Son aylarda artan gıda fiyatlarının tüketici kadar esnafı da sıkıntıya soktuğunu söyleyen Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, “Esnafımız gıda fiyatlarındaki artışı satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor. Fiyatlar arttıkça esnafın hem kârı hem de satışı azalıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatların kısmen düşmesi için katma değer vergisinin oranı yüzde 1’e indirilmeli” dedi.

Son aylarda artan gıda fiyatlarının tüketici kadar esnafı da sıkıntıya soktuğunu söyleyen Vakfıkebir Esnaf ve SanatkarlarOdası Başkanı Kadem Sağlam, “Esnafımız gıda fiyatlarındaki artışı satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor. Fiyatlar arttıkça esnafın hem kârı hem de satışı azalıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatların kısmen düşmesi için katma değer vergisinin oranı yüzde 1’e indirilmeli” dedi.

“KDV’DE TOPTAN-PERAKENDE AYRIMI KALDIRILMALI”

Gıda ürünlerinin toptan alımında KDV oranının yüzde 1 olduğunu belirten Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, “Esnafımız gıda ürünlerini toptan alırken yüzde 1 oranında KDV ödediği malları perakende satarken yüzde 8 oranında KDV ekliyor. Örneğin eti toptan alan kasap yüzde 1 KDV ödeyerek alıyor, aynı eti perakende satarken yüzde 8 KDV eklemek zorunda kalıyor. Lokantacı halden aldığı sebzeye yüzde 1 KDV öderken yaptığı yemeği müşterisine sattığında yüzde 8 KDV ekliyor. Oran farklılıkları hem esnafa sıkıntı oluyor hem de yük vatandaşın üzerinde kalıyor. Özellikle dar gelirli vatandaşların gıda alışverişindeki yükünün azaltılabilmesi için gıda ürünlerinin tamamında KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli” şeklinde konuştu.

“MEVCUT UYGULAMA KAYITDIŞILIĞI ARTIRIYOR”

KDV uygulamasında aynı mal ve hizmetlere farklı vergi oranlarının uygulanmasının hem kayıt dışılığı artırdığına hem de uygulamayı zorlaştırdığına dikkati çeken Sağlam, “Leblebiyi toptan aldığımızda yüzde 1, perakende satarken yüzde 8 KDV ödüyoruz. Aynı leblebiyi işleyerek satarsak KDV oranı yüzde 18’e çıkıyor. Aynı malda birden fazla KDV oranının olması hem uygulamayı zorlaştırıyor hem de kayıt dışılığı artırıyor. Bu nedenle toptan ya da perakende olduğuna bakılmaksızın tüm gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1 olursa hem kayıt dışılık azalır hem de vergi gelirleri artar” sözlerine yer verdi.

İMALATÇILARA TÜP ŞOKU

Başkan Kadem sağlam, “Özellikle gıda imalatı yapıp sanayi tipi tüp kullanan esnaflarımızın sanayi tüplerindeki KDV artışı bellerini büküyor. Kademeli fiyat tarifesinden özellikle imalat sektörünü ciddi manada etkilediği gibi maliyetlerin düşürülmesi adına bunların tam aksine bir fiyat uygulaması olmalı. Örneğin Sanayi tipi tüplerde KDV oranı %18 iken normal tüplerde KDV oranı %8 olarak uygulanıyor. Bu ciddi anlamda ters bir uygulamadır. Bu oranlar karşısında maliyetler nasıl düşecek. Bunun yanı sıra bir başka sıkındı da Elektrik ve Akaryakıtta da çok tüketenden çok almak demek imalat sektörünü zora sokuyor dedi. Elektrik ve Sanayi tipi tüplerdekifatura bedellerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının düşürülmesi gerektiğine dikkati çeken Sağlam, "Elektrik ve sanayi tipi tüpler, kış aylarına girdiğimiz ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının sürdüğü bu dönemde her zamankinden daha çok tüketiliyor. Esnafın, vatandaşın, sanayicinin, emeklinin ya da asgari ücretlinin bir nebze de olsa en önemli gider kalemlerinden yükü hafifletmek için bu faturalardaki vergi, fon ve kesintiler tekrar gözden geçirilmeli. KDV oranlarında 6 ay yaz, 6 ay kış tarifesi uygulanarak kışın KDV oranı faturalarda yüzde 1'e düşürülmeli" ifadelerini kullandı.

YENİ YATIRIMLAR HAYATA GEÇİRİLECEK

Yapılan toplantının ardından; suni çimi, tribünleri, soyunma odaları ve tel örgüleri yenilenen sahil stadyumunda, tribünleri ve tel örgülerinin yenilenmesi planlanan Vakfıkebir İlçe Stadyumunda,  kapalı spor salonunda, KYK Adnan Demirtürk Öğrenci Yurdunda ve Vakfıkebir Mustafa Turupçu Gençlik Merkezinde incelemelerde bulundular.

Yapılan ziyaretlerin ardından bir değerlendirmede bulunan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Hayrullah Ozan Çetiner’in ziyaretleri sırasında Sayın Kaymakamımız, yetkili arkadaşlarımız ile birlikte ilçemizdeki spor ve gençlik tesislerimizde, öğrenci yurdumuzda incelemeler yaptık. Vakfıkebirimize her alanda önemli hizmetler kazandırmaya devam ediyoruz. Sahilimizde bulunan stadyumumuzun suni çimleri, tribünleri, soyunma odaları ve tel örgülerini yenilenerek ışıklandırmaları yapıldı. Çalışmalar tamamlanmak üzere. Vakfıkebir İlçe Stadyumumuzda da bakım ve onlarım çalışmaları yapılacak. Kapalı spor salonumuzda, KYK Adnan Demirtürk Öğrenci Yurdumuzda ve Mustafa Turupçu Gençlik Merkezimizde de eksiklikleri ve ihtiyaçları tespit ettik. Bunlarla ilgilide yapılacak olan çalışmaları planladık. İl Müdürümüze ziyareti dolayısıyla teşekkür ediyoruz” diye konuştu.