Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, “Ahilik bizim toplumumuzun varoluş sebeplerinin, köklerinin derinlerde olduğu bir kültür manzumesi, alışveriş ve ticari hayatta örfi olarak başlayan uygulamaların daha sonra kurumsallaşması ve genel kabul görmesiyle prensiplerin hayata geçirilmiş olup uygulanmış, faydası görülmüş ve gerçekten maneviyatımızın, huzur ikliminin, kardeşliğin, birliğin, beraberliğin timsali olmuş bir teşkilatın adıdır. Biz de bugün bu teşkilatı benimseyip yaşatmak adına şimdiki ticaret hayatımızda, günümüzdeki modern çağda ticaretin, esnaflığın bu ilkeler çerçevesinde hayat bulmasını sağlamak adına bunları öğütleyerek, tavsiye ederek ticaret erbabına bir yol gösterici rehber olarak görmeleri adına bu haftayı kutluyoruz.”

VAKFIKEBİR’İ DÜNYAYA AÇILAN BİR TURİZM ŞEHRİ YAPMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ

AK PARTİ’DEN CEVAP GEÇİKMEDİ AK PARTİ’DEN CEVAP GEÇİKMEDİ

Vakfıkebir’i dünyaya açılan bir kültür ve turizm şehri yapmak için hep birlikte çalışmaları gerektiğinin altını çizen Başkan Sağlam, “İlçemizi veya bölgemizi sadece Türkiye’ye değil dünyaya açılan bir kültür ve turizm şehri olarak da tanıtmak, buraya ziyaret için gelen misafirlerimizi, geldiklerinin çok daha ötesinde, beklentilerinin üstünde bir memnuniyetle misafir edip yolcu etmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Ahilik gerçekten sahip çıkılması ve unutulmaması gereken bir değerimizdir. Teknolojinin bize sunduğu kolaylıkların yanı sıra teknolojinin bize unutturduğu bazı değerleri ahilik şemsiyesi altında korumamız gerektiğini düşünüyorum.  Ahilik; kardeşlik, mertlik, yiğitlik, yardımseverlik, misafirperverlik, dürüstlük ve vatanperverlik anlamına gelmektedir. Yani Türk ve İslam Kültüründe ifade edilen güzel ahlak ve güzel insan demektir.”

“AHİLİK DENİLİNCE ESNAF, ESNAF DENİLİNCE AHİLİK AKLA GELMEKTEDİR”

Uygar dünya ülkelerinin toplumlarında uygulamaya ve hakim kılmaya çalıştıkları değerlerin 13. yüzyılda Anadolu Türkleri tarafından "Ahilerin vizyonu" olarak uygulandığını ve diğer ülkelere örnek olduğunu ifade eden Başkan Kadem Sağlam, şöyle konuştu: "Türklere özgü bir kurum olan Anadolu Ahiliğini meydana getiren bu değerli insanlar, o dönemin birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir. Ahilik teşkilatı, 8 asırdır ahilik felsefesini yaşayan esnaf yetiştirmiş, mesleğinde ehil olmayanlara asla ahilik belgesi vermemiş, esnaf ve sanatkarlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine de katkı sağlamıştır. Ahilik kültür ve felsefesinde, toplumun refahı ve sosyal sorumluluk önemli ve öncelikli bir ilke olarak kabul edilmiş ve şu bağlamda yeterli ve kaliteli mal üretimi teşvik edilmiştir. Ayrıca mal ve hizmet üretiminde kaliteyi yükseltmek, üretici ve sanatkarlar arasında dayanışma, işbirliği ve etkileşimi artırmada önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur. Ailesine, çevresine, vatanına, milletine ve dünyaya yararlı bir nesil yetiştirmek için iyiyi, doğruyu ve güzeli benimsemiş olan ahilik sisteminden günün şartları doğrultusunda en iyi şekilde faydalanılması gerekmektedir. Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydaşı olan insanı esas almıştır. Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince ahilik akla gelmektedir. Ahilik Haftası, kültürel geçmişi irdelemek için iyi bir fırsat olmuştur" ifadesinde bulundu. Vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, helalinden kazanan, yerine ve yeterince harcayan, ölçü ve tartı ehli olan, ürettiklerini topluma sunan insan olduğunu ifade ederek, "Ahi bir sanat, ticaret yada meslek sahibidir. O bununla beraber olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir kişidir. Ahinin eli, kapısı ve sofrası açık, gözü, beli ve dili bağlıdır" diye konuştu.

Haber, Sadık Aydın