Vakfıkebir İlçemizin önemli tüccarlarından Uludüz Gıda Pazarlama Plastik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yönetim kurulu başkanı Emin Uludüz yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi.

“FINDIK FİYATI DÜNYA ORTALAMSININ ALTINDA KALMIŞTIR”

 Uludüz, “Açıklanan fiyatlar üreticiyi bir nebze memnun etmiştir. Çünkü fiyatlar dünya ortalamasının altında kalmıştır. Yaklaşık sekiz milyon nüfusu ilgilendiren Karadeniz bölgesine has bir ürün olan fındığımızı en iyi şekilde değerlendirmek hepimizin ve özellikle bizi yönetenlerin temel görevidir. Genellikle Serbest piyasada şekillenen alımlar başlamış olup, bizlerde üreticimizden gelen ürünleri serbest piyasa koşularında değerlendiriyoruz. TMO ile serbest piyasa arasındaki fiyat farkı çok az bir miktardır. Müstahsilimiz en iyi şekilde değerlendirmesini yapacaktır dedi.”

“FINDIK BORSASI KURULARAK LİSANSLI DEPOCULUĞA GEÇİLMELİDİR”

Emin Uludüz, “Dünya fındığının yaklaşık %75’ni oluşturan ürünümüzün daha kıymetli hale gelmesi için yapılması gerekenler vardır. Öncelikle bölgemizde fındık borsası kurularak lisanslı depoculuğa geçilmelidir. Küçük üreticinin ürünün ucuz fiyattan elinden çıkmaması için faizsiz kredi verilmeli, özellikle ürünün bol olduğu yıllarda kamu otoritesi müstahsili desteklenmeli, iç ve dış ticaret için fındık satın almak isteyenlerin hasat mevsimi dışında da istenilen kalite ve fiyattan ürünü internet ortamında alıp satabilmeli, fındık üretimini artırmak ve fındığın besleyici özelliğini tüm yurttaşlara ve yurt dışına anlatmak, fındığın doğal ekolojisi dışına yayılmasını önlemek, fındık üretimi ve ticaretinden aracıları değil, Karadeniz üreticisi ve ülke ekonomisinin yararlanması sağlanmalıdır. Fındık sanayi teşvik edilmeli ve çok yönlü ihracat yapılmalıdır diyerek sözlerine devam etti.”

Uludüz, Üreticilerde daha fazla gelir elde edebilmek için fındık bahçesiyle daha fazla ilgilenmeli dekar başına düşen ürün miktarı ve randımanı artırılmalı; fındık ağaçları çok yaşlı ağaçlar kökten yaşlanmıştır. Fındık bahçeleri tabii ki devlet desteğiyle yenilenmelidir. Tekrar sezon üreticimize hayırlı olsun dedi.