Milletvekili Kaya, “3 tarafı denizlerle çevrili cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz fakat mavi vatanımız olarak gördüğümüz denizlerimizden yeterince istifade edemiyoruz. CHP olarak iktidarımızda Denizcilik Bakanlığı kuracağız. Denizlerimizi koruyacağız, Tüm balıkçılarımızın umudu olacağız. Balıkların yaşam alanlarını biz koruyacağız. Limanlarımıza, kıyılarımıza biz sahip çıkacağız. Balıkçılarımıza söz veriyoruz Türkiye’nin güvenli limanı, CHP olarak biz olacağız” dedi.

ÜÇ TARAFIMIZ DENİZLERLE ÇEVRİLİ

Artvin Hopa’dan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz öncülüğünde yola çıkan CHP Gemisi, Türkiye’nin limanlarını gezmeye ve balıkçıların sorunlarını dinlemeye Trabzon ile devam etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve CHP Trabzon İl Örgütüyle birlikte Sürmene’deki Çamburnu Yeniay Tersanesi’ni ziyaret eden CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın bir diğer durağı ise Faroz oldu. Faroz ziyaretine Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ile katılan Kaya, balıkçılarla yaptığı sohbetler sonrası, durumu “Tarım masamızın balıkçılıkla ilgili sorunlarından sorumlu Barış Karadeniz’in bizi aramasıyla Sürmene’ye geldik. Sürmene’de balıkçıların ciddi bir liman ihtiyacı olduğunu gördük. Donanma yapılacağı gerekçesiyle balıkçılara bulundukları yeri terk etmeleri söyleniyor. Temelleri atılmadan, proje ilerlemeden balıkçıların yerlerinden çıkarılması doğru değildir. Balıkçılara kalacak yer tahsis etmeden, nasıl buradan çıkın dersiniz? Bu balıkçılarımıza reva mıdır? Türkiye, 3 yanı denizle çevrili bir ülke olarak balıkçılıkla zengin olması gerekirken, balıkçıları en dertli ülkedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak balıkçılarımıza güvenli liman olacağız. Bu ülkenin zenginleşmesini istiyorsak balıkçılığı kalkındıracağız.” sözleriyle anlattı.

FAROZ’UN AMATÖR BALIKÇILARI CHP’YE İÇİNİ DÖKTÜ

Milletvekili Kaya, Faroz’daki balıkçıların sıkıntıları ile ilgili “Sürmene durağımızın ardından ise Barış Karadeniz vekilimizle birlikte Faroz balıkçı barınaklarında amatör balıkçıların sorunlarını dinledik. Kıyı balıkçılarımız, şu anda denizimizde tutacak, yemeklik balığımız yok diye isyan ediyor. Tutulması yasak balıkların tutulup pazarlarda satılmasına göz yumuluyor. Karadeniz şu anda ölü bir deniz konumundadır. Barbun, hamsi, kalkan yasakları var ama mezgit’in yasağı yok. 2021 yılında bir mezgit’in yavrulayacak sisteminin kurulacağı bir sistemimiz yok. Hem yasak koyuyorsun hem sattırıyorsun. Denetimi yapamıyorsan yasak koyma, serbest bırak. Taka sahiplerine gemi statüsünde oldukları için gemi statüsünden ceza kesiyorlar. Bunlar taka mıdır, gemi mi? Bunun tespitinin yapılması lazım. Kıyılarda yapılan bilinçsiz dolgular balıkların yaşam alanlarını mahvediyor. Balıkçılarımızın öyle çok sıkıntısı sorunu var ki saymakla bitmez.” ifadelerini kullandı.

KARADENİZ HEPİMİZİN

Türkiye’de balıkçıların sorunlarının belirlenmesi amacıyla bir çalıştay düzenlenmesi gerektiğini belirten Kaya, Karadeniz kıyıların korunması gerektiğini “İskenderun Samandağ’a kadar bu gemimiz yol alacak, balıkçılarımızın sorunlarını dinleyecek ve bunu bir rapor haline dönüştüreceğiz. Bu raporu tamamlayınca 55 gün sonra bir Balıkçı Çalıştayı düzenleyeceğiz. Bu çalıştayda raporumuzda yer alan sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi açıklayacağız. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye’de neden Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı olmasın? Bunun altyapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Av fiyatları artmış balıkçıya sahip çıkan kimse yok. Balıkçıyı, ceza kesilip para toplanacak bir kaynak olarak görüyorlar. Şehrin bütün kanalizasyonu denizlere akıyor, bir denizci denize ufacık çöp atsa cezası 300-500 milyarı buluyor. Denizlerimizi elbirliğiyle yok ediyoruz. Her tarafa çiftlik, her tarafa dolgular yaparsak denizde balık kalmaz. Karadeniz hepimizin ve bu mesele siyaset üstü bir meseledir. Siyaseten de bir birlik sağlamalıyız ve denizlerimizi, balıkçılarımızı sahipsiz bırakmamalıyız. Denizlerimizi ve kıyılarımızı korumalıyız.” sözleriyle aktardı.