"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDEN DUYGUSAL VEDA" "BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDEN DUYGUSAL VEDA"

Arsin ilçesinde yetiştirilen ‘Foşa Fındığı’ için Arsin Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne yapılan ‘Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Tescili’ başvurusu kabul edildi. Arsin Foşa Fındığı Coğrafi İşaret Belgesi Takdim Töreni ve ‘Fındığın Öyküsü’ konulu fotoğraf yarışması ödül töreni Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Arsin Belediyesinin ev sahipliği yaptığı törene; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ayşe Sula Köseoğlu, Arsin Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DAHA FAZLA GAYRET GÖSTERMELİYİZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu törende yaptığı konuşmada, “Trabzon’umuzun 12. coğrafi işaret belgesi alan ‘Foşa Fındığı’nın tanıtımı ve bu anlamda bir farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen etkinliğe hepiniz hoş geldiniz. Bu tescille birlikte Trabzon’un 12 tane ürününe coğrafi işaret belgesi alınmış oldu. Sayıyı artırmak için bizlere ve ilçe belediyelerine daha fazla gayret etme zarureti doğuyor. Ankara’da görev yaparken bürokrat bir arkadaşım bana ‘Ben Trabzonluları anlamıyorum. Bir gram buğday üretmiyorsunuz ama Vakfıkebir ekmeğine coğrafi işaret aldınız. Hayvancılık o kadar olmamasına rağmen her yerde Akçaabat köftesi tabelası görüyoruz’ dedi. Biz ticaret konusunda başarılı bir şehiriz” şeklinde konuştu.

TRABZON İNSAN YETİŞTİRİYOR

Farklı bir noktaya da dikkat çeken Başkan Zorluoğlu; “12 coğrafi ürünümüz var ama aslında gayri resmî olsa da taraflı tarafsız herkesin tescil ettiği bir yanımız daha var. Trabzon insan yetiştiriyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde yeni coğrafi işaret almış ürünlerimiz de olacak. Bazı ilçelerimizde var bazı ilçelerimizde yok. Arsin olanlar arasına dâhil oldu. En son Vakfıkebir’in külek peyniri tescil almıştı. Şimdi ona Arsin’i ekliyoruz. Arsin Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Fındığın yüzde 40’ından fazlasını ihraç ediyoruz. Fındıkta verimin artırılması dekar başına düşen fındık sayısının artırılması çalışmamız devam edecek” ifadelerini kullandı.

GÜRSOY: BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN

Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy ise yaptığı açıklamada; “Hayatımız fındıklıkta geçti. Bir baktık ki fındık hayatımızın her yerinde. Fındık bizim ekonomik değerimiz. Dünyada Türkiye önemli fındık üreticisi. Trabzon Türkiye’de önemli bir yere sahip. Arsin coğrafyamızın neredeyse yüzde 80’i fındıkla kaplı. Fındıkla doğduk, fındıkla büyüyoruz. Karadeniz’de benim hayalimdeydi, Fındığın coğrafi işareti yoktu. İlk etapta Arsin Ziraat Odası Başkanımızla konuştuk. Üniversitede bir  hocamızdan destek aldık. Bilimsel veriler ışığında Coğrafi İşaretler Daire Başkanımıza gittik, geldik. Uzun bir süreç ama sonucunda başardık. Bu süreçte bize destek olan ve Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odalarımıza teşekkür ediyoruz. Yeni coğrafi işaretimiz ilçemize ve bölgemize hayırlı olsun” diye konuştu.