Bursa İl Sağlık Müdürü hemşerimiz Dr. Fevzi Yavuzyılmaz gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Kamburoğlu ile bir süre sohbet edip hasret giderdiler. Dr. Yavuzyılmaz Bursa ilinde sağlık alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aktardı.
“BU RİSKTEN KORUNMAK İÇİN VE TOPLUMUN BU İLLETTEN KURTULMASI İÇİN AŞI ZARURİDİR”
Bursa İl Sağlık Müdürü hemşerimiz Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Öncellikli olarak aşıyla önlenebilen hastalıkta aşı olmamak cinayete yakındır. Biz yıllardan beri çocukluk çağında bir çok aşı yapıyoruz. Şu anda 14 tane aşıyı biz yeni doğandan itibaren çocukluk çağında çocuklarımıza yapıyoruz. Çocuk felci, suçiçeği gibi bir sürü aşı yapıyoruz. Yan etki konusunda çok konuşulur ki! bir dönem doğu bölgesinde bunu kullanmak isteyen vatandaşlarımız kullanıyordu. İnsanlar cüriyetlerine sıkıntı olacak, kısırlık yapacak gibi şuanda yine piyasada yanlış bilgiler dolaşmaktadır. En fazla çocuk doğu bölgemizde. Eğer bu iğneler kısırlık yapsaydı o bölgemizde böyle bir sorun yaşanırdı. Hiçbir çocuk bundan dolayı etkilenmedi. Burada şu var; evet bu virüsten dolayı bulunan aşı kısa sürede acil kullanım onayı alarak kullanıma alındı. Ama bu basit bir işlem değil. Birçok deney yapıldı. Daha sonra hayvan deneyleri yapıldı. Daha sonra ise insan deneyleri yapıldı. En son kullanıma verildi. Dolayısıyla şimdi önümüzde bir terazi var. Terazinin virüs tarafı ciddi ağır basıyor. Bir sürü ölüm, bir sürü hastalıkla ilgili sıkıntı var. Ayrıca bu illetten kurtulmak için böyle de bir imkan var elimizde. Bunu kullanmamak cahil cesareti olur. Ben kendi adıma hak sahibi olduğum ilk gün aşımı yaptırdım. Eşimin hak sahibi olduğu ilk gün aşısını yaptırdım. Annemin, babamın, kardeşlerimin hak sahibi olduğu ilk gün aşılarını yaptırttım. Bundan sonrada yaş grubu ilerledikçe hak sahibi olan herkesin hiç gecikmeden aşısını yaptırması tavsiyemizdir. Bu riskten korunmak için ve toplumun bu illetten kurtulması için aşı zaruridir dedi.”
“HANGİ AŞI OLUNMALI”
Dr. Yavuzyılmaz; “Bir de hangi aşı kısmı vardır. İnsanların kafasında bu da soru işaretidir. Ben şuan da şunu diyorum: Bulabildiğiniz bakanlığımızın uygulamaya başladığı, ulaşabildiğiniz ilk aşıyı olun. Biri %3 fazla korur biri %5 eksik korur ama hepsinin belli oranda koruyuculuğu yüksektir. Ben mesela Sinovac olmuştum. Şimdi önümüzde Biontech var. 6 ay geçtikten sonra tekrar aşı olacağız diye bekliyoruz. Dolayısıyla iki aşıdan da yaptırmış olacağız. Yani o yüzden gönül rahatlığıyla insanlar aşısını olsun. Çünkü o risk alınabilecek bir risk değildir. Aşının kısırlık yapması gibi söylemler şehir efsanesidir. Yoksa öyle bir özelliği ya da yan etkisi yoktur. Bursa için söyleyeyim, yaklaşık 2 milyon aşı yapıldı. Hiçbir ciddi yan etki görmedik. 2 milyon aşıda hastaneye yansıyacak hiçbir yan etki görmedik. İlk gün baş ağrısı, kırgınlık, kol ağrısı, şişme. Bütün aşılarda olduğu gibi bunda da olabilir. Bazılarında olabilir bazılarında olmayabilir. Onun haricinde uzun süren ya da farklı yan etki olan hiçbir vakamız olmadı dedi.”
BİZE GÜVENENLERİ MAHCUP ETMEMEMİZ GEREKİYOR, BUNUN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ
Dr. Fevzi Yavuzyılmaz; “Bireysel olarak bir şeyleri başarmak çok kolay değil. Önemli olan ekip olabilmek ve o ekiple beraber bir şeyler başarabilmek. Benim Bursa’ya atanma serüvenim Bursa’daki yönetimsel anlamdaki biraz sıkıntılar artması ve pandemide ciddi sıkıntı olması idi. Bakan bey kendisinin Bursa’ya geleceği haftanın Cuma günü orada bir bölge toplantısı yapacaktı ki! Balıkesir’in müdürü olarak bende katılacaktım. 5-6 ili orada toplayacaktı. Ondan 3 gün önce bizi Ankara’ya çağırdı. Ertesi gün Bursa’da İl Müdürü olarak olmam talimatını verdi. Bizde görevi aldık. Balıkesir’e geldim o akşam odamı topladım ertesi gün işlerimi toparladım ve Bursa’ya gittim. Yani tüm serüven bir gün sürdü. Ama vakit kaybedecek zamanımızda yoktu. Bursa pandemi de Türkiye’deki vaka sayısında en kötü il konumundaydı. Çok ciddi zorluklar yaşadık. Ama çok şükür 15- 20 günden sonra geriye dönüşü sağladık. Şuanda rakamlarımız ciddi anlamda düştü. Aşılama da iyi durumdayız. Şuan da Bursa en son açıklanan yüzdelik dilim haritasında 40.sırada. Türkiye’nin 4. Büyük şehri olan Bursa ama listede 40.sıradadır. Bir dönem birinciydik maalesef. Ama çok şükür şuanda 40.yız. Renk haritaları açıklandığında 1 olan Bursa bölgesindeki tek sarı ildi. Etrafındaki Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Kütahya, Yalova hepsi turuncu ya da kırmızı iken bölgedeki tek sarı il Bursaydı. Bu da bir ekip olmanın başarısıdır. Bütün arkadaşlarımız hakikaten ciddi bir emek harcıyorlar. Ama bu emeğinde bir anlamda karşılığını alıyoruz. Ben Bursa’ya geldikten sonra yaklaşık 300 tane yoğun bakım yatağı hastanelere ekledik. Bir yoğun bakım yatağının maliyeti 20 bin dolardır. Ona göre hesaplamak lazım. Yani 300’e yakın 284 yatak ilavesi yapıldı. Bir dönem 3500 hasta yatırdığımız oldu. Yoğun bakımdaki hasta sayımız sadece koronadan dolayı 700’leri buldu. Bunlar çok ciddi rakamlardı. Ama çok şükür şuanda 300 tane yatan hastamız var. Yatan hasta sayısı 3 bin 500’lerden 300’e indi. Bu da bizi mutlu ediyor. Tabi Bursa alt yapısı iyi olan bir şehirdir. Ama yine şehir hastanemiz olmasına rağmen 1.350 yataklı yeni bir hastane yapıyoruz. Yeni hastanenin adı ise Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesidir. Şuanda 500-550 yataklı olan şehir hastanemizi taşıyacağız. Ama kapasitesi 2,5 kat artmış olacak. O şuan da yoğun bir şekilde sürüyor. Bir de yeni bir diş hastanesi yapıyoruz. 150 kriterli bir diş hastanesidir. 112 ve aile sağlığı merkezi gibi inşaatlarımız var. Sağlıkla ilgili bütün yatırımlar hızla devam ediyor. Devletimiz ve Bakanlığımız sağlık yatırımları noktasında ülkemize önemli yatırımlar kazandırmaya devam ediyorlar dedi.”
“BİZE GÜVENENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bursa İl Sağlık Müdürü hemşerimiz Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Sayın bakanımız bizi çağırdı ve Bursa’yla sıkıntımız var diyerek bizi Bursa’ya gönderdi. Böyle olan durumda da bizim o emanete sahip çıkmamız ve bize güvenenleri mahcup etmememiz gerekiyordu. Bunun mücadelesini veriyoruz. Türkiye’nin 4. Büyük şehri bize güvenilerek bakanımız tarafından emanet edilirse bizde o emaneti sahibine layığıyla temsil ederek, onurlu bir duruş sergilemeliyiz. Zaten bu şekilde teslim etmemiz lazım onun çabasını veriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımız başta olmak üzere çok kıymetli devlet büyüklerime bize güvenip böyle kutsal ve kıymetli görevi şahsıma layık gördüklerinden dolayı teşekkür ediyorum dedi.”