Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu ve Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu Büyükliman Bölgesi’nde görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıya Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Gelleci, Büyükliman Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Kamburoğlu, Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Hasan Bahadır, Vakfıkebir Gazete İnternet Medya Editörü Mehmet Bülent Alp, Taka Gazetesi Bölge Müdürü Tuncay Hacıfettahoğlu, Günaydın Trabzon Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Günaydın, Horon Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Saraç, Şalpazarı Ses 61 İnternet Medya Editörü Mustafa Özcan ve Büyükliman Postası Gazetesi Haber Müdürü Sadık Aydın katıldı. Hafta dolayısıyla kahvaltı sonrası açıklamalarda bulunan Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, biz baş başa verirsek taşı yerinden oynatırız dedi.

“SERMAYENİN DE SÜREKLİ DIŞA AKTARILDIĞI BİR ORTAN YAŞIYORUZ”

Başkan Kadem Sağlam, bizim derdimiz 1200 yıl önce asıl ticari anlayışımızı oluşturan ahilik teşkilatları gibi ahilik kültür ve geleneklerini ticari olarak yeniden nasıl dönebiliriz. Bu gün ticaret yapan her bir esnafımızın derdi ve sıkıntısı var. Bunu çözebilmede yine bizim elimizde. Hani denilir ya yiğit düştüğü yerden kalkar. Bizim ticari gelişimimize baktığımız zaman dün ile bu gün arsında uçurum var. Aynı anda da baktığımız zaman ticaretçi toplumsal barış noktasında ve güven noktasında da bir sıkıntı olduğunu görüyoruz. Demek ki bir takım yerlerde hatalarımız oluyor. Bunu biz ticaretçiler olarak düzeltmeliyiz, Ortak fikirler üretmeliyiz. Hem de özümüze dönerekten derdimize bir çözüm bulmalıyız. Ticari olarak yerelden baktığımız zaman ara elaman, arkadan gelen eleman, usta çırak ilişkilerimiz kalmadı. Yani gelecek nesillerimizin de boşa düştüğü var olan iç piyasadaki sermayenin de sürekli dışa aktarıldığı bir ortam yaşıyoruz.

“BÜYÜK MARKETLER BU İLÇEDE YEREL ESNAFIMIZI TAMAMEN BİTİRİYOR”

Üstatsız usta olmaz diyen Başkan Sağlam, bir insanın usta olabilmesi için bir üstadı olması lazım bu da çıraklık anlayışıdır. Temelden yetişme anlayışıdır. Bunun yerini bir zamanlar sanat okulları ve çıraklık eğitim merkezleri aldı. Bu gün onlarda bunu kaybetti. Biz bundan yana dertliyiz ama derdimizi de paylaşabileceğimiz sizler varsınız. Çünkü bizler nasıl yerel esnaf isek sizlerde yerel basınsınız. Bizler ilçemizdeki bütün esnaflara aynı anda ulaşma şansımız olmaya biliyor. Bizimle ilgili sizlerin yaptığı haberler sayesinde tüm esnaflarımıza aynı anada ulaşabiliyoruz. Birlikte ortak yönlerimiz çok fazla. Biz bunları dertleşerek bir yol haritası çizmeyi hedefledik. Hafta boyunca bir takım programlar yapacağız.  İnanın ilçede sermayemiz kalmıyor. Bu hepimiz için hem de geleceğimiz için bir tehlike. Bu kaderi değiştirecek olan yine bizleriz. Bir birimize yol haritası göstererek farklı adımlar atmamız gerektiğine inanıyoruz. Biz Büyükliman havzasındaki ilçeler olarak bir bütün parçalarıyız. Hepimiz bir birimizle, sorunlarımızla ilgilenmeliyiz. Bu havzayı kimse bölemez parçalayamaz. Bu havzanın tam manasıyla bir birine ihtiyacı var. Bir bütün halinde nasıl ortak hareket edebiliriz, nasıl bu kaderimizi değiştirebiliriz. Bu yönde dertliyiz. Büyük marketler bu ilçede yerel esnafımızı tamamen bitiriyor. Buda yetmezmiş gibi tüm esnaf ve sanatkarlarımız aynı dertte, çırak yetiştiremiyoruz. Bunların etkisiyle ayakta kalamıyorsun. Bunun için bir yol haritası belirleyerek bu kaderimizi değiştirebileceğimize inanıyoruz. Bir takım adımlar atabiliriz. Sizlerle böyle bir çalışmanın içine girebilir miyiz? Bundan sonraki yol haritamızı beraber belirleyelim dedi.

“ALTTAN GELEN YOK, GELECEĞİMİZİ OTOMATİK OLARAK BİTİRİYORUZ”

Herkesin özel bir haftasının kullandığının altını çizen Başkan Kadem Sağlam, ilçemizi ayakta tutan, çanlılık sağlayan esnafın bu ahilik haftası gününü bir kişi kutlamaz. Teşkilatlarımız ziyaret edilmez diyerek serzenişte bulunarak biz herkese gitmeye gayret gösteriyoruz dedi. Ticaret öyle bir boyuta geldi ki! Ticarete bakış açısı tamamen bitti. Herkes bir yerde memur olmak istiyor, hâlbuki rızkın onda dokuzu ticarette ve cesarettedir. Ticaretle uğraşın ve cesur olun diyor Peygamber efendimiz. Hem ticari olarak bitiriliyoruz, hem de bakış açısı olarak gelecek olanlarda bir asgari ücretle bir yerde çalışsın diyorlar.  Zaten alttan gelen yok, geleceğimizi otomatik olarak bitiriyoruz. Bizim çoluk çocuğumuzun, ilçemizin ve bölgemizin geleceğini tüketiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm esnaflarımızın ahilik haftasını kutluyoruz dedi.