Başkan Ramis Uzun yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Mavi Karadeniz Gemisi önceki dönemde Trabzon Büyükşehir Belediyemizden meclis kararı ile Beşikdüzü Belediyemize hibe edilmiş, eski ve ekonomik ömrünü doldurmuş bir gemidir. Nitekim Trabzon’da ilçemize çalıştırılarak değil çekilerek getirilen bir gemidir. Geldiği günden itibaren Beşikdüzü’nde Belediyemizce halkımız misafir edilmiş, çay ve kahve ikramı yapılmıştır. Göreve geldiğimiz ilk günden, pandemi sürecine kadar biz de aynı hizmeti yaptık.

AYLIK MALİYETİ 30-40 BİN LİRA

Bu geminin Beşikdüzü Belediyemize aylık ortalama 30-40 Bin TL masrafı var.

Beşikdüzü Belediyesi olarak biz gemimizde daha önemli hizmetler verebilmek için gemimizi restoran, kafeterya gibi kiralamayı arzu ediyorduk.  Bu düşüncemizi Beşikdüzü Belediyemiz Eylül 2021 Meclisi’nde karar aldık. Gemimizin bu amaçla kullanılabilmesi için DLH Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü’ne müsaade yazısı yazdık. Bu arada aynı geminin ikizi olan gemiyi Rize Belediyesi bir firmaya satmış. Satın alan firma bizden istedi. Ama ilgilenmedik, duyarsız kaldık. Gemimizin kiralanması talebimizle ilgili olarak kurumlar görüşlerini bildirdiler ve uygun görüş vermediler.

2021 Kasım Meclis toplantısı öncesi Büyükşehir Belediyemizden bu hususları çok iyi bilen, çok sayıda gemileri olan bir Meclis Üyesi arkadaşımıza durumu aktardım ve gemimizin ne kadar riskli olduğunu öğrendim.

GEMİNİN BATMA TEHLİKESİ OLUŞTU

Bu geminin uzun yıllardır çalışmadığını, paslanmaya yüz tutabileceğini ve midye yapışması olur ise bu geminin su alıp batabileceğini bildirdiler. Beşikdüzü’nde daha önce bir kum gemisi battı, hala çıkartılamıyor. Aynı durumun bizim gemimiz için de olabileceğini düşünerek ve Meclis Kararı alarak satışına karar verdik. Bu arada Gemi Mühendisleri Odası’na gemimizi incelettik. Rapor ortada. Sonuç şu: Bu gemi ekonomik ömrünü doldurmuş.

Gemimiz paslanmaya ve midye toplamaya başlamış. Batma riski çok yüksek bir gemi.

Bu nedenle en kısa sürede elimizden çıkartmak zorundayız. Bu gemiyi tamir ettiremeye Belediyemizin gücü yetmez. Çok önemli maliyeti var. Onun için bağımsız değerlendirme kuruluşlarından hizmet satın alarak nasıl değerlendirebileceğimizi araştırıyoruz. Bundan sonraki süreçte gemimizin satışını gerçekleştireceğiz. Durum bundan ibaret. Kamuoyunu bilgilendiriyor, saygılar sunuyorum.

BEŞİKDÜZÜ’NÜN SEMBOLLERİ YOK EDİLİRKEN NEREDEYDİNİZ?

Ayrıca bu eleştiriyi yapan kişiler gemimizi Beşikdüzü’nün sembolü olarak gösteriyor ve tepki veriyorlar. Beşikdüzü’nün sembolü Bestt otel, Ticaret Lisesi, Atatürk Lisesi, Şehit Erdal Kurtoğlu Parkı, Köy Enstitüsü Parkı idi. Gemi bizim mazimiz değil. Onlar bir bir yıkılırken neredeydiniz? Hiçbir tepkiniz var mıydı? Yok. Ortalığı karıştırmaya kimsenin hakkı da haddi de yok. Kurumlara yazdığımız yazılar ve bütün belgeleri dosya olarak sizlere takdim ediyorum” dedi.