Balıkesir İl Sağlık Müdürü hemşerimiz Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu’nun canlı yayın konuğu oldu. Dr. Yavuzyılmaz, Türkiye koronavirüsle mücadelede dünyaya örnek oldu! 26 ülke Türkiye’den yardım istiyor dedi.



Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp dünyanın kabusu haline dönen koronavirüs (Covid-19) salgınında aldığı önlemlerle dünyaya örnek olan Türkiye, salgının yaşandığı bölgelerdeki vatandaşlarını da başarılı bir şekilde tahliye etti. Türkiye'nin koronavirüsle mücadelede bu başarılı hamleleri dünyanın dikkatini çekerken, 26 ülke Türkiye'den yardım istiyor.

“AVRUPA ÜLKELERİNİN ÖRNEK ALDIĞI BİR ÜLKE KONUMUNDAYIZ”
Dr. Fevzi Yavuzyılmaz; Koronavirüs salgınının başlangıcından itibaren teyakkuza geçen Türkiye, hem salgının ülkemize sıçramasını engellemek hem de salgından ciddi oranda etkilenen ülkelerdeki vatandaşlarını güvence altına almak için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bir yandan da yardım çağrısında bulunan ülkelere yoğun destek verildi. Şu ana kadar 26 ülke salgına karşı Türkiye'den destek talebinde bulundu. Türkiye yeni tip korona virüs ile mücadelede onlarca ülke tarafından örnek alınmaya başlandı. Salgın öncesi ve salgın anında attığı başarılı adımlar ve uygulamaya koyduğu çalışmalar ile birçok Avrupa ülkesinin örnek aldığı bir ülke konumundayız. Dünyanın bütün ülkelerine yayılan corana virüs tehdidi sonrası ülkemiz aldığı önlemlerle çok iyi bir konumda yer almaktadır. Alınan önlemlerin yanı sıra virüs vakaları ülkemizde diğer ülkelere göre biraz daha geç görülmeye başlandı. Artık bu toplum düzeninde dünyanın çok küçüldüğü, insan hareketlerinin arttığı bir ortamdayız. İnsanların artık dünyanın bir ucundan diğer ucuna Turizm ya da İş dolayısı ile çok rahat seyahat ettiği bir dünyadayız. O yüzden virüsün bizim ülkemize bulaşmaması çok da zor değildi. Bazı ülkeler bunu biz doğal selezyon yolu ile aşacağız fazla önlem almayı düşünmüyoruz diye açıklama yapmalarına rağmen daha sonra hemen önlem alma yoluna gittiklerini hep birlikte gözlemledik. Bu süreç de çok sıkıntı yaşadıkları ortada. Dünyada bu anlamda çok büyük bir sıkıntı var. Avrupa ülkeleri içerisinde birbirlerinin koruyucu malzemelerine, vantilatör, tıbbi cihaz gibi ürünlerine nakliye sırasında el koyduklarını gördük. Maalesef bu çok üzücü bir durum. Bu ülkeler kendilerini gelişmiş ülke olarak görüyorlar. Bu ülkelerde hasta seçme gibi bir durum yaşandığını görüyoruz. Engelli ve yaşlı hastaların tedavide geri plana itildiklerini gördük. Ben bu anlamda ülkemiz adına mutluyum, sevinçliyim. Çünkü biz bu süreci başından itibaren sağlık bakanlığımızın aldığı tedbirlerle, ülkemizin sağlık altyapısı ve sağlık çalışanları ile birlikte güzel bir şekilde yürütüyoruz. Hiçbir hastamızı yer yokluğu veya cihaz yokluğu yüzünden başka yerlere taşımak zorunda kalmıyoruz. Hekim veya sağlık personeli eksikliğinden, sağlık ekipmanı eksikliğinden dolayı hiçbir hastamızı başka bir ile göndermedik. Bu önemli bir ayrıntıdır.

“VİRÜSÜ YENMEK İÇİN BELLİ ŞARTLARI UYGULAMAMIZ GEREKLİ”
Bu virüsü yenmek için belli şartları uygulamamız lazım. Sayın Sağlık Bakanımızın da defalarca söylediği gibi virüsün en büyük gücü yayılma hızıdır. Bu bizim alacağımız tedbirlerden daha güçlü bir virüs değildir. Öldürücülük anlamında çok yüksek öldürme gücüne sahip bir virüs değil. Fakat bulaşılıcılığı ve yayılma hızı çok yüksek bir virüs. Çok kolay bulaşıyor. Yaşlı ve ek problemleri olan hastalarda üzücü sonuçlara sebep olabiliyor. Alacağımız tedbirlerle bu virüsün yayılmasını engelleyip bulunduğu noktada bunu sonlandırmak hedefindeyiz. Birçok ülkede sıkıntı yaşanırken Türkiye Cumhuriyeti olarak olarak birçok ülkeye destek verir duruma geldik. Buda Ülke olarak sevindirici bir durum. Biliyorsunuz Başakşehir’deki şehir hastanemiz hizmete girdi.  Devasa bir hizmet. Avrupa ülkelerinin birbirlerinin cihazlarına veya sağlık malzemelerine el koyduğu bir ortamda, ülke olarak solunum cihazlarının 100 adetini yerli üretim olarak biz ürettik. Ayda 5 bin adet üretecek kapasitemizin olduğunu öğrendik. Buda son derece mutluluk verici bir gelişme. Yazılımıyla, altyapısı ile tamamen yerli ve milli olarak solunum cihazlarını üretebilir konumda olduk. Bazen isteseniz de üretemiyor olabiliyorsunuz. O imkanlarınız olmayabiliyor. Virüsle mücadele anlamında bizim ülkemizin bu süreci iyi yönettiği Dünya sağlık örgütü tarafından açıklandı.  Bu da hem ülkemiz açısından hem de sağlık çalışanları açısından yani bizler açısından gurur verici bir açıklamadır.

“5 YILDIZLI HOTEL KONFORUNDA HASTANELERİMİZ VAR”
Halkımız şundan emin olsun. Ülkemizdeki hastanelerin tümü devletimiz sayesinde donanımı ile fiziki şartları ile tıbbi cihazları ve her şeyi ile dört dörtlük bir durumdadırlar. Takdire şayan hastanelerimiz var. Eskiden 6 kişi bir odada yatarken, şimdi ise maksimum 2 veya tek kişilik odalarda tuvalet ve banyosu içerisinde 5 yıldızlı otel konforunda hastaneler yapıyoruz. Haliyle eksikliklerimiz var. Bunlarda zamanla giderilecektir. En iyisini yapmak için devletimiz mücadeleye devam ediyor. Şunu net ifade edebilirim ki! Bu virüs dolayısı ile gelen hastalarımızı yatıramadığımız, yoğun bakıma alamadığımız, tedavi edemediğimiz hiçbir hastamız yok. Sağlık alanında ülkemizin her ilinde yatırımlar halen devam etmektedir. Zaten kendinizi yenileyemediğiniz takdirde yerinizde sayarsınız.

“HER ZAMAN GURUR DUYDUĞUM MEMLEKETİME SELAM OLSUN”
Bu vesile ile canlı yayında beni konuk ederek konuşma fırsatı verdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Ayrıca yayında bizimle birlikte olan ve iyi niyet duygularını paylaşan herkese, gurur duyduğum memleketime, kıymetli dostlarıma, arkadaşlarıma, kardeşlerime, büyüklerime sevgi, saygı ve selamlarımı sizler aracılığı ile iletiyorum. Güzel günlerde beraber kucaklaşıp muhabbet edeceğiz. Yalnız biraz daha sabır gerekiyor. Değerli hemşerilerim, “lütfen kurallara uyalım, sağlıklı kalalım.” Tüm hemşerilerime selamlar ve saygılar sunuyorum” dedi.