Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, Hareket etmenin ve özellikle su tüketiminin azaldığı, gecelerin ise iyice uzadığı kış mevsiminde akşam atıştırmalarının da sıklaşmasıyla obezite kapıda bekleyen sinsi hastalıklar arasında yerini alıyor dedi.

Hareket etmenin ve özellikle su tüketiminin azaldığı, gecelerin ise iyice uzadığı kış mevsiminde akşam atıştırmalarının da sıklaşmasıyla obezite kapıda bekleyen sinsi hastalıklar arasında yerini alıyor. Dr. Zafer Kamiloğlu konuyla ilgili görüşlerini aktardı.
KIŞ MEVSİMİNİ DAHA ÇOK SEVİYOR!
Mevsim değişikliğine bağlı sıcaklık düşüşleri ağırlık artışının başlıca nedenleri arasında yer alıyor.  Sıcaklıklar düştüğü için vücut bir savunma mekanizması oluşturuyor ve vücudu sıcak tutmak için yağ dokusunu artırma eğilimine gidiyor. Fazladan alınan karbonhidratlar ise vücutta yağ olarak depolanıyor. Özellikle şekerli besinler tüketildiğinde kan şekeri hızlı bir şekilde yükseldiğinden vücut ısısı aniden artıyor. Bu nedenle sıcaklıklar düştüğünde insanların şeker ve şekerli besinleri tüketiminin arttığı ve buna bağlı olarak kilo artışı görülüyor. Bağışıklık sistemini korumak için yenen yüksek kalorili besinlerin alımı: Genellikle kışın hastalıklardan korunmak için pekmez ve bal tüketimi artar. Bu besinler bağışıklık sistemini güçlendirmelerin yanında; yüksek kalori içerirler. Fazla tüketildiklerinde günlük alınan enerji artacağından, ağırlık artışlarına sebep olurlar. Dikkatli ve ölçülü tüketilmelidirler.
UYKU DÜZENSİZLİKLERİ VE GEÇ SAATLERDE UYUMAK:
Uykusuz kalmak, geceleri geç saatlerde uyumak besin tüketimini artırmaktadır. Özellikle uykusuzluk durumunda açlık hormonu dediğimiz ghrelin, tokluk hormonu dediğimiz leptin hormonunun etkileri değişir. Leptin hormonu uykusuz kalmış bir bedende çok düşüktür. Ghrelin hormonu ise tam tersine uykusuz kalmış yorgun bir bedende çok yüksektir. Uykumuzu alamadığımız günlerde sürekli yemek yeme ihtiyacında oluşumuzun ve çok fazla karbonhidrat içeren besinlere olan iştahımızın artmasının sebebi budur. Uyku saatlerimizi düzene sokarak, 7 saatlik kaliteli bir uyku ile Leptin ve Ghrelin hormonlarını dengeleyerek, özellikle geceleri fazla kalori alımının önüne geçilebilir. Dışarıda yenilen yemeklerde veya atıştırmalıklarda sağlıklı olanların tercih edilmesi, ızgara veya fırın yemekleri yenmesi, misafirliklerde ise çay saatlerinin ağırlıklı salatalardan hazırlanması, tam tahıllı ürünler kullanılması gerekmektedir. Daha yoğun mutsuzluk hisseden kişi ise, daha çok şekerli gıda tüketerek kendini bir kısır döngüye sokar ki bu da nihayetinde kilo aldırır, pişmanlık hissi getirir ve yaz ayları başladığında kişiyi kilolu olma gibi bir sorunla karşı karşıya bırakır. Kışın Obeziteden korunmak için; Yeterli ve dengeli beslenme mutlaka sağlanmalıdır. Süt ve süt ürünlerinden, et, yumurta, kurubaklagil grubundan, sebze ve yağlardan, ekmek ve tahıl grubundan vücudun ihtiyacı olduğu kadar tüketin. Su tüketimini artırmak için suyun içine aroma olsun diye mandalina, limon, taze nane, tarçın, karanfil gibi besinler atılabilir. En az hergün  8-10 bardak su tüketin.
KIŞIN ARA ÖĞÜNLER VE ATIŞTIRMALIKLAR İÇİN ÖNERİLER
Meyveler: Ara öğün tercihlerinizi taze ve kuru meyvelerden yapabilirsiniz. Özellikle kış aylarında meyveler lif içeriğinin fazla olması nedeni ile hem sindirim sisteminizi düzenler hem de uzun süreli tok kalmanızı sağlar. Kış aylarının incisi vitamin deposu portakal, mandalina, kivi, greyfurt, antioksidan içeriği yüksek nar ise bağışıklık sisteminizi güçlendirir, bağırsak hareketlerinizi artırır. Kuru meyvelerin hem tüketimi pratiktir hem de gün içinde enerjik ve zinde olmanızı sağlar. Süt ve süt ürünleri: Protein ve kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt ürünleri uzun süreli tokluk sağlar. Probiyotik yoğurtlar ve içecekler kış aylarında bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. Mutlaka ara öğünlerde tüketilmelidir. Yağlı Boza: Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Zengin karbonhidrat, protein ve B Grubu vitamin içeriği nedeni ile yoğun iş temposunda çalışanlar, gebeler, emziren anneler ve sporcular için enerji içeriği yüksek, besleyici,100 ml si 240 kalori içerir. Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılan boza;  kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin, riboflavin bakımından değerlidir.  Sahlep: Yabani orkide çiçeklerinin soğanlarından elde edilir. Kışın tüketimi artan sahlep, şekersiz yapıldığında ve üzerine zencefil ve toz tarçın eklendiğinde güzel bir ara öğün tercihi olabilir. Mide şikayetlerini azaltan, öksürüğe iyi gelen güzel bir alternatiftir. Bitki Çayları: Siyah çay ve kahve kültürel alışkanlıklarımızdan biridir. Ancak bu çaylarda aşırıya kaçıldığında kansızlığa, kafein nedeni ile de uykusuzluğa sebep olabilir. Ihlamur, rezene, papatya, yeşilçay ve diğer bitki çaylarından tüketebilirsiniz. Yatmadan 2 saat önce besin tüketiminin sonlandırılıp, su tüketiminin devam ettirilmesi gerektiğini unutmayın.