Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, artan girdi maliyetleri hakkında açıklamada bulunarak değerlendirmelerde yaptı. Artan gübre fiyatları üreticimizi kara kara düşündürüyor dedi.

“DEVLET GÜBRE DESTEĞİNİ ARTIRMALI”

‘’Gübrede kur artışından dolayı oluşan yükseliş, üreticilerimizin gübre kullanmadan ekim yapmalarına neden oluyor. Ayrıca önümüzdeki süreç de fındık üreticileri tarafından fındık bahçelerinde yapılması gereken gübrelemeyi de bu zamlar engellemektedir. Bu durumun yarattığı verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalmasına bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerinde yaşanacak fiyat artışlarından tüketicilerimiz de etkileniyor” diye konuştu.

“GÜBREDE FİYAT ARTIŞI”

Başkan Muhammet Kılıç, gübredeki fiyat artışını şu sözlerle aktardı: “Geçen üretim dönemi 1 ton 26 Azot CAN gübre 2200 TL lira iken bu yıl 9000 TL seviyesine yükseldi. Ayrıca  Bu dönemde mazot fiyatı yüzde 38, besi yemi yüzde 51,4, süt yemi yüzde 60, elektrik fiyatları ise yüzde 56 oranında arttı.”Mazot desteğinin yanında gübre desteğinin de sağlanması gerektiğini belirten Kılıç, “Gübre fiyatlarının anormal artışı karşısında destekler artırılmalı mazotta olduğu gibi gübre fiyatının yüzde 50'si destek olarak verilmeli, destek verilmeyen karma yem ve bitki koruma ürünlerine de destek getirilmelidir” dedi.

"ÇİFTÇİLER YETERLİ MİKTARDA GÜBRE KULLANMIYOR"

“Ülkemizde tarımsal üretimin temelini oluşturan tahıllar, insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra ham madde olarak endüstride kullanımları nedeniyle ülke tarımında ön plandadır” açıklaması yapan Kılıç, tahıllar içerisinde de buğdayın gerek ekiliş alanı gerekse üretim yönünden ilk sırada yer aldığını belirtti. Başkan Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl buğday üretiminde yüzde 20'lik bir düşüş beklenmektedir. Bu düşme önümüzdeki yıl buğday üretimini daha önemli hale getirmiştir. Ülkemizde bitkisel üretimdeki verim ve üretim miktarlarımızdaki düşüklüğün en önemli sebeplerinden biri üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin yeterli miktarda gübre kullanamamasıdır.