Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Arş. Gör. Hamdi Kuleyin ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Recep Gümrük’ ün hak sahibi olduğu “Darbe Sönümleme Tüpleri İçin Bir İç Basınç Torbası” başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan incelemeli patent aldı. Patent tescili Karadeniz Teknik Üniversitesi adına gerçekleşen çalışma aynı üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından da desteklenmiştir.

Buluş motorlu araçların çarpışması esnasında oluşabilecek hasarı en aza indirmeyi sağlayan, darbe sönümleme tüplerinin enerji sönümleme performansını arttıran ve çarpışma anında ki oluşabilecek deformasyon şekillerini kontrol edebilen bir iç basınç torbası ile ilgilidir. Makine Yüksek Mühendisi Hamdi Kuleyin tarafından yüksek lisans tezi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda darbe sönümleyici yapılar için iç basınç torbası geliştirilmiştir. Söz konusu yapıların otomotiv ve havacılık sanayii başta olmak üzere darbe sönümleyici yapıların kullanıldığı birçok endüstriyel alanda uygulanması mümkündür.

Vakfıkebir İlçesi Hacıköy Mahallesinden, Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye Kuleyin ve Öğretmen Güngör Kuleyin’in oğlu olan Vakfıkebir’li hemşerimiz Makine Yüksek Mühendisi Hamdi Kuleyin’i kutluyoruz. Başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.