RÜSUBAT VE SIĞ HEYELAN MALZEMELERİNİ TUZAKLAYACAK

DSİ 22. Bölge Müdürlüğünce ülkemizde bir ilke daha imza atılarak Rize ili Güneysu ilçesinde, derelerin yukarı havzasından gelebilecek rüsubat ile sığ heyelan malzemelerini tuzaklayacak olan “Moloz Bariyeri” montajı tamamlanarak hizmete açmış ve moloz bariyeri taşkınlarda başarıyla görevini yerine getirmişti.

ÇELİK AĞ MONTAJ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Çelik telli ağlar, esnek halkalar, destekleme halatları ve uzun ankrajlardan oluşan bu bariyerler şimdi de iki yıl öncebüyük bir afet geçiren Trabzon’un Araklı İlçesi Çamlıktepe mahallesinde uygulanıyor. Montaj çalışmaları devam eden bu bariyerler sayesinde, rüsubi malzemeler kontrol altına alınarak, dere yatağı kesitlerini daraltması engellenecek ve bu sayede taşkın riski azaltılmış olacak.

AMAÇ RUSUBİ MALZEMEYİ ENGELLEMEK

DSİ 22. Bölge Müdürü Dr. Emre AKÇALI, “Doğu Karadeniz bölgesi ülkemizde en çok yağış alan bölgelerimizden biri. Bu yağışlar maalesef zaman zaman su baskınlarına ve heyelanlara neden olmaktadır. DSİ olarak bu taşkın risklerini azaltmak ve halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla Türkiye’de ilk olarak Rize ilimizin Güneysu ilçesinde geçirgen bent uygulamasını ve ardından moloz bariyeri projesini hayata geçirmiştik. Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, bu projenin yaygınlaştırılması talimatını verdi. ” dedi.

14 ADET İNŞA EDİLİYOR

Bölge Müdürü Akçalı şöyle devam etti: “ Taşkınlarda bu projelerin başarıyla çalıştığını gözlemledik ve bu projeleri Trabzon’da uygulamaya başladık. Geçtiğimiz yıllarda afete maruz kalan Araklı İlçesi Çamlıktepe Mahallesinde 14 adet moloz bariyeri inşa ediyoruz. Bu projede amacımız rüsubi malzemeleri kontrol altına almak ve mansapta yer alan derelerin kesitlerini daraltmasının önüne geçmektir. Projemizin taşkın risklerini azaltma konusunda faydalı olacağına inanıyorum.”