Basın İlan Kurumu, Trabzon'da gazete temsilcileriyle sektörün geleceğine yönelik istişare toplantısı gerçekleştirdi. İstişare toplantısına Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, İnsan Kaynakları Müdürü Engin Öztürk, Trabzon Müdürü Ali Nuhoğlu ve gazete temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Trabzon Müdürü Ali Nuhoğlu, “Trabzon merkezde 5 gazetemiz, ilçelerimizde toplam haftalık 5 gazetemiz olmak üzere toplam 10 gazetemiz bulunmaktadır. Özellikle merkezdeki gazetelerimizin istihdamı Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. 4 gazetemiz yirmiye yakın istihdam yapıyor. Bir gazetemiz 12 istihdam yapıyor. Çok ciddi bir baskı maliyetiyle gazetelerimiz basılıyor.” dedi. İstişare toplantısına katılım için teşekkürlerini sunan Basın İlan Kurumu Rıdvan Duran, göreve geldiğinden bu yana 2 yıl geçtiğini fakat bunun 1 yıldan fazlasını pandemi döneminin oluşturduğunu ifade etti. Duran, sektörün sıkıntıya girdiği bir dönemde göreve geldiğinin altını çizdi.

“EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPTIK”

Duran şunları söyledi: “Sadece yerellerde değil, ulusal medyada da ciddi tiraj sorunları oluşmaya başladı. Biz de Basın İlan Kurumu olarak gazetelerimizi yeniçağa ayak uydurması için eğitim çalışmaları başlattık. Birçok ilde eğitim çalışmaları yaptık. İnternet medyasının gazetelerdeki karşılığının gelişmesine dönük eğitim çalışmaları yaptık. Bir şehrin en yüksek tirajlı gazetesinin internet sitesi en fazla ilgi gören internet sitesi olmuyor genelde. Yüzde 10-20 belki. Birkaç şehirde bunu gördüm. En çok satan gazetemizin internet sitesi en çok tıklanan internet sitesi olarak karşımıza çıktı. Biz de şunu istiyoruz; bir gazetecilik kültürü var bir de son dönemde ortaya çıkmış bir internet medyası kültürü var. İnternet medyası kültürünün temeli haberi en hızlı girmeye en fazla tık almaya dönük.”

“YANLIŞ HABER GÜNDEM OLUYOR”

“Burada birtakım yanlışlar ortaya çıkıyor. En hızlı haberi gireyim dediğinizde haberi doğrulatmadan giriyorsunuz. Bu da yalan yanlış haberin gündem olmasına sebebiyet veriyor ya da internet sitenizin daha fazla tıklanması için sansasyonel haber girmeniz gerekiyor ki ilgi görsün. Biz gazetecilik kültürünün yani o haber doğrulama, haberin sorumluluğunu üzerine alma, yarın bir gün o haberle ilgili hukuk veya kamu vicdanında değerlendirilmeyi göze alma ahlakının internet sitesine de yansımasını da istiyoruz.”

“YANSIMA GERÇEKLEŞSİN”

“Bizim gazetecilerimiz internet sitelerini geliştirecekler ki bu yansıma gerçekleşsin. Bizim gazetecilerimiz internet sitelerini geliştirecekler ki merdiven altı sitelerin önüne geçsin. Merdiven altı siteler dediğim bu işi çok profesyonelce yapan internet siteleri de var kurumsallaşmış. Bu işi profesyonelce yapan kişiler bütün gazetelerin tirajından daha çok ilgi görüyor. Biz yerel medyanın yanındayız. Yerel medya ulusal medyadan daha önemlidir. Anadolu basının yanındayız.”

“REKLAMLAR DÜŞTÜ”

“Biz kendi alanımızda bir süreç yönetmeliyiz. Gazetelerin normal reklamlarının aşağı düştüğü aşikâr bir durum. İnternet medyasındaki ilanlardan reklamların da ne kadar arttığını hep beraber görüyoruz. Pandemi öncesi yaptığımız ve aldığımız veriler üzerinden değerlendirdiğimizde en fazla reklamı düşen gazetelerdi sonra televizyonlardı, radyolardı, internet medyasında da yüzde 10 artış vardı. Diğerlerinde düşüş olmasına rağmen. Bizim de internet sitemizi oluşturmamızda mani yok. Kendi internet sitemizi oluşturabiliriz. İnternet editörleri desteğiyle bu açığımızı kapatabiliriz.”