Toplantıya Sosyal Güvenlik Genel Müdürlüğü Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanı Ramazan Elma, Hollanda Sigorta Kurumu Genel Müdürü Bert van Laar, Hollanda Sosyal İşler Ateşesi Yvonne Kokx, Trabzon SGK İl Müdürü Erdem Akbay ve yetkililer katıldı.

SGK Trabzon İl Müdürü Erdem Akbay toplantıda yaptığı konuşmada “Bugün burada Sosyal Güvenlik Kurumumuz ile Hollanda Sigorta Kurumu arasında Türk ve Hollanda vatandaşlarını bilgilendirmeye yönelik olmak üzere hazırlanan Türkiye-Hollanda Danışma Günleri programının açılışını yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenliklerine ilişkin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla bugüne kadar Türkiye ile 35 ülke arasında anlaşma imzalamış bulunmaktayız. Önümüzdeki üç gün boyunca Türkiye ve Hollanda'dan 16 uzmanımızla vatandaşlarımıza rehberlik faaliyeti sunacağız. Vatandaşlarımız danışma günleri boyunca Hollanda'da geçen çalışma süreleri ve ev kadınlığı olarak geçirilen sürelerin borçlanılması, her iki ülkede geçen sigortalılık sürelerinin birleştirilmesi, geçici ziyaret, eğitim, daimî ikamet gibi amaçlarla geçirilen sürelerde her iki ülkedeki sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmesi gibi birçok konuda bilgi edinebileceklerdir. Çok verimli olacağını düşündüğüm bu organizasyonun tertiplenmesinde emeği geçenlere, yurt dışından ve Ankara'dan ilimize gelerek bu danışma hizmetlerini yürütecek olan başta Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanımız Sayın Ramazan Elma'ya ve Hollanda Sigorta Kurumu Genel Müdürü Sayın Bert van Laar'a çok teşekkür ediyorum. Faydalı bir program olmasını temenni ediyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Toplantının devamında Hollanda Sigorta Kurumu Genel Müdürü Bert Van Laar konuşmada "Bugün buradaki herkese, özellikle de SGK heyeti başkanı ve il müdürlerine sıcak bir karşılama sunmak isterim. SVB (Hollanda Sigorta Kurumu) adına SGK’ya bu danışma günlerini yeniden düzenlediği için samimi bir şekilde teşekkür ederim.

Son yıllarda Konya, İzmir ve Antalya’nın yer aldığı Türkiye’nin çeşitli yerlerinde danışma günleri düzenlenmiştir. Bundan önceki son organizasyon Eylül 2019’da İstanbul’da gerçekleşmiştir ve bu tarihten sonra COVİD-19 pandemisi sebebiyle geçici olarak durdurulmuştur. Neyse ki geçen Haziran yılında Hollanda’da danışma günlerini organize edebildik ve 3 yıllık bir aradan sonra Türkiye’de yeniden danışma günlerinin gerçekleşmesinden memnunum. Bu da SVB ve UWV’nin potansiyel sigortalılarının bir kez daha çeşitli Hollanda sosyal sigorta planları hakkında soru sorma şansına sahip olacağı anlamına gelmektedir. Zaanstad’daki danışma günlerinin yanı sıra, 2019’dan önce çeşitli yerlerde (Rotterdam, Utrecht, Leiden ve başka yerlerde) danışma günleri düzenlenmiş, böylece potansiyel sigortalılar SGK meseleleri hakkında sorular sorabilmiştir. Bu danışma günlerinin SGK ve SVB’nin Haziran ayında Zaanstad’da ortak düzenlediği ve 250’den fazla sigortalının aldığı yardımdan son derece memnun olduğu danışma günleri programı kadar başarılı olacağını umuyorum. Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Sosyal İşler Bürosu Türkiye’de çok sayıda kişiye hizmet etmektedir: Hollanda’dan emekli maaşı alan 22,500; ölüm yardımı alan 350; UWV yardımı alan 4,350 ve göçmen 2,800 kişi bulunmaktadır. Önümüzdeki üç gün boyunca insanlar sosyal işler personeline yardımlar, vergilendirmeler, sağlık sigortası ve daha fazlası hakkında sorular için başvurabilirler. Bunu yapabilmeleri çok önemlidir. SGK ile SVB arasındaki yakın iş birliğinden gurur duyuyorum. Son yıllarda çeşitli konularda mükemmel iş birliği anlaşmaları yapabildik. Örneğin, SVB inceleme kararlarını doğrudan Hollanda’da SGK İl müdürlüklerine gönderme konusunda çalışmaların merkezi Ankara’daki SGK genel müdürlüklerinden il müdürlüklerine kaydırılmıştır. Bu da emekli aylıkları ve ölüm yardımları için taleplerin artık doğrudan il müdürlüklerine gideceği anlamına gelmektedir. Bu işleyiş iyi çalışmaktadır. Bugüne kadar ademi merkeziyet olumlu bir etki yaratmıştır. Büro tüm müdürlüklerin Hollanda yasaları hakkında iyi bilgilendirilmesini nasıl sağlayacağı ile ilgili olarak SGK ile görüşmeye isteklidir. Şimdiye kadar birçok olumlu deneyim yaşandığını söyleyebiliriz. Bundan duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Bu danışma günlerinde SVB ve SGK gelecek yılın danışma günlerinin planlamasını tartışacaktır. Şimdi herkesin üç gün boyunca çok üretken olacağını ve sigortalılarımızın ihtiyaç duydukları yardımı aldıklarını ve sorularının yanıtlandığını hissedeceklerini umuyorum. Bir kez daha SVB adına SGK’ya bu danışma günlerini düzenlediği ve kuruluşlarımız arasındaki verimli iş birliği için teşekkür ederim."

VALİ YILDIRIM, HATIRA ORMANI’NIN AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI VALİ YILDIRIM, HATIRA ORMANI’NIN AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanı Ramazan Elma ise şöyle devam etti; “1960’lı yıllardan itibaren yurt dışına çalışmaya giden vatandaşlarımızın gittikleri ülkelerin sosyal güvenlik mevzuatı ile Türk sosyal güvenlik mevzuatının farklı olmasından kaynaklanan sorunlarını çözmek ve Anayasamızda vurgulanan “Sosyal Devlet” anlayışı ilkesine uygun olarak herkese sosyal güvenlik hakkını sağlamak amacıyla, vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı yabancı ülkeler ile ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmeleri imzalanmaya başlanmıştır.

Bu amaç doğrultusunda, İspanya ve Portekiz’in taraf olduğu Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesini de hesaba katarsak toplamda 35 ülke ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış bulunmaktayız. Türkiye ile Hollanda Krallığı arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesi 5 Nisan 1966 tarihinde imzalanmış ve 1 Şubat 1968 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sosyal güvenlik alanında iki ülke arasında 56 yıllık bir işbirliği söz konusudur. Sözleşmelerin imzalanması aşamasında sonra, iki ülke sosyal güvenlik kurumları arasında, sözleşmenin uygulanmasıyla ilgili konuların görüşüldüğü, uygulamada karşılaşılan sorunların istişare edildiği, ülkelerin kendi iç mevzuatlarında yaptıkları değişiklikler hakkında birbirlerini bilgilendirdikleri toplantılar yapılmaktadır. Bu toplantılarda her iki ülke sigortalılarının hak ve menfaatlerinin en üst düzeyde korunmasını sağlayacak yöntemler geliştirilmekte ve uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm üretilmektedir.

Bu maksatla dost ülke Hollanda ile son toplantımızı 5-6 Ekim 2022 tarihinde İzmir’de gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Akabinde bugün Türkiye-Hollanda Danışma Günleri kapsamında Hollanda heyetini ülkemizin güzide şehirlerinden Trabzon’da misafir etmekten büyük onur duyduğumuzu belirtmek isterim. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, vatandaş odaklı hizmet anlayışı içinde etkin ve kaliteli bir şekilde hizmet sunmayı görev edinmiş bulunmaktayız. Hizmet kalitesinin yükseltilmesi bakımından, vatandaşlarımızın bilgiye erişimi bizim için büyük önem taşımaktadır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza sosyal güvenlik hizmetini en iyi şekilde sunabilmekte görevimizin bir parçasıdır.  Bu bağlamda Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı sözleşmeli ülke Hollanda ile “Danışma Günleri” etkinlikleri düzenleyerek bilgiyi vatandaşlarımızın ayağına götürüyoruz.

Türkiye-Hollanda Danışma Günleri; yurt dışı sigortalılarını ve bunların hak sahiplerini sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirmek ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu ile Hollanda Sigorta Kurumu (SVB) tarafından her iki ülke topraklarında ortaklaşa düzenlenmekte ve bu etkinliklerde iki ülkenin uzmanları tarafından ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

Bu yıl Trabzon ilimizde düzenlediğimiz etkinlik kapsamında; Trabzon, Rize, Gümüşhane, Giresun, Bayburt ve Ordu illerinde ikamet eden sigortalılarımız ve hak sahiplerinin sorularına cevap vermek için her iki ülkenin uzmanları 18-19-20 Ekim 2022 tarihlerinde 3 gün boyunca hizmet vereceklerdir. Etkinliğimizi vatandaşlarımıza duyurmak amacıyla Kurumumuzun sosyal medya hesaplarından duyuru yapılmış, yerel medyaya ilan verilmiş, afiş-broşür basımı yapılmış ve etkinliğimizin kapsama aldığı Trabzon, Rize, Gümüşhane, Giresun, Bayburt ve Ordu illerimizde ikamet eden birçok vatandaşımıza davet mektubu gönderilmiştir.

2009 yılından beri Hollanda ile ülkemizde karşılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz “Türkiye-Hollanda Danışma Günleri” etkinliklerinde bugüne kadar birçok vatandaşımıza danışma hizmeti sunulmuştur.

Önümüzdeki üç gün boyunca Trabzon Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Hizmet Binamızda yapılacak olan etkinliğimizde kıymetli vatandaşlarımızın Türkiye-Hollanda Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin öngördüğü sosyal güvenlik haklarına ve yurt dışında geçen sürelerinin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin sorularını Türk ve Hollandalı uzmanlarla birebir yapacakları görüşmelerle cevaplandırmayı ve sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyoruz." Dediler.