AK Parti Trabzon Milletvekili ve Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, hükümetin fındık üreticisinin mağdur olmaması için gereken adımları atacağına inandıklarını belirterek "Üreticilerimizin talep ve beklentilerine tercüman olmak üzere TBMM Fındık Çalışma Grubu toplantısında bir araya geldik." dedi. Toplantıya Trabzon’dan, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar ve Bahar Ayvazoğlu katıldı. Toplantıda yakında gelecek olan fındık sezonunda neler yapılması gerektiği konuşuldu. Burada her yıl olduğu gibi kendi aralarında bir değerlendirme yapan milletvekilleri ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşecek. Bu görüşmeden çıkacak rapor ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilecek. Toplantıda öne çıkan madde ise geçen yıl olduğu gibi fındık fiyatının, sezon öncesinde açıklanması oldu. Toplantıyla ilgili telefonla ulaştığımız TBMM Çevre Komisyonu ve Trabzon Milletvekili Balta, fındık üreticisinin yüreğine su serpecek açıklamalar yaptı.

FINDIK, MİLLİ ÜRÜNÜMÜZ

Toplantıların geleneksel bir hale geldiğini belirten Balta, “TBMM’de fındık üreticisi olan illerin milletvekilleri ile böyle bir grup oluşturduk. Bu toplantıların amacı elbette üreticimizin hak ve menfaatlerini savunmak. Fındık, bizim milli ürümüz, burada hak ve menfaatleri popülizm yaparak savunmuyoruz. Milli ürünümüz ile birlikte ihracat yapıyoruz, ülkemize döviz girdisi sağlanıyor. Dünya fındık üretiminin büyük çoğunluğu bizde olduğuna göre; hem fındık üreticimizin alın terinin hakkını almasını, hem ihracat rakamlarının azalmamasını, hem de üklemizin kar etmesini istiyoruz” dedi.

SEZON BAŞLAMADAN ÖNCE AÇIKLANAN YÜKSEK REKOLTELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl fındık fiyatının erken açıklamasının üreticiyi memnun ettiğine dikkat çeken Balta, “Bu sene de sezon başlamadan önce fındık rekoltesiyle alakalı yüksek rakamlar ifade edilip; fiyatı düşürmek veya fiyatla alakalı spekülasyonlar yapmak için farklı beyanatları basında görüyoruz. Burada fındık rekoltesi ne kadar yüksek olursa olsun Türk fındığının kalitesi başka ülkede yok. Burada makul fiyat, hem üreticimizi memnun edecek,  hem de ihracat rakamların yükseltmek için kendi aramızda istişareler yaptık. Bu istişareler neticesinde, hazırlıklı bir şekilde yine sezon başlamadan önce Tarım Bakanımızla görüşeceğiz. Görüşlerimizi beyan edeceğiz” diye konuştu.

YİNE SEZON BAŞLAMADAN ÖNCE FİYAT

Geçen sene yapılan toplantılarda ortaya çıkan görüşlerin ne kadar doğru olduğunu sezon içinde gördüklerini ifade eden Balta, “Bütün bu çalışmalar yapıldıktan sonra, yine sezon başlamadan önce fındık fiyatı açıklanıp önemli olan; dar gelirli, ekonomik gücü olmayan çiftçilerimizin sezon başlamadan önce fiyat açıklanmasıyla birlikte ezilmemesini sağlamak” dedi.

DEVLET ALTERNATİF OLUŞTURUYOR

Üreticinin alım yapan tek tarafa mahkum edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Balta, bunun için TMO’nun devreye girdiğini ifade ederek, “Bizim düşüncemiz şu: Alternatifler oluşturup üreticiyi tek bir tarafa mahkum etmemek. Burada denge unsuru olması lazım. TMO, sürükle fındık alsın demiyoruz ama görüyoruz ki fındık fiyatı sezondan önce açıklandığında alternatif alım için devletin bu işlere müdahale etmesi lazım. Burada ihracatçımızı da düşünüyoruz. En önemli şey ihracat, üretici, devlet dengesini kurmak. Bizim amacımız hiç kimsenin zarar etmesi. Hem üretici, hem ihracatçı, hem de devletin karlı çıkması. Bir tarafı ezelim, diğeri tarafı tutalım düşüncesinde de değiliz. En önemlisi bir fındık tanesi için kendisini feda eden o zor şartlarda fındığı toplayıp alın terini akıtan insanlarımızın hakkını hukukunu savunmak.  Üreticimizin hakkını, menfaatlerini koruyacağız, kollayacağız. “Yoksa dünyada fındık üretimi artıyor, türk fındığı zarar görüyor” diyorlar. Türk fındığının kalitesinin hiç kimse tutmuyor. Altın değerindedir. Milli ürümüzdür. Buna sahip çıkacağız” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A RAPOR SUNULACAK!

Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, toplantıdan sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bir araya geleceklerini hatırlatarak,  “Bütün milletvekillerimizin katılımıyla her yıl olduğu gibi toplantı yaptık. Tarım bakanımızla bir araya geliyoruz. Ondan oluşturulacak bu rapor sayın Cumhurbaşkanımıza sunuluyor. Geçen sene sayın Cumhurbaşkanımıza sunulan rapor sonrası fındık üreticimizi memnun eden fiyat açıklandı. Bu sezon da, sezondan önce fındık üreticimizi memnun edecek fiyat açıklanacaktır. Hiç bir zaman üreticimiz mağdur etmedik. Her zaman yanında olduk. Hep beraber bütün milletvekili arkadaşlarımızla milletimizin emrindeyiz. Çalışmaları yaptık. Tarım Bakanımızla bir araya geleceğiz. Diğer bakanlarımızla bir araya gelebiliriz. Tarım Bakanımızın da özellikle 2 seneden beri fındık konusunda yaptığı çalışmalar, bu konuda gösterdiği özveri, takdire şayandır. Bu çalışmalarla özellikle Tarım Bakanımıza Sayın Bekir Pakdemirli’ye ayriyeten üreticilerimiz teşekkür ediyorum.  Burada en büyük teşekkürümüz Cumhurbaşkanımızadır” dedi.

FİSKOBİRLİK’İN DURUMU

Geçmişte fındık alımı yapan FİSKOBİRLİK ile ilgili bir çalışma olup olmadığı sorusuna Trabzon Milletvekili Balta, “Şu anda böyle bir çalışma yok. Fındıkla alakalı, yeni alternatiflerin oluşmasını gönülden destekleriz. Daha önce FİSKOBİRLİK’e çok büyük destekler verdik. İl Başkanlığı dönemimde, 30 bin ton yağlı fındık verildi. Orada başta yapılan yönetimsel hatalar yüzünden FİSKOBİRLİK’in bu hale gelmesi, hükümetin kendi sorunu değil. Kendi iç yönetimlerinde, başarısızlıklar sonrası bu hale gelindi. Elbette bize her zaman görev düştüğünde, bundan sonra da, bundan önce olduğumuz gibi yanlarında oluruz.

ÖNCELİK TMO’NUN FINDIK ALIMINA DEVAM ETMESİ

Bilindiği gibi FİSKOBİRLİK Özerk bir kuruluş. Devlet bu güne kadar bütün imkanlarını FİSKOBİRLİK için seferber etti. Onların bu sıkıntılı ortamdan kurtulup eski günlerine gelmesi lazım. Zaten biz Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ile sürekli görüşürüz. Burada önemli olan bizim devletimizin, yeni alternatifler oluşturup fındık üreticisini sahipsiz bırakmaması lazım. Bu da şu anda TMO ile oluyor. Son dönemde FİSKOBİRLİK’ten sonra TMO, fındık üreticimiz için arz fazlası fındığı alıyor, gerekirse fiyatlar düştüğünde de müdahale ediyor. Önceliğimiz TMO’nun fındık alımına devam etmesi” diye konuştu.