Okul zamanı geldiğinde AVM’lerin, zincir marketlerin kırtasiye malzemeleri satmaya başladığını ve büyük vurgun yaptığını kaydeden Başkan Sağlam, bu tür yerlerde kırtasiye ürünlerinin satılmaması için kanun çıkarılması gerektiğini açıkladı. Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Koop. Başkanı Hasan Topaloğlu, ilçede kırtasiyecilik yapan ve zor bir süreç yaşayan esnafları ziyaret ederek destek verdiler. Öğrenci Velilerini yerel esnafa sahip çıkmaları hususunda uyarılarda bulundular. Kaliteli ürünün adresi kırtasiyelerdir dediler.

ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYE ÜRÜNLERİ SATMASIN

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Kadem Sağlam, 2021-2022 eğitim öğretim sezonu öncesi kırtasiye ürünleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu, vatandaşları uyardı. Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeden alınması gerektiğini, market, AVM gibi yerlerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Başkan Sağlam, “Pandemi döneminde çocuklarımızın okullardaki cıvıl cıvıl hareketlerini çok özledik. İnşallah önümüzdeki haftalarda okullarımız açılır. Çocuklarımızın yine okullarda cıvıl cıvıl kuşlar gibi sesleri gelir. Her sene söylediğimiz gibi doğru malzemeyi, kaliteli malı mutlaka küçük esnaftan almalıyız. Çünkü dışarıdan gelen ithal mallarda sıkıntı olduğunu söylüyoruz. Bu kaleminden, silgisinden, çantasına, defterine kadar hepsi bizim esnafımızın işyerlerinde yerli olarak satılıyor. Türkiye’nin kendi malını satıyorlar. Burada bir sıkıntı var. AVM’ler, zincir marketlerimiz var. Burada senede bir kere okul çağı geldiği zaman her tarafı kırtasiye ile dolduruyorlar. Hangi dönem olursa olsun mutlaka o döneme ait malzemelerle dolduruyorlar. Marketlerle ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Senede bir kere ucuz mal buluyorlar, kalitesiz mal buluyorlar satıyorlar. Bizim esnafımız pahalı satmıyor. Bizim esnafımız kaliteli mal satıyor, iyi mal satıyor. Esnafımızın Ahi Evran geleneklerine uygun olarak hareket ettiğini her zaman söylüyoruz. Fakat marketler nereden geldiği belli olmayan, merdiven altı çalışmalarla olsun, gerek ithal mallarla olsun, gerek kalitesiz mallarla olsun bir kokulu kalemi, silgiyi aldığınızda çocuğunuzun sağlığı ile oynadığını mutlaka bilmelisiniz. Bizim bütün kırtasiyeci esnafımıza gidin bakın bir tane kalitesiz mal bulamazsınız. Esnafımız bir kere değil 365 gün dükkanını açıyor. Her gün mekanını açıyor. Her gün bu sektöre hizmet veriyor. Ama diğer AVM’ler veya zincir marketler senede bir kere okul zamanı bu vurgunu vuruyorlar” dedi.

FİRMALAR ESNAFA PAHALI MARKETLERE UCUZ SATARAK AYRIMCILIK YAPIYOR

Küçük esnaf bir firmadan ürünü pahalı almak durumunda kaldığını, marketlerin ise daha çok ürün aldıkları için aynı firmadan daha ucuza ürünü aldığına dikkat çeken Başkan Sağlam, bu ayrımcılığında ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Kanunda bile ‘küçük esnafa destek verilsin’ ifadelerin yer aldığını belirten Sağlam, “Üretici firmalarda küçük esnafı kollasınlar. Ayrımcılık yapmasınlar. Eğer markete 7 lira veriyorsa gidip esnafa 8-9 liraya veriyorsa bu çok ayıp bir şeydir. Esnaf kendi işini yapıyor. Yeni bir kanun çıkıp uygulanması lazım. Çünkü biz bunlardan bıktık. Bugün kırtasiye, yarın zücaciye, sonra ayakkabı devam eder. Bu marketlerin açılmaması için yıllardır mücadele veriyoruz. Biz tüm esnaf guruplarının odasıyız. Her meslek dalına hitap ediyoruz. Küçük esnafı devlette kollaması gerekiyor. Biz buradan sesleniyoruz. Bizim tek amacımız esnaf sanatkarı kollayıp gözetlemektir. Feryadımız var. Marketlere gittim bütün reyonlarını kırtasiye malzemeleri ile doldurmuşlar. Böyle bir şey olmaz. Bunu senede bir kere koyuyorlar. Burada tüketiciye de görev düşüyor. Sen eğer çocuğunu düşünüyorsan birinci derecede kalitede ürünleri almak zorundasın. İleride keşke dememek için gerekeni yapalım. Aynı zamanda alışverişlerinizi yerel esnaftan yapılması noktasında kampanyalar düzenliyoruz. Biz esnafın başkanıyız, esnafın yanındayız” diye konuştu.

TSE MARKALI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Genellikle kırtasiye malzemelerinin görsellik açısından süslendiğine dikkat çeken Başkan Sağlam, “Güzel kokulu silgiler, güzel renkli kalemler, çantalarımız, beslenme çantalarımız, suluklarımız bunlara baktığımız zaman görselde çok güzel. Ama içi tehlike arz ettiğini, kanserojen madde arz ettiğini söyleyebilirim. Yani silgiyi elinizle tuttuğunuz zaman, çocuğunuz ağzınıza götürdüğü zaman en büyük tehlikelerden bir tanesi. Velilerimiz bunlara çok dikkat etsinler. Mutlaka ki garantili TSE ve CE yazan markalar tercih edilmelidir. Bakanlıklar tarafından denetlenmiş ve kullanıma uygun ürünler kullanılmalı. Ucuz etin yahnisi yavan olur misali velilerimiz burada ucuz diye çocuklarımızı zehirlemesinler. İleride bunların geri dönüşü yok. Bunun için öncelikle velilerimizi uyarmak istiyoruz kurum olarak, oda olarak. Merdiven altı üretimden mutlaka uzak dursunlar” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ BİZİM HER ŞEYİMİZ

Okul zamanlarında dükkanına kırtasiye malzemesi koymuş bu kişilerden değil, 12 ay boyunca bu işi yapan kırtasiye mağazalarından alışveriş yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Kadem Sağlam, “Yerli esnaflarımızdan alışveriş yapılmasını öneriyoruz. Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Her şeyden önce çocuğumuz çok önemlidir, para ikinci planda. Yani bugün insanlar maddi kaynaklardan dolayı ucuz mala tenezzül edebilirler, ucuz mala kaçabilirler ama bunun sıkıntıları ileride Allah göstermesin çocuklarımıza herhangi bir kötü hastalık geldiğinde geri dönüşü yok, son pişmanlık fayda etmiyor” diye konuştu.

ÇİN MALLARINA DİKKAT

Velilerin Çin’den gelen mallara çok dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Başkan Kadem Sağlam, Çin’den üretilen malların kalitesiz olmasından dolayı insanların bunlara yöneldiğine vurgu yaptı. Sağlam, “Oyuncak oyuncakçıdan, kırtasiye kırtasiyeciden alınır” dedi.