Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte taşıma ihalesi alan bazı şirketlerin kurallara uymadığını belirterek Milli Eğitim ve Kolluk Kuvvetlerini göreve çağırıyoruz dedi. Çobanoğlu, geçen yıldan kalma bazı alışkanlıklar halen daha devam ediyor diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

“GEÇMİŞTEN DERS ALAMAYAN GELECEĞE YÖN VEREMEZ” 

Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, 2 yıldır mağdur olan servisçi şoför esnaflarımızın ödemelerinin de ertelenmesini bekliyoruz. Ayrıca araç yaşında fenni muayeneden geçen sersiz araçlarının 2023 yılına kadar ertelenen yaş sınırının da ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Şoför esnafının rahat bir şekilde servislerini çekebilmelerinin yolu açılmalıdır. 2 yıldır çalışamayan şoför esnafı araçlarını nasıl değişsin. Nasıl yenilesin. Araçlar çok pahalı. Bu kazançlarla birlikte şoför esnaflarımız araçlarını yenileyemezler.  15 yaş sınırının 20 yaşa çıkarılması servisçi esnaflarımız için çok önemlidir. Onlarda evlerine bir parça ekmek getirebilmenin derdindedirler. Ayrıca okul taşıtlarına rehber almak bir çözüm değil. Okul taşıtlarına alınan her rehber velilere maliyet olarak yüklenecektir. Veli maliyet hesabı yaparken bir de rehber parası ödemeye kalkınca servis aracına öğrenci vermekten vazgeçebiliyor dedi.”

“1 ARAÇLA 5 SERVİS ÇEKENLER VAR. HİÇ KİMSE SES ÇIKARTMIYOR!”

Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, “Geçmişten ders alamayan geleceğe yön veremez.  Geçen yıldan yaşadığımız çok büyük problemlerimizden bir tanesi de, Milli Eğitim Müdürlüğünün açmış olduğu taşıma ihalesini kazanıp aynı araçla 4-5 mahalleyi bir araçla taşıyan ve buna ses çıkarmayanlar nerede! Bizler oda olarak okullarda yaptığımız denetlemelerde ihaleyi alan firma araçlarının öğrenci taşımadığını ve farklı araçlarla öğrencilerin okullara getirildiğini tespit ettik. İhaleyi alan firma yetkilileri hiçbir okula gitmeyerek imza da atmadıklarını belirledik. Bu yılda aynı firmalar taşıma ihalesini alarak öğrenci taşıyacaklar. Bu nasıl bir denetim mekanizmasıdır anlamış değiliz. Bu sorun çok büyük bir sorundur. Geçen yıl ihale alan bazı firmalar 3 araçla taşıyacakları öğrencileri 1 araçla taşıdılar. Kimsede sen ne yapıyorsun demedi bunlara. Yetkililere soruyorum, Hani geçen yıl ki tutanaklar. Bu tutanaklar nerede? Bu yıl yine aynı sıkıntı devam ediyor. Okullara servis çekecek olan araçlar için okullara verilen plakalar var. Acaba okula verilen plaka ile taşıma yapan araç plakası aynımı? Listede adı yazılan plakalı araçlar okula öğrenci getirecek mi? Yoksa yine eskisi gibi 4-5 mahalleyi 1 araçla mı? Taşıyacaklar. Öğrencileri paket halinde okulun kapısına atıp gidiyorlar. 4-5 mahalledeki öğrenciyi 1 araçla taşıdıkları için, servisi yetiştirebilme adına öğrencileri evlerinden erken alıp okulun açılmasına 1 veya 1,5 saat kala okul bahçesine bırakıyorlar. 1 araçla 5 servis çekenler var. Bu öğrencilere yazık değil mi!  Bu öğrenciler servise yetişebilmek için erken kalkıp yemek yemeden evden çıkıyorlar. Aç karnına derse giriyorlar. Bunlara nasıl göz yumuluyor.  Denetleme muhakkak yapılmalıdır. Kolluk Kuvvetlerimiz ve Milli Eğitim muhakkak bu denetlemeleri yapmalıdırlar. Gerçekten namusuyla ve şerefiyle bu taşımacılık işini yapan şoför esnaflarımız arada kalıyor ve mağdur oluyorlar. Geçen yıl şikayet olmasına rağmen hiç kimse ses çıkartmadı. Özel araçlarla resmi taşımacılık yapanlar var. Burada vergi ödeyen ve bin bir sıkıntı içerisinde geçimini sağlayan servisçi şoför esnafımızı mağdur ediyor. Milli Eğitim ve Kolluk Kuvvetleri gereğini yapsınlar. Bizler Oda olarak bunların takipçisi olacağız.

“KORSAN TAŞIMACILIK YAPAN SERVİS ARAÇLARINDAN UZAK DURUN”

Ayrıca okul bölgelerinde sabah trafiğinin yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Bununla ilgili olarak emniyet birimlerimiz ve yetkililer gerekli önlemleri alarak yoğunluğu azaltmaları gerekmektedir. Yollarımız bu yoğunluğu kaldırmıyor.  Korsan taşımacılık yapanlarla ligli olarak da Kolluk Kuvvetlerimizi göreve çağırıyoruz. Yasalarda kimin taşımacılık yapacağı ve kimlerin yapamayacağı yasalarla belirlenmiştir. Bir öğrencinin başına bir sıkıntı geldiğinde bunun hesabını hiç kimse veremez. Cenabı Allah böyle bir şeyi vermesin. Çocukların mutlaka ilgili meslek odasına kayıtlı servis araçlarına yazdırılması gerektiğini vurgulayan Çobanoğlu, “Yeni bir eğitim öğretim dönemi başladı. Çocuğunun güvenli şekilde okula gidip eve dönmesini her anne baba istiyor. Fakat piyasada ilgili meslek odalarına kayıtlı olmayan okul servis araçları hayli fazla. Veliler daha uygun fiyat olsun ya da şu kişi nasılsa tanıdık diye düşünerek rastgele bir servis aracı ile anlaşıyor. Araçlar eski ve bakımsız olduğu için bir sıkıntı çıktığında eyvah demeyin. Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır. Onların başına herhangi bir şey geldiğinde servis aracı kimin üzerine kayıtlı, şoför kimdir her şeyi öğrenebilmek ve işlem yapabilmek için mutlaka ilgili meslek odasına kayıtlı araçlar tercih edilmelidir. Bu yüzden lütfen Korsan taşımacılık yapan servis araçlarından uzak durun.” Dedi.