"Köy Yaşam Merkezleri" projesi kapsamında 8 ilçede atıl durumdaki 22 okulun yenilenmesi çalışmaları başladı. Vakfıkebir İlçesi’nde de atıl durumda olan 3 köy okulu tamiratları yapılarak “Köy Yaşam Merkezi” olacak. Tamiratlar için belirlenen onarım bedelleri ilçelere gönderildi. Daha önceden yapılan tespitler sonucunda Vakfıkebir İlçesi’nde üç eski okulları proje kapsamına alındı.
“VAKFIKEBİR’DE 3 OKUL PROJE KAPSAMINDA”
Vakfıkebir İlçesi’nde projenin üç okulda planlandığını söyleyen Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, okullardaki eksiklerin tespit edildiğini ve onarımlarının yapılacağını ve tamamlandıktan sonra Halk Eğitim Merkezi’ne teslim edeceğiz dedi. Altın bu okulların Güneyköy, Rıdvanlı ve Demirci Mahallesi okulları olduğunu belirterek köylerde en sağlam ve onarılmaya müsait olan okullarda ya da mahallelerde bir yerde kurs merkezi olarak ihtiyacı olan okullar belirlendi. Sağlamlığı olup olmamasına bakılmaksızın öncelikle mahallelerde nüfusun kalabalık olması ve talep edilen mahalle okulların onarım maliyeti ne kadar olursa olsun öncelikli olmalarını bakanlığın bir projesi. Halk eğitim merkezi ve muhtarlarımızla yaptığımı istişareler sonucu nerelere yapılırsa verim ararız sorusunun cevabı doğrultusunda buralar belirlendi. Buradaki amaç halk eğitim ve milli eğitimin kurs açabilmelerine yönelik bir proje. Bu projeyle sadece gençlere yönelik değil yaşlılarımız için de kurslar olabilecek. Mesela yaşlılarımız için Kur-an Kursları da olabilecek. Dolayısıyla vatandaşımızın ortak yaşam merkezleri olacaklar.
"TOPRAK ANA KÖY YAŞAM MERKEZİ"
"Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi" adı verilen yapıdaki çalışmaları inceleyen İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu, Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye genelinde kapalı köy okullarının yeniden eğitime kazandırılmasına yönelik çalışma başlattığını söyledi. Değiştirilen yönetmelik gereği köy okullarının açılabilmesi için 5 öğrencinin eğitim almasının yeterli olduğunu belirten Fettahoğlu, "Trabzon'da 8 ilçede 22 okulumuzu eğitim öğretim dönemine hazırlıyoruz. Bu kapsamda Mersin Mahallemizdeki okulumuz atıl durumdaydı. Akçaabat Belediyesi ve Trabzonlu iş insanlarından oluşan “Bizim Neslin Uşakları Derneği” ile yaptığımız iş birliğiyle ilimizin en büyük yaşam merkezini onarımdan geçiriyoruz." dedi.
Fettahoğlu, temel amaçlarının çocuklara küçük yaştan itibaren doğa okuryazarlığı kazandırmak olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: "Bu anlamda burayı inşa ettik. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerimiz merkezimize gelirken halk eğitim merkezli kurslarımız da olacak. Köyde annelerimiz halk eğitimi için başvuru yaptıklarında çocuklarını da rahatlıkla teslim edecekleri eğitim yuvası olacak. Çocuklarımız uygulama bahçesinde bitki yetiştirip, barınaklardaki hayvanlarımızla ilgilenerek hayvan sevgisini ve şefkatini küçük yaşlardan itibaren tanımış olacaklar. Okulun içine girdiklerinde ise sıfır atık kütüphanesiyle karşılaşacaklar. Küçük yaşta çocukların kitapla tanışmasının okuma alışkanlığı açısından önemli olduğunu, "Yaşam merkezi içerisinde oluşturacağımız atölyelerde çocuklarımızın el becerilerini geliştirmesine de yardımcı olacağız. Burada çocuklarımız çok mutlu olacaklar. Ayrıca bu merkezimizi diğer yapacağımız köy yaşam merkezlerimizden ayıracak en önemli özellik" diye konuştu.
Merkezin adını, dünya edebiyatı açısından önemli bir isim olan Cengiz Aytmatov'un "Toprak Ana" kitabından esinlenerek koyduklarını belirtti.