Yeni tip koronavirüsle (COVID-19) mücadele kapsamında başlatılan aşılama çalışmaları başarıyla devam ediyor. Bu kapsamda, 40 yaş ve üzeri tüm vatandaşlar 14 Haziran itibarıyla aşılama programına dahil edildi. 40 yaş ve üzeri vatandaşlar, aile hekimlikleri ya da hastanelerden randevu alarak aşılarını olabilecekler. Pfizer-BioNTech'in ürettiği koronavirüs aşısı artık hastanelerle birlikte aile sağlığı merkezlerinde de (ASM) uygulanabiliyor.

Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezinde başlayan aşılama programına Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Göksal Hamzaoğlu, Dr. Ekrem Yıldırım, Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Burcu Kırbıyık katılarak aşı yapılan vatandaşlarla yakından ilgilendiler. Vatandaşlarımız MHRS Sistemi üzerinden, E-Nabız ve aile hekimlerine müracaat ederek 6 şarlı gruplar halinde şimdilik Büyükliman ASM de BioNTech Covid-19 aşısı 40 yaş üstü, engelliler, her yaş grubu öğretmen, sanatçı, öğretim üyeleri randevu alarak yaptırabiliyorlar.

"FLAKONLAR 6 KİŞİLİK AŞIYI İÇERECEK ŞEKİLDE GELİYOR"

Doktorlar tarafından yapılan açıklamada, aile hekimliklerinde Sinovac'tan sonra BioNTech aşılarını da yapmaya başladıklarını belirttiler. Randevu alanlara önce kronik hastalığı veya alerjisinin olup olmadığını sorduklarını, daha sonra da aşılamaya geçtiklerini anlattılar. "Bu süreci, ancak sosyal mesafe, maske, hijyen ve aşılama yaparak atlatabiliriz." BioNTech aşılarının aile hekimliklerinde yapılması kararının ardından başvuruların arttığını söylediler. BioNTech'in steril şartlarda hazırlanmış cam muhafazalı ilaç biçimi olan flakon biçiminde geldiğini, "Flakonlar bize 6 kişilik aşıyı içerecek şekilde geliyor, biz onları çekerek 6 kişiye uyguluyoruz. 6 kişilik çoğunluğun sağlanmasının nedeni fire vermemek, yani 6 kişilik flakondan 5 kişiye yapılırsa bir doz fire vermiş oluruz. Bunlar bizim milli servetimiz, fire vermemeliyiz." diye konuştular.

Bacak, BioNTec aşısının eksi 70 derecede 6 ay, 2 ve 8 derece arasında buzdolabı koşullarında ise 31 gün saklanabildiğini aktardı.