Arsası Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen, Et ve Süt Kurumu tarafından Akçaabat ilçesinde hayata geçirilen ve Karadeniz Bölgesi’nde tek olma özelliği taşıyan Trabzon Et Kombinası törenle hizmete açıldı. Şehrin çok önemli bir eksikliğini ortadan kaldıran Trabzon Et Kombinası’nın açılışına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu, Salih Cora, Et Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, AK Parti Trabzon Milletvekili adayları Yılmaz Büyükaydın ve Vehbi Koç, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, İlçe Belediye Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

ÇOK ÖNEMLİ BİR İHTİYACI KARŞILAYACAK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, açılışta yaptığı konuşmada Trabzon'da uzun zamandır konuşulan Trabzon Et Kombinası’nı hizmete almaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Şehrimize, şehrimizin çiftçilerine hayırlı uğurlu olsun. Bu tesis epey zamandır şehrimizde hakikaten arzu edilen çok önemli bir ihtiyacı karşılayacak. 40 büyükbaş, 100 küçükbaş kesim kapasiteli 400 tonun üzerinde depolama kapasitesi olan hakikaten son derece modern donanımıyla sadece Trabzon'a değil, bölgemizin diğer illerine de bu manada hizmet verecek çok önemli bir yatırım olarak değerlendiriyoruz. Bu yönüyle şehrimizde hayvancılığın gelişmesine, hayvan ürünlerin değerlendirilmesine, istihdama, üretime ciddi katkı yapacak bir tesis. Tabii artık ünü Trabzon'un sınırlarını hatta ülkenin sınırlarını aşmış olan Akçaabat köftesinin merkezinde bu tesisin yapılıyor olması da sembolik anlamda çok kıymetli olmuştur. Sayın Bakanımız başta olmak üzere Et ve Süt Kurumumuza, bu önemli tesisin burada vücut bulmasına destek veren, katkı sağlayan herkese huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’A SELAM GÖNDERDİ

Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı olan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi aracılığıyla Trabzon’un kardeş şehrine bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Zorluoğlu “Uzun yüzyıllardan bu tarafa dostluğumuz ve muhabbetimiz olan kardeş şehrimiz Kahramanmaraş'a sizlerin vasıtasıyla Trabzon'un, Trabzonluların selamlarını, sevgilerini ve bir kez daha geçmiş olsun dileklerini iletiyorum. Halkımızın büyük dayanışması ve devletimizin gücüyle inşallah çok kısa bir süre içerisinde hem Kahramanmaraş’ımızın hem de afetten etkilenen diğer illerimizin inşallah imarını ve ihyasını gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

KAYHAN: MİSYON ÜSTLENECEK

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan ise, “Kaliteli gıda üretimine katkı sağlamak için bu işletme misyon üstlenecek” derken, hayvancılığın geliştirilmesi ile beraber çok büyük potansiyele dönüşeceğini söyledi. Kayhan, “Biz diğer işletmelerimizde Akçaabat Köftesi üretiyoruz. Bu işletmelere bir üretim alanı da ekleyerek şarküteriyle ağırlık vererek burada ürün işleme kapasitesini arttıracağız” şeklinde konuştu.

USTAOĞLU: İHTİYACIMIZ VARDI

Kombinanın hayata geçirilme sürecini özetleyen Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Trabzon ilimiz aslında tarım olarak baktığınızda, yüzde 20 oranında tarım yapılabiliyor. Bunda fındık ve çayın ayrı bir yeri var. Ama yüzde 24 oranında meralarımız var. Bunlar hayvancılık açısından önem arz ediyor. Canlı hayvan açısından böyle bir tesise ciddi ihtiyacımız vardı. Bu yatırımla bu sıkıntı, bu boşluk giderilmiş olacak” dedi.

KARAİSMAİLOĞLU: İŞİMİZ MİLLETE HİZMET ETMEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu ise tesisin tarım ve hayvancılığın gelişmesinde önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Hayvancılığın gelişmesi, tarımın teşvik edilmesi, üretimin artması konusunda bakanlığımızın yapacağı çalışmalar bizim için çok kıymetli. Böyle kaliteli ve üst düzey tesisin bölgemize kazandırılması bizleri mutlu etmiştir. Bugün sorumluluklarımız daha da arttı.

Yapmakta yürütmekte olduğumuz işlerimiz vardı. Onların hızlanması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Türkiye 20 yıldır güçlü lider ve irade sayesinde yönetiliyor. Bundan sonra önünü kimse kesemeyecektir. Bizim işimiz milletimize hizmet etmek. Bölgemizi uçuracak projelerde beraber olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KİRİŞÇİ: TRABZON DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise “21 yıldan beri Sayın Cumhurbaşkanımız riyasetindeki hükümetlerimiz tarıma Türkiye genelinde 817 milyar liralık destek verdi. Trabzon’umuza da 20 yılda 17.7 milyar lira tarımsal destek ve yatırımlar gerçekleştirildi. Elbette daha fazlasını Trabzon’umuz hak ediyor. Bitkisel üretimde yüzde 30 üzerinde artış sağladık. Bu ülke üretmiyor diyenler artık duysunlar. Bu ülkenin üreten, üreticilerine hakaret etmekten, haksızlık etmekten vazgeçsinler. Tıpkı otomobil TOGG’u görürler, hala kağıttan otomobil olduğunu söyleyebilecek kadar ileri giderler. O lüks araçlarıyla kullandıkları yollar, hızlı trenler, THY ile uçtukları halde bunları inkar edenler, artık onlara diyecek bir şey yok” dedi.

KİRİŞÇİ: BÖLGEYE HİZMET EDECEK

VALİ YILDIRIM, HATIRA ORMANI’NIN AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI VALİ YILDIRIM, HATIRA ORMANI’NIN AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

Bakan Kirişçi, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sözleşmeli besicilik, süt inekçiliği sayesinde yarın bugünkünden daha düzenli ve ön görülebilir gelirlere kavuşacak. Bu ülkenin her türlü ihtiyaçları yine yerli ve milli olarak üretilmeye devam edilecek. Daha fazlası sağlanacak. Bu tesis sayesinde Akçaabat köftemiz başta olmak üzere bu tür ürünlerin dağıtımı mümkün olacak. Tarım Kredinin Kooperatifleri ve bu marketlerin et reyonlarında satışların olduğunu göreceksiniz. Bu yönüyle Trabzon’a hak ettiği ayrıcalığı tanıyoruz. Bu tesis Trabzon ile birlikte Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane başta olmak üzere bu bölgeye hizmet verecek. Bu bölgede toplam 550 bin civarında büyükbaş, 845 bin civarında küçükbaş hayvan var. Bunlara 2002 yılında verilen toplam destek miktar 1 milyon 275 bin TL. Bugün 120 milyon 750 bin TL ulaştı. Bu tesisle birlikte daha fazla bu bölgede hayvancılık hayat bulacak. Meraları ile zengin olacak bu coğrafya hayvancılıkta varlığını gösterecek.”

AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve davetliler hep birlikte açılış kurdelesi kestiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim günün anısına Bakan Kirişçi’ye hediye takdiminde bulundular. Bakan Kirişçi, Bakan Karaismailoğlu ve davetliler açılışın ardından tesisi gezdiler.