Fındık fiyatlarında oyun oynandığını öne sürerek Başkan Yardımcısı Turt, "Fındık fiyatı en az 35 lira olmalıdır." dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Vakfıkebir İlçe Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Başkan Yardımcısı Turt, Artan tarımsal girdi maliyetleri üreticilerin borçlanarak üretim yapmasına, zarar etmesine hatta üretimden vazgeçmesine neden olmaktadır.2021 üretim yılında fındık tarımında verim ve kaliteyi doğrudan etkileyen önemli girdiler içerisinde yer alan gübre, mazot ve tarım ilaçları fiyatlarında, dolar kuruna bağlı olarak meydana gelen fahiş artışlar üreticilerin üretim yapmasını zorlaştırmaktadır. Artan girdi fiyatlarına rağmen devletin yapılan desteklemeleri artırmaması da fındık üreticilerini maddi olarak olumsuz etkilemektedir. Türkiye’nin üretim de yüzde 64, ihracatta yüzde 71 söz sahibi olduğu fındıkta üreticinin daha çok kazanması, fiyatın daha yüksek olması, fındıktan zenginlik üretmek için çok önemli.

“İKTİDAR ULUSLARARASI TEKELLERE DEĞİL FINDIK ÜRETİCİLERİNE SAHİP ÇIKMALIDIR”

Başkan Yardımcısı Turt, Tekeller tarafından Finanse edilmiş yapılar, fındık üretim sezonu başından hasat zamanına kadar sürekli yüksek rekolte tahminlerinde bulunarak fındık fiyatlarının düşük olması için mücadele etmektedirler. Ölçüsüz yapılan rekolte çalışmaları ile amaç, düşük açıklanacak fındık taban fiyatını üreticilerin kabul etmesini sağlamaktır. Devlet birkaç tekele fındık üreticilerinin emeğini peşkeş çekmemelidir. Türkiye fiyat belirlemede gücünü tamamen kaybetmemelidir. Devlet üreticisine ve fındığına sahip çıkmalıdır.

“FINDIĞI ÜRETEN TÜRKİYE, PARAYI KAZANAN BAŞKALARI OLMAMALI”

Başkan Yardımcısı Turt, Dünya’nın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye fındığın fiyatını belirlemekte aciz durumdadır. Bunun başlıca nedeni fındık politikasının ve stratejisinin iktidar tarafından geliştirilememesidir. Fındığı alanlar, ihracatçılar üretim verilerini yüksek göstererek düşük fiyat oluşması için çalışıyor. Üreticiler ve odalar üretimi düşük göstererek fiyatın yükselmesi için çaba gösteriyorlar. İktidar her yıl devam eden bu mücadelede üretici yerine finanse edilmiş kuruluşları desteklemeyi sürdürmektedir. Her geçen yıl daha çok fındık ihraç edilerek daha az döviz elde ediliyor. Fındıkta sözü şirketlere bırakırsanız yarın üretici devre dışı bırakılabilir. Ülke devre dışı kalabilir. Unutulmamalıdır ki Türkiye tütünde gücünü bu süreçler sonunda kaybetti. Tütün üretiminden ihracatına kadar tüm süreci çok uluslu sigara şirketleri kontrol ediyor. Fındık üretiminden ihracatına kadar olan süreçlerde çok uluslu şirketlerin üreticilerin üzerinde baskı kurmaları engellenmeli, devlet üreticisini sahip çıkmalıdır ifadelerine yer verdi.