Muhtarlar günü dolayısı ile 19 Ekim Çarşamba günü Vakfıkebir ilçesinde yapılan tören, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Öztürkoğlu tarafından Vakfıkebir Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.



Muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim 2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2015/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi kapsamında 19 Ekim Muhtarlar günü olarak ilan edilmiştir. Bu yasa gereği Vakfıkebir ilçesinde de 19 Ekim Çarşamba günü Muhtarlar günü vesilesi ile düzenlenen programda Vakfıkebir Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Öztürkoğlu günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada şunları söyledi.
“MUHTAR, DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR.”
Öztürkoğlu; “19. Yüzyılda devlet ile halk ilişkilerini düzenlemesi amacı ile merkez idarenin bir parçası olarak bazı yardımcı mahalli yönetimler kurulmuştur. Mahalli muhtar ve ihtiyar heyeti bu kuruluşlardır. 1864 tarihli vilayet nizamnamesiyle hukuk sistemimiz içerisinde yer alan muhtarlık, muhtarlığın temel taşıdır. İlk muhtarlık seçimleri 2. Mahmut döneminde 1830 Bolu, 1833 Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapıldığı tespit edilmiştir. Mahalle muhtarlığı ve ihtiyar heyetleri 1913 yılında kaldırılmış olduğu halde varlıklarını mahallelerdeki kamu hizmetlerinin bir gereği olarak sürdürmüşlerdir. Cumhuriyet döneminde yasal dayanakları olmamasına rağmen 1924 yılına kadar gayri resmi olarak görevlerine devam etmişlerdir. Muhtarlık,1924 yılında hükümetin aldığı bir kararla tekrar resmiyet kazanmıştır. 1944 yılında çıkarılan 4541 sayılı kanunla muhtarlık kurumsallaşmış ve günümüze kadar gelmiştir. Ülkemizde 31963 mahalle ve 18229 köy olmak üzere 50292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 180 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesemiz 21. Yüzyıla yakışacak koşullarda hizmet edebilmesi için yeni bir mahalle ve köy kanununa ihtiyaç vardır. Muhtar, Devletle vatandaş arasındaki iletişimi sağlayan ayrıca vatandaşlar arasındaki uyuşmazlıkları çözen unsurdur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi Muhtar, “Demokrasinin temel taşıdır.” Sözünü anlamlı buluyor ve benimsiyoruz. Bu günün muhtarlar günü olarak kutlanmasında emeği geçen birey, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum diyerek sözlerini tamamladı.”
Muhtarlar günü için yapılan törene, İlçe Kaymakamı, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı, Daire Amirleri, Mahalle Muhtarları, Siyasi Partilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve temsilcileri törene katıldılar.