bu şekilde yerine getirmek için buradayız. Şiddet, kişinin büyürken/büyütülürken karşılaştığı gördüğü ya da tecrübe ettiği bir durum. Dolayısıyla çocukların yetiştiği evleri, aile ortamlarını iyileştirmemiz gerekiyor ki toplumsal bir iyilik hali oluşturabilelim. Çünkü şiddeti gören de başkasına şiddet uyguluyor, bu kesin… Vicdanlı, ahlaklı, duyarlı bireyler yetiştirerek, birbirimize sevgiyle yaklaşarak ilerleyebiliriz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin birlikte mücadele ile sağlanabileceğini belirtmek isteriz. Toplumda cinsiyet eşitliği, kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına eşit şekilde katılım gösterebilmesini, eşit haklara ve fırsatlara sahip olabilmesi ile sağlanır. Kadın erkek birlikte dayanışmayla hareket etmeliyiz. Kadının toplum içinde saygınlığı, itibarı ve etkinliği, gelişmişliğin ve medeniyetin bir göstergesidir. Dolayısıyla kadının saygınlığını ve itibarını korumak herkes için bir insanlık vazifesidir. Kadına şiddet yıkıcı etkileriyle, sadece bireye değil, topluma da şiddettir. Kadına yönelik şiddetin amasız, fakatsız kabul edilebilir bir yanı yoktur ve insanlık ayıbıdır. Kadına yönelik şiddete “ŞİDDETE KARŞI SES OL” ”İNSANA SEVGİ YAKIŞIR” mottosuyla toplumun tüm kesimlerini şiddetle mücadeleye davet ediyoruz. 4320 Sayılı Ailenin Korunması Kanuna dair Kanunun ve 6284 Sayılı “Ailenin korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine” dair kanun kapsamında herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu duygu ve temennilerle, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün mutlu bireyler, mutlu aileler ve refah bir toplum için mihenk taşı olmasını diliyorum. Kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi dayanışma ruhuyla sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.
“KADINA EL KALDIRMANIN VE KÖTÜ SÖZ SÖYLEMENİN HİÇBİR GEREKÇESİ OLAMAZ”
Vakfıkebir Sosyal Hizmet Merkezi İlçe Müdürü Yaşar Saral; “Bu gün farkındalık yaratmak için buradayız. Her zaman kadınlarımızın yanındayız. Sizlerin sesi olmaya gayret ediyoruz, bizi yönlendirmek içinde en büyük itici güç kadınlarımızdır” diyerek katılımcılara teşekkür etti. Bayan sürücülere destek olmak amacıyla etkinliğe katılan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Burada yapılan eylemin bir farkındalık oluşturulmaya yönelik. Toplumsal farkındalığın oluşması için bazen bu tür etkinliklerin yapılması gerekiyor. Bizim aile hayatımızda kadının gerçekten çok önemli bir yeri var. Kadının olmadığı bir yer aslında bir çöl gibidir. Hiç olmasını arzu etmediğimiz halde zaman zaman hoş olmayan olaylarla karşılaşıyoruz. Karadeniz bölgesinde ataerkil aileden yeni yeni çekirdek aileye dönüşüyoruz. Kadına el kaldırmanın ve kötü söz söylemenin hiçbir gerekçesi olamaz. Eğer bunu bir erkek yapıyorsa acizliktir, bu çaresizliğe düşmemek lazım. Kızınıza reva görmediğiniz şiddeti karınıza nasıl görürsünüz. Kadınlarımızın ev ekonomisinde ve evin idame ettirilmesinde yanında siyasi ve sosyal yaşamda da çok güçlü olduklarını biliyorum dedi.
Programa Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, MHP İlçe Başkanı Mustafa Aynacı, Vakfıkebir Sosyal Hizmet Merkezi İlçe Müdürü Yaşar Saral ve bayan sürücüler ile basın mensupları katıldılar.