Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç,  gübrede son dönemde ciddi artışlar yaşandığını hatırlatarak “Bu zamlar sofraya yansır” ifadeleriyle endişesini dile getirdi. Tarımsal üretimdeki girdi maliyetleri çiftçileri üretemez hale getirdi. Ziraat Odası Başkanı Kılıç,  gübredeki artış nedeniyle üreticilerin sayıyla gübre atmaya başladığını belirterek yaşanan duruma ilişkin 'ülke tarımı kurtarılmak isteniyorsa acil önlem alınmalı' çağrsı yaptı.

“GÜBREYE YAPILAN ZAM DİREKT OLARAK ÜRETİMİ ETKİLİYOR”

Verimin ciddi boyutlarda azalacağını belirten Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, “Gübreye yapılan zam direkt olarak üretimi etkileyecek. Ne zamlanırsa sürüm azalır. Üretici, ürününe gübre atamayacak. Verim düşecek. Çok atarsa maliyet artacak. Üreticinin artık gücü kalmadı. Artan maliyeti karşılayamaz. Doğal olarak üretim düşecek” dedi. Kuraklık nedeniyle de üretiminin azaldığına dikkat çeken Kılıç şöyle devam etti:  “Doğal üretim düşmüştü, bu gübre zamlarıyla üretim durma noktasına kadar gelebilir. Gübrede artış her ürünü direkt etkiliyor. Şu an üreticilerin halini yerinde görmeniz lazım. Sayarak gübre atma noktasına geldi. Üreticiye verilen Tarımsal mazot ve diğer destek fiyatlarında hiçbir artış yok. Birde desteklemeler 1 yıl sonra hesaplara yatıyor. Maalesef ki! Gübreye gelen zamlar verilecek desteği yok ediyor. Bunlar dikkate alınmaz ve üreticiye destek olmakta yetkililer geç kalırsa ülke olarak önümüzdeki dönemde zor günler geçiririz.”

“GÜBRE KULLANILMAZSA VERİM DÜŞÜYOR”

Artan girdi maliyetleri konusunda acil tedbirler alınması gerektiğine dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç; “Son bir yılda; DAP gübresinde yüzde 146 ve üre gübresinde yüzde 200 olurken, amonyum sülfat gübresinde yüzde 157’lik, amonyum nitrat gübresinde yüzde 135’lik ve 20.20.0 gübresinde yüzde 117’lik bir artış yaşandı. Yeni üretim sezonuna hazırlanan ve kuraklık endişesi taşıyan üreticilerimiz önünü göremiyor. Bu artışların devam etmesi halinde çiftçimiz nasıl üretim yapacağını kestiremiyor. Kuraklıktan dolayı rekolte kayıpları yaşayan, geliri azalan çiftçi bu fiyatlarla gübre alamaz ve gübre kullanamazsa verimde ve kalitede kayıplar meydana gelecek, bitkisel üretim düşecektir. Ülkemizde ve dünyada yaşanan pandemi sürecinin etkisi ile diğer sektörlerin hammadde girdisinin fiyat artışı doğrultusunda dünyada da tarımsal girdi fiyatlarında da artışlar görülmektedir” dedi.

 “KÖYLÜ, DAMIZLIK HAYVANLARINI BAKAMIYOR”

 Başkan Kılıç, “Buna karşılık yem fiyatları önceki yıla göre yüzde 85-90 oranında artmıştır. 1 kilo yemin fiyatı 3,3 TL olmasına rağmen kırsaldaki üreticimizin büyük bir kısmı sütünü 2 TL'den satmaktadır. Beklentilerin tam aksine 1,5 kilo süt ile 1 kilo yem alabilmektedir. Köylü vatandaş artan bu maliyetler karşısında artık hayvancılıktan vaz geçiyor. Elinde bulunan hayvanlarını kasaplara satıyorlar. Bu nedenle sütten para kazanamayan üreticimiz dişi damızlık hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalmaktadır. Bölgemizde yok olmaya başlayan besicilik sektörünün bu sebeplerle birlikte önümüzdeki dönemlerde hayvan varlığında önemli azalmalara neden olacaktır dedi.”